Srpski tehnički list

Дре

г.) Трошкови за одржавање и експлоатацију, за "једно са интересом на уложени капитал за грађење, мањи су за читавих 10000 000 динара годишње;

д.) Будуће, евентуално проширгње канала моћиће се извести лакше и јевтиније;'

ж,) Војена одбрана моћи ће се извести са мањим "тешкоћама него код канала у ниво-у

Мањина признаје међутим, да ће бити тешкоћа при одређивању дубина за поједине партије устава, за то, што се сваким даном граде лађе све дуже и шире и већом са дубином гажења.

Године 1897. највећа тадања лађа била је дуга. 1945

19,а м. широка и газила је 68,55 метара, а већ 1899. год. лађа Осеате имала је дужину од 2115 метара и

"20,68 м. ширине и газила је

11,70 м. Најзад две лађе које се у Енглеској сада граде имаће по 240

м. дужине, 26,4 М. ширине, а газиће Пао м.

Канал са уставама удешава се међутим за лађе од 270 м. дужине, 28,; м. ширине и за 12, М. дубине гажења, што се сматра за довољно. Пројектован канал моћи ће да пропусти саобраћај од 50 милијуна тона, а ако се сагради једна брана у горњем делу реке Шагр код Атахуела, добиће се воде за уставе у- каналу за спровод још и других 50 милијуна тона, а има могућности да се снабде канал водом и за још већи саобраћај ако се искористе све друге притоке у области земљоуза. Рас:

Отпор ваздуха у дугим тунелима.

Завођење електричне вуче на швајцарским жедезницама дало је повода, да се проучи питање о от' пору, који возовима даје ваздух у дугим тунелима.

Рачунска страна проблема доста је сложена 6 тога, што чиниоци који утичу на већи или мањи отпор доста су разноврсни и нестални. Ради објашњења довољно је напоменути, да на отпор знатно утиче: лепо или ружно време, топлота стене или дуварова, влага која се налази у ваздуху, облик и рапавост тунеловог профила па најзад и сам профил вагона.

Са поставком да је температура у целом тунелу стална и да је густина ваздуха независна од његова потиска мбже се воз и тунелска цев упоредити са клипом који се креће у једном цилиндру. Кад су портали отворени воз ће потискивати пред собом ваздух, позади ће га усисавати, а напред избацивати — а један део ваздуха, који се налази између воза И празног простора до проФилских дуварова одмицаће се назад.

Отпор ваздуха може се срачунати по обрасцу Уа = (рг—ра) К; где ра—рв означује разлику у потисцима пред и позади воза, а Ку површину воза — нресек — који се у тунелу креће.

По томе је нађено, да је отпор „који аблази од вавдуха, у Симплонском тунелу са једним колосеком, два пут већи него на отвореној прузи. Међутим се отпор ваздуха у тунелу са два колосек: мало разликује од отпора на отвореној прузи, за који је нађено р =0. 067 У2.

Колико може да утиче отпор ваздуха у Сим“ плонском тунелу на целокупно дејство једнога воза у покрету може се видети из следећег.

Кад је ваздух у тунелу у мирном стању онда је

потисак : па --= рар== баба Уз

ако је брзина вожње 68 километара на сат или 18,9 метара у секунди. онде је отпор ваздуха У/, = (рг — рав) У“ Ка == 0,254 Х 18,2 + 10=907 кгр.

На отвореној линији, влучају -

М; = 0,067 Х 18,9"

Разлика износи 668 кгр.

Применом обрасца

отпор ваздуха биће у овом

Х за 289 Кер.

"уа ки. | за сат

А 000

налази се, да је отпор за један воз од 300 тона на успону од 29, са брзином од 68 км. за сат — са којом возови саобраћају у Симплонском тунелу — на отвореној прузи раван 8800 кгр., а у тунелу 3968 кгр. дакле за: 209/, већи.

МУ кгрје ==

При поручбини електричних локомотива за симплонски тунел тражена је вучна снага на периФирији точка од дуг тоне, што је, с погледом на отпор ваздуха недовољно.

И заиста, за брзе возове употребљују се парне локомотиве, да би се могла одржати предвађена брзина од 68 км. за сат за вожњу у тунелу, и повући прописан терет, јер набављене електричне локомотиве нису биле у стању да то постигну.

0. 59х.

+

Споменик у Књажевцу. За подизање споменика изгинулим јунацима за ослобоћење и не'ависност Ср-

бије, нарочити одбор у Књажевцу прикупио је довољну |

курс за израду скице — модела одређујући при томе три награде.

По молби истог одбора Министар Војни одредио је оцењивачки суд; коме су приспели модели подне-

суму, прилога српских патриота, те је расписао кон- | сени на оцену.