Srpski tehnički list

— 88

Нови чланови удружења. На У! месном скупу примљени су за редовне чланове Удружења Срп. Инжењера и Архитекта: г. Светозар Јовановић подархитекта Мин. Грађевина и г. Гаврило Паруновић подинжењер општине београдске.

Нове грађевине у Београду. Управа града Београда одобрила је, да по прегледаним плановима, могу подићи нове зграде у Београду. |

1. Николи Марјановићу у Мирочкој улици.

2. Васи Пешићу у Зориној улици.

3. Миливоју Смиљанићу у Зориној улици.

4. Јакову Дамњановићу у Јовановој улици бр. 49.

5. Браћи Спасић у улицх Сибињана Јанга.

6. Београдској Задрузи јна углу Херцеговачке и Травничке улице. у.

Коби нам ке О Не „а,

Нови звогик цркве Св. Марка у Мљецима, Један пријатељ саопштава нам с пута из Милана следеће:

По захтеву општинске управе града Мљетака професор Луксардо прегледао је цигље, које су нарочито израђене за нову кампанилу Св. Марка (види белешку у 2. бр. и у своме извештају истиче, да цигље садрже доста сумпорног једињења и да су неупотребљиве. Већ озидани део, око 4 м. над тереном мораће сада да се псруши. Тако пишу немачки листови, а ја сам се лично уверио, да се звоник и даље зида. Кад се вратим у Мљетке известићу се подробно -о стању ствари и саопштићу вам, те ће тада и наши читаоци

имати тачан изветај М. Ј, В.

0 образовању пега на површинама малтерисаним цементом, У јануарској свесци талијанскога [е Јоптпа] Сетето Г. Вазвоћ износи студије о пејама на цементним о површинама, Е

Писац налази, да узроци образовању пега јесу следећи 1.) присуство у цементу материја које се могу растварати у води после затврдњавања цемента; 2.) сувишак воде при замешавању цементног малтера, што потпомаже образовање капиларних рупица на цементној површини; 3) као последица тога капиларност површине; 4.) Нагла промена температуре непосредно за, стврдњавањем цемента и на послетку, 5.) непажљиво спремање малтера које квари једноликост све масе,

Поуздан начин да се избегне образовање пега на цементним површинама јесте испирање цемента; тиме се одвоји од њега највећа количина растворљивих и лаких материја које образују пену, пливају по површини и могу се сплавити. (Ова пена која има само 19/, целокупне тежине судржи поглавито неиспечене продукте и сулфат калцијума.

Оваким начином добија се доста житка маса малтера и тиме се знатно умањава после стврдњавања. У колико је већа количина песка, која се додаје малтеру, у колико је мања разлика затврднелога малтера приготовљеног са мало воде или

ин

јачина цемента. |

испраног по овоме начину. За размеру 3 дела песка и ! део цемента губитак у јачини износи около 20%/, но с временом та се разпика у јачини губи.

Ну у сваком случају треба изспирати песак, који ће се употребити за малтер. Испирање треба извршити неколико пута и са обилним приливом чисте воле. Ако су се пеге већ појавиле могу се очистити брзим трљањем четкама и раствором из три дела воде и једнога дела хлорне киселхне и накнадним испирањем чистом водом с обилним притоком.

Кад се лију цементни предмети под великим при-

тиском и са малом количнном воде, затврдњавање њихово треба да иде врло лагано и у влажном ваздуху, да би се тиме избегло образовање пега. Кад су предмети већ отврднули треба их добро испрати чистом водом.

савете. СтП АС

Благајникова пошта. Примљена је претплата по 20 дин. за годину дана од г.г. Алексе Нинића предузимача и трговца народ. посланика из Омедерева, Симића и Павловића трговаца из Смедеревг, Окружни одбор за округ смедеревски, Јована Медељковића пред. Ниш, Благоја Трифунца пред, Ђоке Тимића пред. Алексинац, Раде Николића предуз. Ниш, Раде Томића инжињера Београд, г.г. Чеда Младеновић инжењер из Лесковца.

По 10 дин. за пола године од г.г. Цветка Лозановића. предузимача Ниш, Симеона Николића пред. Ниш, Ж. Стојиљковића и Ј. Пешића пред. Ниш, Кацике и Алвановића пред. Ниш, Владислава ]. Дерока артиљ. техничког капетана. Београд, Јовица Васиљевић пред. Лазаревић, Милисав Веселиновић пред. Обреновац, Урош Урошевић предузимач из Крушевца, Милан Неготинац предузимач из Београда.

Власпик -за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер 'општ, Београдске. Одтоворви уредник: Нестор МЖапојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавска ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Краљев трг-бр. 11.