Srpski tehnički list

ОТРАНА 98 из НАУКЕ

БРОЈ 8 и 4

и пРА КО ОЈ

У. Прописи у погледу улепшавања и хигијене.

Члан 838.

Спољња висина зграде од тротоара до стреје не сме бити мања од 3,8 метра.

Члан 34.

Зграде, које су на влажном земљишту, а намењене су обитавању људи, морају имати у зидовима непробојни слој против влаге (изолирајући слој), који треба да лежи 15 до 2! сантиметар испод патоса.

Патос у свима зградама за обитавање мора бити најмање 0,50 метра узвишен над тротоаром или планумом дворишта, а на водоплавним местима најмање 80 сантиметара над познатом највишом водом. На подводним местима није дозвољено сутерене зидати.

Члан 85.

У сутеренима дозвољено је имати просторија ва обитавање или дуже задржавање људи само под тим условима, ако патос у истим локалима лежи највише 1,50 метар испод околног терена, а теме свода најмање [50 метра над тротоаром или ниво-ом дворишта.

Члан 36.

Да би се сазнало, да је нека грађевина довољно сува, и по томе добра за обитавање, чиниће се упоредне пробе са једним познатим сувим станом.

Члан 37.

Станове је дозвољено и на таванима градити, но у том случају морају бити по све лако приступачни и имати степенице од несагоривог материјала.

Околни зидови ових станова морају бити масивни и потпуно одвојени од дрвене конструкције крова.

Таванице над овим становима морају бити толико јаке, да могу издржати терет крова, кад би овај пао на исте у случају пожара.

Члан 88.

У зградама за становање људи морају бити намештене пећи или друга ложишта за довољно загревање свију простора за обитавање.

Члан 39.

Ове дворнице, каФане и у опште простори, у којима се људи скупљају, морају бити довољно нарочитим справама стално проветраване.

Нужниљци.

Члан 40.

Нужници у зградама за обитавање морају бити од осталих просторија одвојени масивним и омалтерисаним зидовима од најмање 30 сантиметара дебљине, морају имати најмање |,20о метра дужине и 0,оо метра ширине, као и прозор са дворишта или над вратима.

Ако има више станова у згради, онда мора имати и сваки стан засебан нужник.

Одводне цеви из нужника морају имати довољну ширину и бити од непробојног материјала, ал поред тога, морају бити у вези са овима и вентилационе цеви, које ће се продужити до изнад крова.

Пужничке јаме, помијаре и сметлишта.

Члан 41.

Помијаре као и нужничке јаме морају бити са свију страна у хидрауличном кречу озидане и омалтерисане. Од овога може бити и одступања по дозволи грађевинског одбора.

Отвор на јами нужничкој мора бити каменом или гвозденом плочом затворен тако, да испарења не могу у двориште излазити.

Сметлишта морају имати бетонисану јаму и бити озидана у хидрауличном кречу, а поред тога имати и добар заклопац.

Унутрашња површина помијара, нужничких јама и сметлишта мора бити удаљена најмање један метар од дотичне зграде односно од суседовог земљишта.

Индустријске зграде.

Члан 42.

Индустријске зграде, које производе дим, пару, несносне задаје или смрад, не смеју имати прозоре за отварање или отворе за отицање на краћем одстојању од пет метара до улице.

Овакве зграде морају бити удаљене од школа и болница најмање 100 метара.

КАНАЛИСАЊЕ ВАРОШИ ТЕМИШВАРА

од Душана Нинковића, инжењера,

———

(ОВРШЕТАК)

ГЛАВА ХП Чишћење каналске воде.

Станица за бистрење.

Хигијена намналске воде. Искуством је утврђено, да је директно одвођење каналске воде у реке шкодљиво, с тога је потребно да се прет-

ходно чисти, односно да се дезинфикује. Но врло је тешко тачно определити границу, када је допуштено а када не, каналску воду директно у реке пуштати, јер и сами хигијеничари међу собом нису сагласни у томе питању. Далеко би одвело, да се овде потање изнесу све хигијеничарске скрупуле и бојазни. У овом погледу