Srpski tehnički list

ма За

В. Плани и Сталаћу; зграде за становање у Ђунису, Браљини и Топоници; нови колосеци у Ђуринцима, Младеновцу, Паланци, Марковцу, Лапову, Параћину, Алексинцу, Топоници, Нишу; нове ваге у В. Плани и Крагујевцу; осигурање Ћупријског моста; инсталација електричног осветљења у колима дворскога воза, и т. д. Многи су од ових радова отпочети, а некхоји су већ и извршени. Али тешко да ће сви предвиђени послови бити свршени у овој години са оскудице у особљу техничком по секцијама, у којима је обично један човек, шеф секције, који има да се брине и о одржавању пруге и целокупној администрацији секцијској, и да спреми техничка документа за нове радове и да руководи њиховим извршењима. М. С. Грађење станова саобраћајних службеника. Потреба за овим становима, нарочито на малим и забаченим станицама, осећала се од првога дана, када су станице добиле поред шефа још једног саобраћајног чиновника— благајника. За овога последњег није било стана у станичној згради и он се, ако је нежењен био, ломио по чекаоници и канцеларији, а ако је стекао породицу, морао је одлазити у селом

становати у каквој колеби сељачкој, далеко од саме станице. Али и ако је ова потреба била и прешна и очевидна, ипак је требало да прође близу двадесет година ваљда, па да се тек прошле године сазидају осам станица, међу којима су: Рипањ, Раља, Кусадак, Багрдан, Сикирица и друге.

Међутим ове године Дирекција ће подићи још три такве зграде у станицама Топоници, Ђунису и Браљини, те ће на тај начин потреба у становима на главној прузи Београд – Ниш, бити задовољена у велико.

Свака од ових зграда има три лепе видне собе, кујну и предсобље. Осем ове главне зграде има још , са стране споредна зграда у којој су вешерница са шупом и нужником.

У прошлој години једна оваква зграда подигнута је за суму од 8100,68 дин. а у овој години једна таква: зграда стаће 10308,30 динара.

Предузимач био је и пре а и сада је Наум Ћермило из Ниша.

Грађење је већ отпочело. Надзор води г. М. Ми.

ливојевић, помоћни инжињер Ш секције. М. С.

Главни скуп Удружења Српских Инжењера и Архитекта

држат 21. маја 1906. год. у дворници Универзитета. Записник ХУГ редовног главног скупа.

Решено је да се извештај прочита. Г. Н. Несторовић чита: ИЗВЕШТАЈ

контролног одбора о извршеном прегледу благајне Удружења.

Потписати чланови Контролног Одбора, дали су благајну Удружења Српских Инжењера и Архитеката почев од !-ог југа прошле године, када су књиге последњи пут прегледане па до 19-ог маја ове године,

Тим погледом констатовано је, да је Удружење имало овај приход до 19-ог маја ове године:

1., Готовина пренета из прошле године 6409,60 д.

прегле-

2. Од уписне таксе | 58,00 „ 3. Од чланских улога . : 1950,00 , «., (Од интереса на новац 1ОЗИота 5. Претплата на Технички Лист . 12,00: « Свега 85353. Ова сума употребљена је:

1, За исплату разних друштвених трош-

кова по оригиналним рачунима 1510,70 д. 2. Уложено код Управе Фондова 4414,30 „ 3. Уложено код Прометне Банке 1818,45 ,, 4., У готову код благајника. 791,90. .,

Свега 85353 Према томе имовно је стање Удружења на дан 19. маја ово: На књижици Управе Фондова 4414,30 дин. Прометне Банке 181845 »„ 791,90 »

Свега 7024,65 дин.

„ ",

Готовина код благајника

Као што смо и прошле године констатовали, тако и ове, велики број редовних чланова Удружења не одговара својим обавезама, тако да се и сада налази на дугу из ранијих година 2694,80 дин, не рачунајући последњу годину, која још није истекла а за коју има да се наплати 2640, дин. Апи се ипак из горњег прегледа види, да се стање благајне Удружења у неколико: побољшало према прошлој години.

Из свега напред изложеног потписанима је част умолити Главни Скуп да овај извештај изволи примити к знању и Управном Одбору издати разрешницу.

19. маја. 1906. год.

Београд Чланови Контролног Одбора, Ник. Б. Несторовић

Г. Ч, Гагић, мисли да у извештају треба додати: рачуни су исправни и контролни одбор примио, их је као такве.

П.председник г. Д. Леко, — моли да се Управном (Одбору изда разрешница.

Г. В. Поповић, мисли да се разрешница не: може издати пошто је само један члан потписао извештај. П.председник, — ако господа накнадно не би потписала овај извештај, онда ће се нов извештај поднети месном скупу.

После овога извештај је примљен и Управном (Одбору издата разрешница.

Благајникг. Д Томић, — чита;