Srpski tehnički list

АНАЛИЗЕ ОРПСКО

Број 9 и 10 су исти примерци узети са површине земље (изданака), те су с тога јако измешани са земљом. Свакако угаљ у самом лежишту чистији је.

Сада да у кратко изложим оно што сам могао наћи, код сваког угља.

Угаљ из Рановца. Овај камени угаљ находи се у оном великом карбониферском басену Мустапић-Кладурово. Код Рановачке реке нађена су четири слоја, један је моћан 9 т. Угаљ је сјајно-црне боје, доста трошан, љуспа се. Овај басен и ако садржи српски најстарији угаљ, још није почет стално да се експлоатише. Па и истраживања на овом басену била су доста површна и често напуштана. Ну ваљда ће се једном на овом басену почети озбиљније радити. —

___У Космовцу близу Брзе Паланке находи се угаљ по свој прилици из кога лијаског ката. Боје је црне, доста трошан, глиновит. Даје врло добар топак кокс. Ради се на његовом испитивању. Код Грабовице близу Брзе Паланке. нађен је у врло танком слоју наш готово најбољи камени угаљ. На његовоме испитивању ради В. Соколовић. Угаљ је из лијаса, црно сјајне боје, трошан, даје натопак коко.

Код Поћуте испод Медведника, нађен је камени угаљ, црно сјајне боје, масан. О њему се ништа подробније незна. Чак је сумњиво, да постоји. Вредно би било о овоме угљу сазнати право стање ствари.

У Калотини испод Трсибабе нађен је угаљ црно сјајне боје и то из Формације креде а по свој прилици из госавске фације, као и угаљ из Књажевачког басена. Даје добар топак коке. Предузета су истраживања на овоме угљу.

У Марганцима находи се мрки угаљ из горње креде вероватно из госавске Фације. Боје је црне, огреба мрко црног, табличаст. На угљу се виде жице пирита.

Код Језера окр. Моравски у оном великом басену, који обухвата и Сење, находи се мрки угаљ, старости креде.

Код Баљевца срез Студенички находи се мрки угаљ црно сјајне боје. Даје врло добар топак коке.

У Аликсару 6 Кт далеко од Брзе Паланке, находи се мрки угаљ црно сјајне боје, огреба мрког, прелома шкољкастог. Моћност угља разнолика је: 0,4 т,2 пи 4 т. Овај државни рудник уступљен је !. Срп. Бродарском Друштву на експлоатацију. Изгледа, да овај рудник неће бити дуга века, јер је моћност угља незнатна.

Т

Фосилног УГЉА ОТРАНА 151

У Седлици окр. Тимочки находи се мрки угаљ црно сјајне боје. Даје врло добар топак кокс. — ;

У Кључати близу Мајданпека находи се терцијерни мрки угаљ вероватно церитске старости. Чешће је покушавано његово експлоатисање. Год. 1874.—1875. употребљаван је у Мајданпечким топионицама. До сада је познато 5 слојева укупне моћности 7,40 т. !. слој незнатне моћности; 9. слој моћности 2,201; 9. слој 1,20 та. 4. слој !,00 11; 5. слој нечист лигнит. Ово рудиште, како је у близини Мајданпека, има велику будућност.

У Пупусишту близу Аликсара находи се мрки угаљ старости као и Аликсарски. Боје је црно сјајне. Ради на његовом истраживању В. Соколовић.

У Завидиначкој Реци находи се мрки угаљ црно сјајне боје. По свој прилици је из Формације креде.

У Рготини находи се и лијаски и терцијарни

. | | угаљ. Ја сам аналисао овај последњи.

Код Снеготина у окр. Пожаревачком находи се у терцијерном басену између Дунава и Голубачких планина мрки угаљ. Некада су предузимата вађења у маломе.

У Варошком Потоку код Доњег Милановца, находи се'изданак компактног мрког угља, боје црне. — |

У Раковој Бари окр. Пожаревачком находи се терцијерни мрки угаљ. По г. Хофману вероватно је овај угаљ старији од оног"у Турији. Угаљ се находи у слојевима незнатне моћности, испод 0,5 т. Испитивања напуштена.

Код Краљева находи се мрки угаљ.

Код Смедерева испод »„Тулбе«“ на Дунаву находи се мрки лигнит, помешан са гипсом. Вади се у маломе.

У Денској окр. Топлички налази се табличаст мрко-црн лигнит.

Испод Благотина (Рајковачки поток) окру“ Моравски находи се лигнит.

Код Трнаве у окр. Крагујевачком находи се на више места лигнит мрке боје, из најмлађег терцијара.

Код Голушца има мрког лигнита.

У Бојутовцу близу Краљева има нечистог лигнита црне боје. Находи се у неколико слојева мале моћности 0,2—0.6 пл.

У Горњој Добрињи окр. Ужички избили су слојеви угља на површину. Моћност ! т.