Srpski tehnički list

СТРАНА 180 из нљукне

другу од 11. до 15. септембра 189/. године и трећу од 19. до 29. септембра 1895. год.

Прву и другу екскурзију, вршио сам са мојим олушаоцима, а у последњој био сам сам, јер је из буџета школског избрисана позиција за екскурзије, а од ученика ни један није могао ићи о своме трошку, пошто се ни подвоз на железници није одобрио ни у пола цене и ако је од ректората то тражено.)

Према средствима, којима сам располагао и према сразмерно кратком времену, које је остајало за саму Мораву, снимали смо попречан профил Мораве код Ћуприје, изнад утока Раванице и у том профилу мерена је брзина.

Ма да је томе снимању и мерењу, било главно вежбање у хидрометријским радовима, ипак мислим, да добивени ресултати могу, бар у неколико, послужити као грађа за доцније проучавање Мораве. С тога сам сем решио да те радове, од сада, предајем јавности сваке године. -

Поред поменутога мерења, ја сам учинио још један корак, који се у неколико већ п у дело приводи, а то је, да се на Морави код Ћуприје постави сталан водомер и да се на њему чита и бележи сваког дана стање воде

Благодарећи предусретљивости Министарства Војеног, још је прошле године у мају, постављен привремени водомер и отпочето бележење стање воде, а сада се ради на томе, да се постави сталан водомер на дрвеном мосту код Ћуприје и да понтоњерска команда у Ћуприји води бригу о редовном посматрању воде,

а према правилима, која сам израдио и која је |

г. Министар Војени одобрио.“)

Пре него. што пређем на опис радова, које смо извршили, сматрам за дужност да истакнем велику предусретљивост Министарства Војеног, у издавању наредаба, да ми се за мој рад стави на расположењу потребан материјал и потребан број људи, као и на указану ми помоћ у раду, од стране г.г. официра понтоњерског полубатаљона у Ћуприји, а на име г.г.: пуковнику Д. Недељковић ; капетану М. Атанацковићу; поручницима Д. Цветковићу, В. Рашковићу, В. Радосављевићу потпоручницима П. Стефановићу и Р. Станојловићу.

Да није било толике предусретљивости и примерне готовости за рад, од стране поменуте г.г. официра, било би мерење у извршеном обиму,

1) Ма да је Тарисом од 1898. коју је Министар Грађевина, одобрио, изреком предвиђено, да ђаци и наставници имају права на карте у пола цене, кад предузимају научне екскурзије, опдашњи Министар Грађевина и бивши професор техничкога Факултета на Вел. Школи, г. Михаило Џетковић, одбио је тражену олакшицу, налавећи, да нема смисла предувимати екскурзије, као што је ова!

2) Водомер је већ намештен и од 1. Фебруара 0. 1! посматра се и бележи стање воде уредно.

и ПРАКСЕ

БРОЈ 9, и 10

са свим немогуће, нарочито с обзиром на кратко време и на мала новчана средства, којима сам располагао.

Од мојих слушалаца, помагао ми је у неколико при сређивању добивених података г. Павао Димић, подинжењер.

|. Опив места где је мерење извршено.

Избор места за мерење ограничен је у неколико већ тиме, што се нисмо могли удаљавати много од Ћуприје, где је логор понтоњерски п где је слагалиште потребног материјала. Па с тога сам, при бирању места обратио пажњу на то, да је део реке што правији и да је ограничен доста високим обалама.

Тим захтевима одговара део Мораве, који се налази изнад довеног моста код Ћуприје и с тога је за мерење изабрат и снимљен !. јула 1893. године, попречан профил, који се налази око 400 та изнад поменутог моста, а на 100 т изнад утока речице Раванице и изнад, тако званих, турских тумбаса (стубова).

Поменутог дана било је стање Мораве до-

ста високо, може се рећи, веће од просечнога средњег стања.

Кад сам идуће, 1894. године, у септембру дошао, стање воде је било врло мало и тада су се појавили на 15 т, сниже изабратог профила, темељи од стубова некаквог старог моста, за које нису знали да постоје ни многи Ћупријчани. Тих стубова има у кориту речном пет, а вирили су тада из воде највише 20 до 30 ст.

·" Како су ти стубови морали успоравати воду у изабратом профилу, то вам, за мерење у септембру 1895. године, изабрао други профил, на 30 ла изнад првог и у њему мерење вршио.

На оба места лева је обала са свим стрма и висока толико, да вода преко ње пређе при изванредно великом стању.

Десна обала има благ нагиб и с тога се, при већој води, профил доста шири.

.%. Циљ мерења.

Главни циљ мерења је, као што сам напоменуо, вежбање ученика у хидрометријским радовима. Али, упоредо сатиме, намера ми је: 1., да прикупим податке за изналажење количине воде, која Моравом протиче код Ћуприје, при равном стању, а поглавито при карактеристичним стањима, као што су: најмања, средња и велика вода; 2, да се прикупљени податци, могу употребити на познавање природе Мораве у томе делу, као и на решавање, још довољно

% Ћ | | [ % ј

с