Srpski tehnički list

ОТРАНА 150

из нНдукбЕћ и ПРАКСЕ

БРОЈ 9 и 10

од погани (1лтпит-ов систем) у пракси тешко игде да се више примењује.

6). Каналисање са испмрањем или комбинован систем, по коме се све напред именоване материје у једном заједничком каналу одвађају.

Опис разних система двајања. 1). Глтпит-ов "диференцијални систем. Исти се бави само одвођењем погани и прерађевином ђубрета одатле добивеног. По том систему дели се цела варош на мале деонице, чија. величина зависи од месних околности. У средишту сваке деонице налази се један гвозден суд за прикупљање, из "кога се кроз улице до кућних нужника узане гвоздене цеви разграњују. Евакуирањем ваздуха, нужници се свака 24 сата испразне у тај суд, а поган се, било опет евакуирањем ваздуха, било транспортовањем у затвореним судовима преда централној станици ради прерађевине. По том се систему начелно искључује увођење помија у цеви; међу тим, пошто практички није могуће спречити њихово потпуно увођење, морао је Лирнур спровод малих количина (од прилике до 6 литара на главу и дан) допустити.

2). Глтпит-ов пнеуматични диференцијални систем. Начелно се ништа не разликује од система под |). — По том систему отпаци се одводе кроз две разне цеви и то кроз једну цев за фекалије, а другу за помије. О одвођењу кишнице не води се рачуна, но се оставља да иста олуцима у калдрми у најближу реку утиче.

3). Ветћет-ов пнеуматични систем. Начелно се не разликује од Лирнурових система. Задатак му је, да пнеуматичким путем одведе фекалије у централну станицу ради прерађевине. Једина је разлика та, што при овом систему

(НАСТАВИЋЕ 08)

увођење помија у цеви нити је сасвим искључено, нити у опште ограничено, као код система Лирнурових. О одвођењу метеорских вода овај систем не води апсолутно никаквог рачуна.

4). Бћопе-ов делећи систем. Одвођење фекалија и помија врши се заједнички. Цела варошка област подели се у известан број секција, чија величина од месних околности зависи, и у свакој секцији постави се један суд за прикупљање, који је снабдевен са једним механичким апаратом — такозваним ејектором. Исти суд постави се тако дубоко, да све доводне цеви из улица и кућа имају врло велик пад. Циљ пак ејектора састоји се у томе да у суду сакупљене материје аутоматично кроз одводну цев главној станици преда. Овај се процес врши помоћу компримираног ваздуха из машинске зграде. Одвађањем кишнице ни овај се систем не бави.

5). У/атутј-ов делећи систем. И овде се одвођење фекалија и помија врши заједнички. Прва разлика између овога и свију горњих система састоји се у томе, што се за одвођење материја не употребљују механичке — вештачке инсталације, него цеви се постављају у паду, који месним околностима одговара, а ако су падови слаби, поправљају се бујним испирањем. Друга, и то начелна разлика је та, што при овом систему не само да кишница није искључена из увађања у цеви, но је шта више у извесном степену и потребна. Ово је нарочито случај у варошима, које оскудевају у води, те се увађањем једног дела кишнице у цеви уштеђује вода за испирање, која се иначе вештачким начином мора да добавља.

+

АНАЛИЗЕ СРПСКОГА ФОСИЛНОГ УГЉА

Да би допринео мало већем покрету нашег угљеног рударства, аналисао сам наше до сада неаналисане угље. Материјал добио сам из Геолошког Завода Вел. Школе и Рударског одељења Мин. Нар. Привреде.

Међу аналисаним угљима има и такових, код којих је само изданак нађен, а има и такових за којих је сумњиво и место нахођења. Неки пак, мало су боље проучени а многи су у стадији истраживања. Све ово чини да геологијску старост нисам могао код свију примерака тачно ни обележити.

Мислим, да је потребно, да ради објашњења речем коју и о самим анализама. Сумпор, код којих примерака није стављен, није ни одређиван ; он пак представља целокупну количину сумпора (органски сумпор, сулфиди и сулфатиј. „Испари«“ и „коке“ представљају, по одбитку хигроскопне воде и пепела, сувом дестилацијом у поклопљеној платинској тегли испарљив и не испарљив део.

Калорије су израчунате из елементарне анализе. Многи примерци имају велику количину пепела, ово може врло лако бити са тога, што

о аиавајаиљкм „_- _— _