Srpski tehnički list

= 60 — :

Личне вести

Личне вести. Указом Њ. В. Краља од 31. јан. 1907, постављен је за подинжењера друге класе Министарства Грађевина г. Младен М. Ђуровић свршени техничар,

а решењем Господина Министра Грађевина од 15. фебруара ове године бр. 1253 одређез је на службу у

грађевинском одељку при начелству округа крушевачког. Члановима Удружења Срп. Инжењера и Архитента.

1. 0 Екекурзији,

Управни Одбор Удружења решио је, да се и ове године после главнога годишњег скупа приреди екскурзија — излет.

За излет предложена су три правца и то:

[., Београд, Брод, Сарајево, Мокра Гора, Ужице, Пожега, Овчарски пут, Чачак, Крагујевац, Београд.

2. Преглед инсталација за исушавање Орема, осматрање регулације Тисе до Сегедина и повратак у Београд. И;

3. Од Београда Дунавом кроз Ђердап до Кладова и Турне Северина, Брза Паланка и манастир

Вратна, даље за Неготин и по том железницом до Заје-'

чара, преглед радова на грађењу железничке пруге

сд Зајечара до Параћина и повратак у Београд. Управа Удружења саопштава члановима ова три предлога и моли их, да најдаље до 10. марта ове године известе Управу, да ли се слажу са предложеним правцима за излет, "ли ако који од чланова жели предложити какав „други правац, да тај предлог поднесе Управи такође најдаље до 10. марта ове год.

Београд 6, фебр. 1907. год. =. Управа.

П. 0 Балканској изложби Удружење је примило од својих чланова знатан број снимака извршених грађевина, да те снимке пошаље на Балканску изложбу. Али је ипак наступила немогућност, да се послати снимци пошаљу на изложбу, те Удружење неће ни учествовати на изложби. Овом приликом Удружење је дошло до уверења, да оваке предмете треба из раније припремати с нарочитим, обзиром на изложбу, да ли ђе се то и остваритн питање је и времена “ усталаштва. Сви примљени снимци вратиће се сопственицима кроз неколико дана. Управни Одбор Удружења Срп. Инжењера и Архитекта

пр

Исправка. У чланку Српске Моравке на 16. страни стручнога додатка овога листа помиње се чески хроничар и погрешно назива У/епле! Насег, док сеону ствари звао Вацлав Хајек, био је из Хлубочана, није био Немац него Чех.

Ова погрешка јамачно је потекла отуда, што се писац чланка служио немачким изворима, у којима је извесно навлаш прећутано чешко порекло Хајнека у корист Немаца а на штету Чеха.

Благајникова пошта

Положали су претплату г. г, претплатници :

По 20. дин. г. Милосвв Павловић, општин. инжењер из Пожаревца ; г. Наум Њермило, предузимач из Ниша.

По 10. дин. г. Ђорђе Давинић, предузимач из Пожаревца ; г. Јован Хотмар, предузимач из Пожаревца ; г. Миливој Антић, предузимач из Пожаревца; г. Милорад Карамарковић, предузимач из Џожаревца; г. Јосиф Чечелски, индустријалац из Пожаревца; г. Дветко Лозановић, предузимач из Ниша ; г. Раде Николић,

предузимач из Ниша; г. Стојиљковић и Пенчић, ин-.

дустр. из Ниша; г. Благоје Трифунац, предузимач из Алексинца ; г. Јован Недељковић, предузимач из Алексинца ; г. Њока Тимић, предузимач из Алексинца ; г. Милош Божановић, инж. п.пуковник из Београда; г.М. В. Шапонић, технич.-индустр. агент из Београда; г. Коста Живковић, предузимач из Београда; г. Камило Пати, предузимач из Београда; г. Мицко Момировић, предузимач из Београда; г. Лазар Јовановић, индустријалац из Београда : г. Глиша Штајнлехнер, предузимач из Београда; Управа Фендова и Кланично Друштво из Београда.

По 5. дин. г. Балда Салаке, техничар из Ниша; г. Милан Маринковић, инспектор из Ниша; г. Гавра Сабовљевић, предузимач из Београда ; г, Гавра Секулић, предузимач из Београда.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер општ. Београдске. Одтоворни уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавека ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.