Srpski tehnički list

СТРАНА 178 из науке

Ради опредељења нивоа у коме ће се цеви са бетонским каналима спојити, узеће се у рачун просечна количина воде из кућа; а она изноби

150 __--- = 0,001786 литра на главу за сек.

94 Х 3 600 Количина екскремената. Људски отпатци износи по Ребепкотег-у 462 килограма годишње

од становника, или округло !,2 литра дневно од становника, дакле 1,2

94 Х 3 600

Количина животињских екскремената тако је незнатна, да је без икаквог уплива на, величину канала, с тога се никако и не узима, у обзир.

Кад према напред реченом износи насељеност 950 становника на хектар, онда ће количина воде из куће бити = (0,002801 — 0,0000189) Х 250 = 0,61 литра.

= (),0000189 литра за секунд.

У рачунима је овај број заокругљен на 0,6.

На хектар биће = |(0,001786 -- 0,0000189) Ж 250 == (),487 литра за секунд.

У рачунима је заокругљено на 0,4.

Тотална максимална количина воде, која се има одвађати.

За густо насељени део вароши биће та количина = 6 Ж 58,6 литара на хектар за секунду;

а за област касарне = Е х 39,6 литара на хектар за секунду, где је Е ЕЛИ 1 =.

ИК

ГЛАВА Ш.

Дубина канала испод површине.

Сигурност против мраза. Да би каналска мрежа и зими с успехом дејствовала, треба исту тако дубоко поставити да мраз не буде у стању да воду у каналима замрзне. За Темишварске околности, према датим податцима од стране магистрата, држао сам за довољно, да је ! метар чисте висине од површине калдрме до ниво-а воде довољан, те да се свака опасност због мраза избегне. По пошто у унутарњој вароши имамо посла са канализацијом спирања, то је очевидно, да ће иу најплићим деловима вароши ниво воде у каналима много ниже лежати,

вРОЈ 11 н 12

И ПЕР АЕ ОБ но што би потребно било поставити због саме обезбеде против мраза. Читава обезбеда дакле може се само тицати уличних упада, стога су они тако конструисани да ниво воде у њима не може нлкад више да се попне, но до на ! метар испод површине калдрме.

Само у неким узаним цевима, када ове због евентуално коритастог облика уличне површине не би лежале много дубље од ! метра, могла би се појавити опасност од мраза, ако би се у исте бацао снег. Но пошто је, по мом програму, бацање снега у канале искључено, а претпостављам да је магистрат довољно моћан, да свако бацање снега у канале спречи топ у овом случају престаје бојазан.

Дубина подрума. Као што је раније напоменуто, један важан део целокупне задаће канализације спирања састоји се у одводњавању свију подрума у опште. Реч „у опште“ треба добро разумети. У постојећим варошима наравно су подруми старији од канализације; па пошто није никаквог прописа било, колико дубоко подруми треба да се копају, сваки је сопственик по свом нахођењу и средствима правио дубљи или плићи подрум. Да ли је могуће сада водити рачуна баш о свима тако разно дубоким подрумима% Одиста не; јер ако би се то чинило онда би коштање каналисања несразмерно поскупило, евентуално можда тако високо испало, да би због финансијских тешкоћа и његово извршење у питање дошло. Општина је дужна, да се за добро вароши у опште брине т. ј. да што више одговори хигијенским захтевима укупно, а о појединим становницима да се стара толико, колико је то у паметним границама могуће. Полазећи са таквог гледишта,. ја сам каналску мрежу тако пројектовао, да су као нормалије утврђене ове дубине:

1). У постојећој вароши неће смети максимални ниво воде попети се више од 2,20 т.

9). У новом проширењу варошком неће се смети попети више од 2,50 до испод калдрме.

Када се помисли, да ће се тај максимални ниво у години дана један пут или два пут само постићи, даље да пљускови, који оволики ниво проузрокују, врло мало трају, да обичан ниво воде у каналима према њиховој величини лежи од прилике 0,50-——1,50 т ниже од максималног, на послетку да се у пројекту постарало и за обезбеђење подрума против поплаве, онда је јасно, да ће моћи подруми да буду 3—3,5 метра дубоки (испод калдрме). Така се дубина на сваки начин може назвати довољном.

Сауштање и фиксирање подземне воде. Услед

засецања канала у подземну воду, ниво ће ве