Srpski tehnički list

у случају пожара, сумњам да би се и један комад могао спасти из те скупоцене збирке. |

Овом приликом напоменућу, да је осветљење у радионици петролеумским лампама које могу врло лако изазвати пожар а поред тога немају ни довољно светлости, нити су добре са хигијенског гледишта. Чим је за радионицу набављен мотор одмах је требало инсталисати и електрично осветљење, које је у сваком погледу боље а нарочито с тога, што се отклања опасност од пожара и што се према такој светлости могу израђивати и најфинији предмети.

Под настрешницом механичке и браварске радионице инсталисана је стружница за грађу. Механичка тестера, коју креће парка снага, струже гредице, талпе и даске за радионицу у потребним дебљинама и ширинама. У исто време, из једнога трупца могу се одмах стругати више талапа или дасака, само се намести потребан број тестера. Трупац или греда, која се струже, долази под тестеру на нарочитим за то удешеним вагонетима на шинама, а истругану грађу на другој страни дочекују и прихватају исти таки вагонети.

Под другом настрешницом инсталисана је циркуларна тестера за прекраћивање дрвета; и њу креће парна снага.

Поред самога, пута подигнута је велика грађевина у којој је столарска и стругарска радионица, моделер и две канцеларије. У приземљу су машине за рендисање, жљебове. пера, урезе и бескрајна тестера, а на горњем спрату стругови и сав остали столарски алат. У засебном је одељењу у приземљу моделер, који све потребне моделе за ливење претходно израђује од дрвета.

Столарска радионица је најпространија, јер по готову највише посла има. Радови су одличне каквоће и од разноврсног материјала дрвеног. Све оправке намештаја, допуњавање и замењивање истога извршује столарска и браварска радионица уз сарадњу осталих одељења а према указаној потреби. На свима бродовима може се видети намештај из друштвене радионице; а на више бродова и само тапетовање, инсталацију електричних сигнала, осветљења (сем машина) и других потреба и принадлежности извршила је сама радионица. У опште, радионица је организована и урећена, да сав рад на друшгвеним објектима извршује сама својим радницима и занатлијама, изузимајући велике и гломазне предмете, за које су потребне нарочито велике и скупсцене инсталације,а међу тим су те потребе врло ретке,

На доњој страни пута на самој обали Саве налази се тако звано шуперско одељење, где се израђују чамци, скели, весла и дрвене крме. Ова је радионица снабдевена потребним дрводељским алатом, скелама, масом гвоздених ланаца кудељних и гвоздених (жичиних) ужета („алата“), витлова, ваљака и огромним бројем разноврсних дизалица, које су потребне за дизање и померање гломазних скела и дрвених бродова.

На обали Саве се чамци, скеле и бродови катранишу и боје, често пута на самој води.

Поред осталих грађевина, на делу више пута, подигнута су и два велика и пространа магацина, један је за дрвену грађу, а други је напуњен разноврсним материјалом и алатом. Ту је смештен сав материјал који радионица мора да набарља готов из других фабрика за своје потребе, а ту је и онај материјал који сама радионица израђује за резерву. Алат који се лако квари и мора често допуњавати и замењивати, такође има своју резерву у овоме магацину, Потрошни материјал магацина преставља вредност преко 100.000 динара.

Сем магацина подигнута је и једна зграда за канцеларије, у којој је и телефон. У горњем крају има две зграде за станове књиговође. магационара и надзорнике радионица.

Од већих предмета радионица за сада израђује: чамце свију врста, дрвене скеле, дрвене бродове. гвоздене понтоне за пристајање бродова, гвоздене шлепове и гвоздене мостове за своју потребу.

За гвоздене шлепове и понтоне набављају се са стране гвоздени лимови у плочама и профиловано гвожђе за ребра, што се код нас не може израдити, а кројење, бушење, извијање савијање, склапање и све остало ради се у радионици. Исто тако и за мостове набавља се само профиловано гвожђе са стране, а све остало израђује се у радионици.На овај начин добијају се објекти знатно јевтиније а што је главно, даје се рада домаћим раденицима. У олште сав материјал, који се може у земљи набавити, радионица набавља из земље од домаћих произвођача.

Приватних послова радионица има врло мало. у 1904. години преставља скромну вредност од једва 3000 динара. Какав је узрок томе нисам се могао тачно обавестити, али ми не изгледа, да је радионица толико претрпана друштвеним пословима, да не може примати више приватних послова. Друштво би требало само да ангажује што више приватних послова, јер би се на тај начин знатно смањили режијски и административни трошкови, ну и при томе ваља пазити, да због приватних послова не трпе уштрба друштвени. Не мислим, да радионица треба да израђује приватнима чисто столарске или браварске, лимарске или ковачке послове, но оне послове, који долазе у струку радионице, докле на изради бродова и фине механичарске послове у вези са ливењем метала. Могуће је, да ово долази и с тога, што ми обично не знамо шта имамо, па ваљда се не зна ни шта може бродарска радионица да изради. |

=, бродарској радионици ради просечно дневно по 100 раденика разних заната, а кад има много журног посла, онда њихов број достиже по 160—170 дневно.

Раденици су са незнатним изузетком домаћи, а немају никакве своје организације ни удружења као радници бродарске радионице.

У друштвену радионицу уложено је око 700.000 динара. У 1904 години изнео је годишњи обрт радионице преко 900.000 динара, а вредност израђених предмета у самој радионици изнела је за друштвене