Srpski tehnički list

/.

–—

6

Испитивање грађевинског материјала.

ЈЕ :

Одређивање тежине цемента по липру. Отпор хидрауличних агломерата у чистом тесту. Тражење нормалног једнаког песка. :

1906. ВихеПез. ТУ-е Сопстез де ТАззостаћоп петпабопаје ропт 1'езва1 без тафвелалх (54 стр. 5. слика, већи број таблица.)

Извештај је поднет у име комисије 29.

Три питања која сачињавају предмет извештаја врло су неједнаке важности. 5

1-во питање готово је решила једна ужа комисија, која је усвојила справу француске комисије за одређивање тежине цемента по литру запремине. једино се одступило односно размере уобичајеног литра. Писац предлаже цилиндричну меру чији је капацитет ! литар и чија је висина једнака пречнику.

2-го питање. Испитивање на истезање чистог теста. тежи све више и више да буде напуштено, нарочито у Америци; не само због практичне користи, који дају са свим једнаки пробни комад' разлике много веће од оних добивених са нормалним малтером под сличним условима.

Испитивања писца односесе на две мегоде справљања пробних комада: тесто ливено

нздостатка с

(нсрмална пропорција воде), и тесто набијано (слабија пропорција воде). Ови последњи дају, бар за краће периоде, јаче отпоре од првих, али се разлика смањује временом; разлике између резултата у 7. и 28. дану слабије су.

Испитивања су вршена на призматичним полугама од #Ж4%Х 16 ст, ломљеним на повијање. Овај облик пробних комада избегава анормална унутарња напрезања цигљице облика осмице. Отпор овако до-

него и због разлика у отпору |

бивен, подељен са 2, даје осетно исту цифру као ни отпор на истезање.

3-ће питање: нормални песак. Т. 5ећш е износи многобројна испитивања по овој Задатак не изгледа решљив бар за сада; има само један начин кога се траба држати, за приближно решење: усвојити песак и начин једне земље која има потпуну инсталацију и редовну контролу,

Друштво немачких фа риканата · послало је било 10 разних лобараторија исти цемент и исти песак; резултати су показали огромне аномалије.

Изгледа рационално да се усвоји природни кваргов песак просејан кроз сита са 64 и 144 рупица "на. ст,; специјално се препоручује немачки песак, због сталности у композицији.

тачци.

Ш,

О убрзаним методама непромењивости завремине цемента.

1906. ВгихеПев.. ТУ. Сопртез де 1 Аззосјабол 11ћетпабопаје ропг 1 еззај Фез тафбелацх (37 стр. већи број таблица). | Извештај је поднет у име комисије 32.

Употребљаване су више метода. Приметило се да са Вашеећпсет-овим апаратом има много тешкоћа при добијању резултата који се слажу.

На против, метода Га СћајеПет, најпростија и најприлагоднија у пракси, даје резутате који се слажу. Ова се метода може прописати као тип за убрзана испитивања сталности запремине цемента.

У принцицу састоји се у пуњењу једног цилин-

дричног калупа са прорезом, снабдевеног двема иглама.

чије се удалење мери пре и после огледа.

М. 8. ). Р.

Вести.

Снромни успеси нашега листа. У 25. броју нашега листа од прошле године штампан курсу за питомце. У томе чланку истакнуто је, да је без икаква разумевања и познавања расписан конкурс за питомца, који би се специјалисао за ојачан бетон. (Овом приликом саопштавамо, да је тај чланак имао свога. дејства и да ће конкурс бити измењен у толико, што изабрани. питомац неће морати полагати дипломски испит. на страни, но слушати графичку статику и механику и две године провести у пракси,

је чланак о кон-

% Весник хрватских инжењера и архитекта пре-

штампао је у своме последњем броју један чланак из нашега листа, а Седмични лист Бугарских инжењера

и архитекта такође је прештампао неколико бележака.

из нашега листа.

Ми ово са задовољстом бележимо као успехе нашега листа.

Хонорарни професор, За хонорарног професора техничкога факултета за грађење. машина изабрао је факултетски савет г. Ј. Станковића пређашњег професора истога предмета, а сапа министра грађевина на. расположењу.

Г. Андрија Радовановић машински инжењер (сада у Швајцарској) био је позван за професора поменутога предмета на нашем Универзитету, али се није хтео примити. Разлоге :. Радовановића са којих је