Srpski tehnički list

ОТРАНА 62

На ————–—

Пер А ове И нео ови Оља н 6 АВА ТА

БРОЈ 3 И 4

РАД ГРАЂЕВИНСКОГ САВЕТА)

а =

ПРАВИЛНИК ГРАЂЕВИНОКОГ САВЕТА

Чл, 1. На основу члана 10. закона о Грађевиноком Савету, Министар Грађевина прописује овај правилник за рад и за награде у Грађевинском Савету.

Чл, 2. Грађевински Савет вршиће своје послове на састанцима, које сазива председник Грађевинског Савета или његов заменик.

Чл. 3. На првом састанку сваког новог периода Савет бира и предлаже Министру деловођу и то између млађих техничких чиновника, Министарства Гра-

· ђевина,

Чл. 4. О сваком раду на састанцима водиће се записник, у који ће се бележити како одлуке Саветске, тако и одвојено мишљење, ако га буде.

Чл. 5. Решења Савета, пошто се саопште Министру, објаваће се у »„Срп. Техничком Листу“ илиу званичним новинама.

Чл. 6. На састанцима се одлучује просто већином гласова ата је: половина и један. Кад су гласови подељени подједнако, решава страна на којој је председник. (Чл. 6. закона).

Чл, 7. Кад се који члан не слаже са одлуком ве“ ћине, дужан је то изјавити на истом састанку и поднети наппсмено одвојено мишљење идућег састанка.

Чл. 8. Кад се о извесном предмету донесе одлука, онда се на истом састанку не може више о том предмету решавати.

Чл, 9. Гласање је јавно (поименце), а сваки члан мора гласати за, или против. Уздржавања од гласања не може бити.

Чл. |0, Гласање почиње најмлађи члан Савета, а завршује председник.

Чл, 11. Гласове броје председник и деловођа, а председник објављује ресултат гласања.

Чл, 19. За време гласања није дозвољено говорити, нити наводити разлоге за овакво или онакво гласање.

Чл. 13. Чланови не могу гласати о предметима који се њих лично тичу.

Чала, 14. У почетку сваког састанка чита се записник прошлог састанка, и ако се прима, потписују га одмах председник, деловођ и још два члана, која су била на састанку, од кога је записник.

___Чл. 15. Министар може наредити, да се расправа појединих предмета држи у тајности. Записник и сви списи, који се на такве ствари односе, добијају знак „Тајно“.

Чл. 16. Одлуке сваког састанка доставља предведник Министру са извештајем, који потписују председник, деловођ, а концепт још и два члана, које Савет одреди.

Чл. 17. Поред записника о раду на састанцима, Савет ће имати свој дневник (деловодни протокол) и регистар, као и своју архиву.

Чл. 18. О предметима или питањима, која су упућена Савету, Савет може донети одлуку или одмах или пошто их најпре да на реферисање. Број ретераната одређиваће Савот према важности предмета.

Чл. 19. Референте бира Савет нз своје средине, али за извесне предмете може Савет, поред мишљења својих чланова, затражити и мишљење (реферат) и од признатих стручних лица ван Савета. Међу тим за сваки предмет биће још и кореферент — шеф оног одељења Министарства Грађевина, у чији ресор долази дотичан предмет.

Чл, 20. Реферати морају бити написмено, а ако треба и пропраћени рачуном и цртежима.

Чл. 2!. Оваки реферат слаће се, у препису, Министру уз извештај дотичног састанка.

Чл. 92. Референти, били они чланови Савета или не, добијаће награду према важности реферата.

Величину награде за сваки реферат одређује Министар. Чл. 28. За реферате шефова појединих одељења Министарства Грађевина, као кореферента, неће се давати никаква награда.

Чл, 24. Председник Савета, у хитним питањима, а по одобрењу Министра, може и сам упутити на реФерисање извесан предмет, стручном ретеренту, па цео предмет са ретератима изнети пред Савет на решавање.

Чл. 25. Дужности председника су:

а). Да сазива састанке Савета.

6). Да утврђује дневни ред и исти саопштава члаг новима, најмање један дан пред састанак.

в). Да председава и руководи саветским цима и да изврши одлуке саветске.

састан-

г). Да, уз припомоћ деловођа, врши сву преписку Савета. Ј д). Да одређује посао деловођу и да се стара да предмете одређене за ретерисање, ретеренти добијају што пре, и да о истима реферишу у што краћем року. ђ). Да води бригу о архиви Савета. в). Да о раду Савета извештава Министра.

Чл. 26. Дужности чланови Савета су:

а). Да на позив. председника долазе на састанке уредно и тачно у заказано време. „

6). Да о предметима који су им дати на реферисање, реферишу исцрпно, писмено и у што краћем року. в),. Да се старају, да се сва питања упућена Савету, решавају потпуно и према савременом стању техничке науке, а саобразно законским прописима у Орбији.

г). Члан који је спречен на састанак доћи, дужан је то на повиву назначити, или писмено известити председника.

д). При говору на састанцима чланови су дужни јављати се за реч председнику и говориће по реду пријаве.

1) Према ча. 5. правилника, који овди доносимо, почећемо са идућим бројем доповити редовно рад Грађевинског Савета.