Srpski tehnički list

ВроЈ 9 и 10

ГРАЂА ЗА ПРОУЧАВАЊЕ МОРАВЕ

ОТРАНА 181

неиспитаних закона о кретању воде у рекама у опште.

3. Снимање попречнога профила.

а. Снимање 1. јула 1898. год.

Како је ширина Мораве у изабраном проФилу близу 155 тш, то се мерење дубина није могло вршити уз просто разапет конопац, већ су, у правцу обележеног профила, намештена, три полу-понтона и из њих је конопац држалт

'затегнут тако, да се није много повијао. Полу-

понтони су били од прилике у размаку од 50 т један од другог, а утврђени су ленгером, који је бацан на 10 11 изнад обележеног профила.

· Конопац је био дебео | ст, а на сваких 5 т, везивани су чворови. Пре мерења је конопац добро наквашен, а и за време мерења често је квашен, како би се истезање свело на што мању меру.

За мерење дубине употребљена је дрвена, округла мотка, дугачка 4# т, а подељена на десиметре, са чакљом на доњем крају.

Дубина је мерена у 26 тачака и то из чамца, који је ишао поред конопца.

Цео рад око снимања попречног профила извршен је за ! саги 35 минута и то, трајало је: довођење полу-понтона у правац профила, "|, сата; ватезање ужета од једне обале до друге 20 минута; мерење дубине у свих 26 таплака 45 минута. |

У чамцу за мерење дубине, било је 5 војника, (+ веслача и ! за сменуј, један поднаредник на крми, један официр и 2 ђака, од којих је један мерио дубину, а други бележио и саопштавао нами на обали, одакле је чамац упућиван у правац профила.

Тако снимљен профил нацртан је на листу Х, где су уписане и дубине од нивоа воде и размаци, почев од леве обале.

6. Снимање 12. и 18. септембра 1894. године,

С погледом на мало стање воде, које је било 12. септембра вршено је снимање попречног профила на овај начин:

Пошав од леве обале, ишло се у правцу, профила чамцем и у извесним размацима, побијане су визирне значке, а одстојање између њих мерено је затезањем пантљике од једне значке до друге. На тај начин обележено је у кориту речном 13 тачака и у свакој мерена дубина воде летвом, која је била подељена на сантиметре. Тако снимљен профил, нацртан је на листу Хр где су уписане и дубине испод нивоа, воде и размаци, почев од леве обале.

- Ширина профила у нивоу воде изнела је 134,75 та.

Сутра дан, !3. септембра, наместили су војници, вежбе ради, понтонски мост, између леве обале и првог турског тумбаса, те сам том приликом са моста снимио и на том месту попречан профил.

И тај профил (управо део целог попречног профила) нацртан је на листу Х!, са назначеним дубинама и размацима. |

в. Снимање 20. септембра 1895. године,

Стање воде 20. септембра 1895. године, одговарало је готово потпуно стању од 12. септембра 1894. године. Разлика ако буде највише за 1 до 2 ст, јер су се темељи стубова старог моста и тада добро видели над водом.

У намери да смањим утецај успора тих темеља, напустио сам првашњи профил и изабрао сам други на 30 т узводно.

Само снимање попречног профила извршио сам са понтонског моста, који су војници наместили у правцу профила, за сразмерно кратко време Понтони су били постављени у размаку од пет метара.

Визирним тачкама обележене су тачке у којима ће се дубина мерити. Размак тих тачака мерен је паптљиком по мосту, од једне значке до друге, а дубина је мерена истом мотком од 4 т, као и 1. јула 1893. године. На тај начин измерена. је дубина у 72 тачке.

Тако снимљен профил, нацртан је на листу ХИ, а пошто су вертикале у близу, то размак није уписан на слици, већ је, заједно са, одговарајућим дубинама, изложен у таблици 1, што следује:

118