Srpski tehnički list

БРОЈ 20. У Београду 12. Новембра 1906. год.

год. ХУП.

== _____- а ===

СРПСОНИ

ТЕХНИЧНИ ЛИ!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Грађење 1000 метара кеја на Сави у Београду.

На лицитацију, заказану за дан 6-ог Повембра о, г. за израду 1000 м. кеја и главе испуста, није се пријавио ниједан _ лицитанат. - 1

Овај Факат веома је карактеристичан.

На првој лицитацији, за исти посао, било је 8 „лицитаната, на другој спао је број њихов на 5, а сада, на трећој лицитацији, нема више ниједног лицитанта, који би веровао у озбиљност рада наших представника, у општини.

Ваља се само сетити, да прва лицитација није одобрена само зато, што је искрсао један неодређен алтернативан пројекат, којим се општина није ни мало користила; друга лицитација осујећена је зато, што се један од лицитаната није придржавао услова (а четворица су се придржавали) па како изгледа да општински одбор не налази, 'да оферталне лицитације треба сматрати као неку врсту светиње, понуђачи као да му више не верују.

Уз то је дошао као нов и пооштрени услов при трећој лицитацији, да се за израду набацаја може употребити искључиво еруптивна стена, која се може набавити, за сада, само из два - три отворена мајдана те су предузимачи имали разлога даотворе четворе очи, пре него што се вежу према општини.

Надлежни као да нису ни најмање водили рачуна о томе, да се један посао много "квари кад се одуговлачи. Сваки предузимач, пре него тто поднесе своју понуду, осигурава себи залеђину тиме, што везује привремене уговоре за разне лигерације и за подвоз. И док се не зна поуздано из којих "ће се мајдана камен узимати, сваки сопственик мајдана има тенденцију да свој камен нуди по нижу цену, не би ли тиме успео, да се његов камен узима. Исто тако и они, који дају подвоз, одржавају низак став те тиме помажу, да укупна цена остане уме-

рена, а при томе примају на себе и најтеже обавезе односно брзине преноса. Овим повољним околностима има се заблагодарити, што је на две раније лицитације било понуда, јевтинијих од предрачуњених цена.

Али од једном ситуација се изменила.

Сада није више ни за кога тајна одакле ће се камен узпмати, јер се тачно зна, где леже отворени мајдани од еруптивне стене, и, сад се тачно зна, којим се путем мора довозити тај камен

Може бити, да би се још и камен могао добити из мајдана по исту цену као што је раније закључено, али за подвоз су наступиле тешкоће. Пе може да се нађе нико, који би се обавезао, да предвиђену количину камена пренесе у одређеном року, него се тржи дужи рок за презоз и већа подвозна такса, ако се жели да се превоз врши непрекидно преко целе године па и у време кад наступи нај јача сезопа увоза и извоза, а за тај и такови рад, веле, мора се повекати п подвозни парк, чиме се, разуме се, повећавају трошкови за пренос, ко и треба. и морају да падну на терет послодавца "кад није умео да се користи повољнијим ириликама, које је за себе имао у почетку ове године.

Својим радом дотерао је општински одбор дотле, да ће овај посао платити скупље, него што би био случај, да је био одмах. из почетка решителнији.

Питање је међутим, да ди је одбор општински у опште учинио добро, што је условио најскупоценији материјал — еруптивну стену — за израду набацаја и осталог, кад је било повољнијих понуда за други са. свим довољно добар камен, којим би се потреба савршено добро могла подмириги.

Истина је свакојако да се овај посао не ради рационално, да у општини не владају одређени погледи и да ћемо, ако се овако и даље буде пословало, дочекати да