Srpski tehnički list

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН У ДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

УРЕЂИВАЧКИ ОДБОР

УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА уредник НИКОЛА И, СТАМЕНКОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА УП.

ЈАНУАР и ФЕБРУАР 1897.

СВЕСКА 1. и 2.

из НАУКЕ И ПРАКСЕ

КАНАЛИСАЊЕ ВАРОШИ ТЕМИШВАРА

од Душана Нинковића, инжЕЊЕРА,

пуан

# (НАСТАВАЋ)

ГЛАВА У Израда уздужних профила.

Главни циљ каналисања вароши јесте, одвађање фекалија и кишнице, но тако, да варош и при највећим пљусковима, који су констатовани, буде осигурана против поплаве. Познато је како се, код извесних каналских постројења, дешава, да се при јаким кишама вода из канала попне у оџаке за вентилацију, а гдекоји пути преко калдрме излије. То долази просто отуда, што ве као пад погрешно узима у рачун пад подножја (бо епее Ше). Међу тим, овај пад нема ничега заједничког са рачунањем при одвађању максималне количине, већ само може ући у обзир код одвађања обичне количине воде. Циљ рационалног капалисања састоји се у том, да се испод уличне површине утврди један ниво, који бе ни у ком случају, дакле ни при одвађању максималне количине, несме више пети. Другим речима, при јаким пљусковима, треба да се у извесној дубини створи један највиши ниво, који се више не може издизати, а који је а рмот рачуном утврђен. 'Тај ниво имаће свој пад према распореду каналске мреже и понајвише ће одговарати паду терена, а на том паду воденога нивоа, при максималној количини, почива рачунање димензија канала.

Ради израде уздужних профила, утврдио сам прво свуда линију воденога нивоа и то тако, да у постојећој вароши та линија лежи нормално за 4,20 т. дубље од најнижега уличног нивоа, који се још у рачун узима; — у проширењу варошком та линија лежи за 9,50 та испод уличног нивоа. Изузетак чине само они канали, који се из успореног јарка на источном делу варошког проширења исплачу, јер сам за ниво воде за исплакање узео просечни ниво успореног Бегејског канала, а то је 8970 т. Дакле кота 89,70 у исто време је и кота воденог нивоа на почетку чтоменутих канала.

Уздужни профил главнога збирног канала. Тај уздужни профил има два разна пада, горњи

| јачи (1: 129) и доњи слабији (1: 2000). Падови

су изнађени овако:

Пошто ће се тај канал из поменутог јарка исплакати, то је на његовом почетку (у варошком проширењу код коте 92,40) кота воденог нивоа = 89,70; на прелому пада (при улазу у постојећу варош, код коте 90,02) водени ниво треба да лежи за 2,20 та испод калдрме, дакле ће му кота бити 87,82. Разлика оба нивоа износи 89,70—87,82 = 1,88 т. Дужина овога канала је 943 т, дакле износи пад |

1,88. (+ 190.

243