Srpski tehnički list

Ар јер.

~

СТРАНА 28

САОБРАЋАЈНИ ГЛАСНИК

Ново бележење часова од О до 24. — Као што смо у последњој свесци прошле године јавили, од !. маја ове године у Белгији ће све саобраћајне публакације бити удешене по подели дана у 24 часа од поноћи. У извршењу те наредбе дирекција државних. железница у Белгији јавља да од сада неће више бити обележавања М (танп, јутро) и 5 (во, вече) а тренутци времена који се налазе између поноћи и једнога часа по поноћи, као што су 12',2, 127,13, 197.47. ,.. бележиће се једном нулом, за којом долази тачка, па онда број минута, т.ј. овако: (ара а.

Подне ће се увек бележити са 12 часова,

Поноћ ће се бележити, како кад, са (0) или са 24. За воз који из неке станице полази тачно у поноћи, писаће се, да полази у 0 часова онога дана, којега циркулише; за'воз који стиже тачно у поноћи у неку станицу, писаће се, да стиже у 24 часа, онога дана, којега је циркулисао.

ГЛАСНИЦИ

број Т пи 2 Отанични часовници допуниће се допививањем циФара 13, 14,....24, испод цифара |, 2,....12. | М, Н.

КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Графичка Статика са основима Графичког Рачуна за ученике Велике Школе по Карлу Отту, Х. Ф. Б. Милер-Бреслау, Е. Винклеру и др. израдио Коста Д. Главинић, професор Велике Школе. Свеска друга. Теорија решеткастих носилаца: простих, Герберових и лучних, потпорних и висећих, са 243 слике у тексту и 0 листова цртежа; у Београду; штампарија Краљевине Србије 1896. год. Цена 6 дин.

Прва свеска ове књиге штампана је 1891. године и садржи: основе графичког рачуна и графичке статике до теорије решеткастих носилаца. Има 92! слику у тексту и два листа цртежа.

Обе те свеске намењене су у првом реду ученицима техничког факултета наше Велике Школе.

вв ф-— -——————