Srpski tehnički list

БРОЈ 8 п 4 ПРАВИЛНИЦИ по ОотРУЦИ ГРАЂВЕВИНСОКОЈ СТРАНА 87

това, у највиша два спрата 1,30 метра, а у нижим спратовима најмање 1,50 метра широке.

Код правих степеница, које воде у просторе за обитавање, ступњи не смеју пмати већу висину од 16 сантиметара, нити мању ширину од 29 сантиметара.

Код степеница на завој, ступњи не смеју имати мању ширину од 29 сантиметара на месту удаљеном 45 сантиметара од степеничког зида, а на шиљатом крају не смеју имати мању ширину од 13 сантиметара.

На слободним крајевима степенице морају имати наслоне један метар високе.

Свака зграда са спратовима, која је намењена обитавању или дужем задржавању људи, а у којој има патоса на већој висини од 9,0 метара над тротоаром, мора имати најмање једне степенице од несагоривог материјала. |

У позориштима, болницама, школама, хотелима и т.д., чији горњи спратови служе за веће скупове људи, све степенице морају бити од несагоривог материјала и довољно широке, а осим тога, код степена на једном крају узиданих, морају слободни крајеви бити подупрти, Члан 21.

Лежећа врата (капке) у опште није дозвољено постављати, д. Димљаци.

Члан 22.

Димњаци морају бити уздигнути најмање један

метар над површином крова и под кровом тако изидави и споља и изнутра олепљени, да ватра не може никако продрети у околне просторе.

Ни један димњак не сме се ослањати на дрвене греде. Ове околне греде морају бити од унутрашње површине димњака раздвојене осим конструктивног зида још једним црепом, који покрива спојнице цигаља.

Уски димњаци не смеју бити косије положени од 60 степени према хоризонталној линији.

(ваки спрат мора имати своје засебне димњачке цеви,

У једну димњачку цев не сме се више од четири ложишта спровести.

Површина пресека димњачке цеви за једно ложиште је најмање 177, за два ложишта 354, а за три и четири 346 квадратних сантиметара.

Унутрашња површина уских димњака мора бити глатко олепљена.

Оваки узан димњак мора имати на доњем крају и на тавану испод крова по један отвор за чишћење; на таванском отвору морају бити двострука најмање четири милиметра јака, гвоздена вратанца, која се у гвозденом оквиру добро закључавају.

Вратанца на тавану не смеју бити близу дрвених делова кровових.

Члан 23. Широки димњаци морају имати унутрашњи пресек од најмање 45 сантиметара у квадрату.

Члан 24.

Висину високих димњака — Фабричних — одређује грађевински одбор према постојећим месним при-

ликама, а конструкција њина мора бити така, да се евентуално могу дозидати до најмање 30 метара висине.

Високи димњаци морају имати гвожђа за пењање и громобран, а на врху штитове за варнице,

Члан 25.

Димњаци за сушење меса морају бити сигурни од ватре, добро олепљени и снабдевени гвозденим вратима. Околни патос око огњишта мора бити од несагоривог материјала.

Члан 96.

Цеви, које служе за одвод дима са сталног огњишта, граде се од несагоривог материјала и спроводе у сталне димњаке.

Забрањено је ове цеви спроводити непосредно кроз околне зидове на улице или у дворишта или кроз кров напоље. Пећ или огњиште не сме бити удаљеније од димњака више од 6 метара.

Члан 27.

Слободни ходници на спољњој страни зграде галерије — који су једина веза са главним степеницама, морају бити најмање |ло метра широки и од несагоривог материјала.

Члан 28.

(таје за стоку и магацини за храну, над којима, има одељења за обитавање људи, морају имати засвођене таване.

Стаје за стоку морају имати најмање три метра унутрашње висине и довољно светлости. Са стране улице могу имати отворе само тако, ако су ови сигурним капцима снабдевени.

Члан 929.

При свима новим зградама површина прозора на собама за обитавање, изузев сутерене, мора износити најмање У, површине патоса, кад светлост непосредно долази, а кад светлост посредно долази најмање у. површине патоса; а у свакој соби за обитавање морају бити бар једна врата најмање 9,20 метра висока и један метар широка.

Члан 30.

Окна (дворишта) за осветљавање морају имати најмање 12 квадратних метара површине, ако имају да осветле собе и кујне, а ако осветљавају ходнике, нужнике и друге просторије, у којима се не обитава, најмање 6 квадратних метара површине. Окна за вентилацију нужника не могу имати површину од једног квадратног метра.

Члан 31.

Зграде са лица улице није дозвољено с поља блатом лепити.

Члан 82.

Зграде, које нису на самој улици, или које су на улици, али имају улаз из дворишта, морају имати из дворишта сигурани у добром стању пролаз на улицу од најмање три метра ширине.

Улаз у собе при оваким зградама не сме бити непосредно из самог дворишта.

6

г