Srpski tehnički list

.

При пробијању тунела рабено је аустријском ме. тодом. Избивен је цео профил, веома јако подупрт, па је потом, зидано прво озго—свод, а по том стране и дно профила.

За време пробијања и зидања није се показало никакво нарочито слегање, нити је било притиска са стране и ако је материјал местимице био мешовит (плава ума са блоковима стене).

Ради веће сигурности рада у тунелу а да би се што више ублажили потреси од пролазећих железничких воз.ва, то су на дужини од 17 мет. испод прагова подвучене дугачке греде, које су преносиле притисак на много већу површину. Па и поред свега овога и пажљивог подупирања у самоме тунелу, ипа« се коло. сек слегао свахога дана, бивало је случајева, да се за дан слегне по 5—6 см. с тога су сви возови преко овога места прелазили веома лагано.

Портал са стране Нишавз' — улазни није озидан, јер се тај део налази у чврстој стени. Доњи део профила, који кваси вода обложен је 10 см дебелим сло. јем бетона.

Испред улаза у тунел израђен је басен у коме је

183 —

дно бетонисано. Из овога басена пуштаће се вода у тунел, а ради регулисања протицања наместиће се две уставе. Из басена има и један одводни канал за сувишну воду, такође са уставом,

Грађење овога тунела трајало је шест месеци, а за време од четири месеца рађено је и ноћу,

Зидарски посао махом су извршили Приморци а пробијање и подупирање тунела минери већином Талијани. Радом је руководио предузимачегв стручњак г. Ранфтл, а надзор је водио инжењер општике нишке г. В. Бадер, а поред тога и један инжењер железничке дирекције.

Пробијање, подупирање и зидање кошта око 40 000 динара, а пошто је тунел дугачак око 40 мет., то један дужни метар тунела кошта 1000 динара.

Сада се ради брана преко Нишаве, али тај. посао веома споро напредује. Постараћемо се, да о грабењу бране па ио целој овој инсталацији добијемо детаљне податке, које ћемо саопштити нашим читаоцима. З—а

Сиела за монтовње гвоздене К:нструкције за мост преко реке Јадра на окр. путу Шабац—Лозница, сагргдиће се још овегодине по пројекту.окр. инжењера г. П: С. Бојића.

Предрачунска је сума 3804,36 динара.

Оправна моста преко реке Белице у селу Бућару уступљена је Ж. Веселиновићу предузим. за 1801, дин. или за 206,49 дин. испод предрачунске цене, што даје попуст 10,249/.

Оправка зграде у којој су смештени општи басени, стан лекара и надзорника Врањске бање, уступљена је Ристи Стајићу предуз. за 6200 дин. или за 137,41 дин. испод предрачунске цене, што даје попуст.2,17'%/0.

Грађење канала у ЈУ и У деоници канализације у Београду | уступљено је г. Милошу Савчићу инжењеру из Бео- |

града за суму од 924508,00 дин. ниже од предрачунске цене за 55892 дин. што чина попуст 8,830/,.

Пошто је предузимач Адолф Барон Пител, поднео Господину Министру молбу да лицитацију поништи и одреди другу, наводећи да је понуда г. Савчића само привидно» јефтинија, Господин Министар Грађевина пре но што је лицитацију одобрио, тражио је од канализацисног одсека општине београдске извесне податке за оцену држате лицитације, и тек, по добивеним подацима и стручној оцени техничког одбсра и ревизије уверивши се, да је. молба барона Питела, неоправдана

одобрио је лицитацију. Је Того.

Грађење 64 објекта на заплањском путу уступљено је Цветку Лозанићу предуз. из Ниша по предрачунској цени у суми од 22 813,61 динара.

Дрвенн мост преко Нишаве између улице Књагиње ЈЉубице и Црвеног Крста у Нишу, оправиће св по пројекту који је израдио г. В. Бадер инжењер општине нишке

Предрачунска је сума 4608,62 динара.

Грађење плочастога пропуста преко 1 Драгићевог потока код Караулића воденице на окружном путу Г. Милановац—Рудник—Шаторња, извршиће се по пројекту окр. инжењера г. М. Пљевљахушића.

Предрачунска је сума 2077,61 дин.

|, Пријаве за нове грађевине у Београду. 1. Петар Здравковић м новопросеченој ул. (Дун. Крај). 2. Нети Штајнер у новопросеченој ул. (Дун. Крај) 3. Антоније Отанковић Далматинска ул. 30. 4, Друштво за осветљење и трамвај, на углу Скендер-Бегове и ЈЂубичине ул. 5. Ђорб: Шоркић у новопросеченој улици (Дун. Крај.) ||. Пријаве за преправке зграда у Београду. 1. Нахман Леви у Г. Јовановој ул. бр. 19. 2. Видосава Васићка у Ратарској ул. 37. 8. Впад. Р. Вишек инжењер у Светогорској

улици 55.