Srpski tehnički list

— 160 —

Предрачунска је сума 879,56 динара.

_ Набавка грађе и израда дрвеног патоса за гвоздени мост преко реке Лукавице у Лазаревцу израдиће се по пројекту окр. инж. г. В. Л. Рајића ове године.

Предрачунска је сума 1191. динара.

Нови срески пут. Указом од 9. новембра 1906. год. оглашен је за срески нови пут који ће се саградити од Јабуковца преко Уровице и Слатине, низ Слатиначку реку до везе са државним путем Неготин — Брза Паланка. Овај пут поред осталога корисно ће послужити „и онима, који путују у манастир Вратну, да виде највеће природве лепоте наше отаџбине.

Израда навоза и пошљунчавање истих код моста преко · реке Бељанице у Степојевцу уступљена је г. М. Неготинцу предузим. из Београда за 10880дин. 648,2» ДИН. ниже од предрачунске цене што даје попуст 87,ма/о.

Израда патоса на гвозденом мосту преко реке Лукавице у Лазаревцу уступљена је т. М. Бранковићу предуз. ив. Лазаревца за 1170 дин. ниже од предрачунске цене за 21.64 дин. што даје попуст 1,82'/.

Мост од ојачаног бетона (Вебоп атше) саградиће се преко потока Проваљевика на окр. путу „Лесковац Власотинце по пројекту г. Свет. Јовановић окр. инж.

Белешке.

Трна на ваздушним балонима. Париски лист „ће Маи“ објавио је, да ће године 1908. приредати трку на баловима између Париза и Лондона,

Да би будуће утакмичај се. Французе и Еиглезе, што јаче заннтересовао да пораде на усавршењу својих проналазака на пољу ваздухопловства, овај богати париски лист уписао је од својз стране на име награда 100.000 динара, а тројица пријатеља овога за сада, још впорта дали сву сваки по 50.000 динара за исту сврху, тако да већ сада има награда у износу од 250.000 динара.

Добро је да се лабележи, да је овај исти лист „Бе Мабп“ отворио у своје време јаван упис, да се „сагради први подводни — помореки ;брод, и да је за ту сврху добио добровољних прилога, којим се могло саградити не један него два такова брода, који су поклоњени Француској држави.

Н. џ.

Претплатницима.

Молимо гл. претплатнике. да извола полагати претплату на лист следећој г.г. повереницима :

За округ Београдски; г. Јован Симеоновић в. инж, н г. Витомир Рајић инж. _ ;

За округ Ваљевски; г. Љуба Денић в. инж. и г. Чеда Гагић инж.

Ни пина ==–—====__—_———___————_—_—=—_—_=—=—=—=

Распон је моста 5. 1. 2 предрачунека сума 4024 60 динара. Ово је први мост од ојачаног бетона у окр. врањском и надамо се, да се неће само на њему остати. Два дрвена пропуста ва км. 109. на среском путу Брза Паланка — Кладово саградиће се још ове годиве, Предрачунска је сума 13599 динара. Управа града Београда одобрила је за подизање нових зграда и поправке постојоћих; 1. Г-ђи Милеви Ог Ст. Окановића професора. 2. Димитрију Карабиберовићу 8. Кости Небригићу 4, Тодору Пејчићу 5. Сави Поповићу пенз. у Св. Савској ул. бр. 14. и 6. Апостолу Отефановићу ван рејона.

Личне вести

За хонарарвог професора на техничком Факултету, а за предмете: Енциклопедију инжењерства, техничку администрацију и предрачуне за грађевинске инжењере постављен је г. Мих. Ј. Валента в. инжењер.

За округ Врањски; г. Џвет. Јовановић инж, и г. Чеда Младеновић инж.

За округ Крагујевачки: г. Лука Ивковић в, инж. и г. Отеван Миросављевић инспектор.

За округ Крајински: г. Божидар Минић инж. иг, Божидар Глумац инж.

За округ Крушевачки г. Никола Писа изж. и г Душан Божић инж.

За. округ Моравски: г. Настас Поповић виши инжењер и г. Дим. Поповић инж. За округ Нишки: г. Јосиф Ринер в. инж. За округ Подрински : г. Петар С. Бојић инж За округ Пожаревачки : и г. Петар Ракић инж. За округ Пиротски: г. Драгутин Матић инж.

г. Светозар . Русидес в инж,

За округ Смедеревски : Јован Банић в. инж. иг. Милија Нинић инж.

За округ Руднички: инжењер.

г. Димитрије Милошевић

За округ Тимочки ; г. Влада Зоравковић инж, г. Аца О. Милинковић инжењер и г. Петар Караџић инжењер. Е

За округ Толлички: г. Лазар С. Живковић инж.

За округ Чачански : г. Јордан Видановић инж. и г. Живко Радовић инж.

За округ Ужички: г. Ђорђе Јевтовић инж.

Господу поверенике молимо, да новац — по до битгу поштарине — одмах шаљу благајнику удружења.

г. Емил Краловец в. инж, и

Власник за Удружење Сри. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шео инжењор општ. Београдске. Одговорни уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавска ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4