Srpski tehnički list

— 17

2; Но.а основна школа: у Г. Топлици. По скици техн. одбора преправио план инжињ. окружни г. Л. Зисић. Лицитациона је сума 7840, — дин. и одобрени вишкови 1747, — д. Предузимач је Цветко Стојановић из Прокупља.

3: Нога основна школа у Причевићу ср. подгорског. По плану инжењера г. Л. Засића. Лицитациона сума је 13,000 — дин. а вишак 177,15 дин. Предузимач је Риста Алексић из Ваљева.

4; Грађење ц дограћтвањг цокве Рибничкг. "Ова. је црква почета да се гради још 1889. године. Због неспремности предузимачеве и несолидне израде, сводози су се порушили и тако је прекинут даљи рад. Црквена управа тражила је да предузимач продужи рад, или да се то из његове кауције уради. Предузимач се опет изговарао, да му општина није дала материјала на време и платила зараду, те није ни хтео да продужи рад задовољан оним, што је дотле примио. По врх тога још, вештачким путем и добротом ондашњих власти, узме чах и кауцију, те црквена управа остане без икакве сигурности Пошто је доцније са свим исти предузимач готово пропао, то није ни судским путем тражена накнада, и ако је црква била у праву, бар да тражи од одговорног л ца накнаду, које је кауцију вратило.

Тек пре 2—3 године црква је спремила понова новац за дограђивање ове цркве и по новом плану нашег архитекте г. С. Ивачковића, црква је ове године довршена и кроз који дан биће калаудовање. Лицитациона је сума 17.159, — динара, а предузимач је Крста Унковић из Ваљева,

5; Хируршки павиљон окр. болнице у Ваљеву. За један овакав павиљон одавно се осећала потреба у Ваљеву, нарочито с тога, што Ваљево има једног од најбољих оператора г. Др. Јордана Ста јића, те из два околна округа долазе ради хируршких и перационих болести

д =

овоме лекару. Међу тим код окр, болнице нема одвојеног локала за ово, те је и за окружну потребу нужно било подићи овај павиљон. У државном буџету предвиђена је за ово потребна сума и на лицитацији уступљен је исти Ристи Алексићу овд. предузимачу ла суму од 48799. — динара. Овај павиљон може се рећи да спада у правом смислу у модерне грађевине ове врсте, Имају по две засебне сале за мушке болеснике и по две за женске. Станови за мушку и женску послугу, потребна мања одељења са купатилима и велику операциону салу. План је градио наш архитекга г. Јов. Илкић. Грађевина је ове године само покривена а идуће године довршиће се.

6; Кланица ошитине ваљевске. Ова је зграда почета прошле године да се зида, а ове је довршена. До сада се у њој ради још на примитиван начин, јер нису набављени казани, вешаљке и друге справе за рад. Идуће године олштина ће и ове нецостатке попунити да нас не затече жељезница неспремне за веће послове Локали су удешени за већу потребу и моћи ће доста користити и олштини и околини. Нарочито је згодно удешен канал испод зграде са текућом водом, која је навраћена из реке Колубаре, а за испирање намештене су пумпе. План су радили инжгњери г,г. Ч. Гагићи Л. Засић, а предузимач је Риста Алексић из Ваљева, који је примио посао за 22.874, — динара. Колаудација зграде извршиће се кроз који дан, јер је и комисија одређена.

7: Кланица општинг обреновачке. М Обренов чани су ове године подзгли нову кланицу врло удесну за њихову потребу. Зграда је готова, но још није калаудована. План је радио инжењер жељезн. диреккије г. Мих. В. Илић, а предузимач је Никола Матић из Богатића ваљевских, који се примио овога посла за суму од 19.000, — динара.

Укупно на нове грађевине у овој години издато 350.672, — динара. на С,

(Наставиће се)

Натапање путова уљем.

Дробни, управник грађевинских радова у Карлсбаду, ЧИНИО је читав низ испитивана поливања улица водом, која је била помешана са разним зејтинастим продук“ тима, у циљу да спречи подизање прашине.

Покушаји су учињени у две улице нај јачег градског саобраћаја, макадамисање изршено је било туцаником од базалта, а употребљеног уља било је три врсте :

1-о Уље „Мезтшине“ кестенасте боје, лахо се раствара у води, а цена му је 56 динара 100 килограма. 2-о Уље „Зипрђење“, боје жућкасто-кестенасте такође се лако раствара у води, а цена му је 46 данара 100 килограма;

83-е Најзад уље „ђе ће“ густо као сироп, теже се раствара него два раније наведена уља, стаје 33динара 100 килограма. ,

Према стеченом искуству Дробни ових закључака :

1-о Сви гореименовани продукти подесни су, да се са успехом сузбије прашина на путовима; најтрајнији успех показао се са уљем Уз тштне.

2-о У опште речено од фабриканата означене размере уља које се има растварати у. води нису довољне; да би се постигао добар успех, после два по

ливања са 1097. смешом, мора се свакодневно вршити још једно поливање 3/б смешом.

3-е Неопходно је потребно, да се пре првог попут почисти и опере;

је дошао до

пливања,