Srpski tehnički list

— 119 —

г. П. Димић вели, ако се укаже потреба лако ће се створити нов одељак и указом, пошто ће министар у том случају лао моћи обоазложити стварање одн. премештање одељка. Без указа би то могло бити и без потребе, већ по жељи н.пр. какве угледне партиске личности, као што је то бивало некад са војним гарнизонима.

Скуп усваја разлоге г. П. Димића.

г. (С. Теодосијевић предлаже да се законом одреди, да бар у свима окружним местима мора бити по један одељак а у срезовима да буде по потреби.

г. П. Димић вели да то није потребно, пошто у закону стоји. да ће њихов број и место бити одређени самом потребом. Незгодно је законом одређивати места и области одељха, јер се то мора подешавати према ад. министративној подели земље ради простије администрације, о којој се у нас говори већ од 30 година.

г. М. Јовановић предлаже, да се законом одреди у којим местима да буду ти одељци као што је то случај са гимназијама.

Скуп усваја предлог г. Димића, Чл. 22. гласи:

За вршење грађевинских послова по овоме и осталим грађевинским законима постоји у сваком округу потребан број Одељака Грађевинске Управе.

Број Одељака Грађевинске Управе и њихова седишта одређују се Краљевим указом по предлогу Министра Грађевина.

(ваки Одељак Граћ. Управе има потребан број ивжењера, архитекта, подинжењера, подархитекта, граБевикских надзорника, административних чиновника и приправника.

Чита се чл, 23.

г. Н. Манојловић обавештава скуп да, према ранијем раду на скуповима, у овај члан тоеба да уђу тач. 8., 9... 10., 12., 15., 18., 19. и 20 из чл. 14. а тач. 8; из свог члана треба избацити.

Прелази се на дебату и тач. 1. и 2. усвајају се по предлогу.

Код тач. 3. г. К. Савић предлаже, да се избришу речи „само у врло журним случајевима“.

г. М. Милошевић налази, да су те речи врло потребне, да не би било потрзања државних инжењера за сваку ситниџу; Усвојено је да тач. 3 гласи:

Да контролише рад самоуправних окружних, среских и отштинских инжењера, грађење и оправку објеката, 6 чему подносе извештај Грађевинској Управи, а по потреби и сталном окружном или среском одбору односео општинском суду.

Чита се тачка 4.

г. ]. Симеоновић налази, да је ова тачка, овако стилизована, непотребна, пошто су надзорни инжењери увек дужни да оверавају признаницу на предузимачеву зараду. |

г Аврамовић објашњава, да се под тим оверавењем признаница мислило на давање наредбе за исплату, До сада је био окружни началник наредбодавац за исплату. а псшто су овим законом биле инспекције пројектоване, то се хтело то право да пре· несе на њих. Ова тачка има везе са установом инспекција. Пошто су оне отпале, требало би га стилизовати. г.“]. Симеоновић предлаже ову стилизацију:

Да наређују исплатг до 4000 динара по отвореним кредитима и овереним признаницама а на основи обрачуна надзорнога инжењера. Скуп усваја. ·

Мод тач. 5. повела се жива дебата о томе, ли да се избреше реч „бесплатно“ или не.

да

т. Милошевић доказује да треба то избри сати. Овим се законом хтело да се граб. одељци у унутрашњости еманципују од осталих власти, а сада се наједаред дају нека права над њима окружним одборима. Боји се, да се овим не да прилика окружним одборима да сувише не употребљавају државног инжењера. Мека окружни одбори, ако им треба обавештења, траже то званично актом и нека моле, па ће им се дати.

г. В. Поповић је зато да се избрише реч „бесплатно“, Боји се да под обавештењем не разумеју окр. одбори и читаве пројекте, а то би сметало државном послу. |

г. К. Савић мисли да не треба то брисати. Ту није у питању ко је старији већ општа потреба. А кад се она јави, треба изаћи људима у сусрет и дати им обавештења. Неће нико моћи под обавештењем да разуме пројекте.

После кратког објашњења, скуп усваја да та тачка буде овако редигована:

Да по грађевинској струци дају потребна обавештења окружним и среским одборима и осталим властима. Чита се тачка 6.

г. Аврамовић мисли да не треба прописати колико пута. Колико пута буде потребно, обилазиће; овако би морао без потребе обилазити неке објекте, а услед тога не би могао обићи оне, које би требало.

г. К. Савић предлаже да се место грађевина

"каже да обилази своје области.

Скуп усваја ову редакцију:

Да најмање два пута годишње обиђе целу своју област и подноси Граћђ. Управи извештај о стању објеката. Тач. 7 остаје. Брише се реч „инспекције“ и ставља грађевинска управа. .

Тачка 8 отпада.

Чита се тачка 9.

г. М. Милошевић налази да она не треба да остане, јер би онда округ могао остати са свим без свога инжењера а његову би дужност вршио државни.

г. Ј. Симеоновић предлаже, да се избрише њи т, д.“, па ће онда бити замене само у случају осуства и болести.

г. К. Савић утврђује да заменика одређује шеф одељка и да се онда не треба бојати злоупотреба.

Усвојен је предлог г. Џимеоновића.

Тачка. 10. Умећу се речи „с правом на накнаду по закону“.

Додају се члану 23. из. чл. 14. ове тачке: 7. 8., 9., 10. 11., 12., 16., 18. и 20. Код тачке 10. г. П. Димић предлаже да се избрише вредност.

г. К. Савић је за то да се избришу речи „који ће имати решавајући глас“ јер се то разуме, а вредност да остане.

Скуп усваја предлог г. К. Савића.

Тачка 12 из чл.14.има секомбиновати са тач. 3. из 22. члана.

Тачка 20. чл. 14. има да се стилизује накнадно.

г. Н. Манојловић чита чп. 24. Скуп га усваја.

Чл. 25. је такође усвојен само с тим да се стилизује. Овим је завршена седница и заказана друга за 13. септембар у 6 сах. по подне.

СЈ.