Srpski tehnički list

БРОЈ 7.

У Београду 18. Фебруара 1907. год.

Год. ХУНИ.

== и

СРПСНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Услови за Јоцитације, |

Гогподине Ургдниче,

Српски Технички Лист у своме 1, броју од прошле године донео је вест, да ће Министарство Грађевина прописати нове услове ва лицитације. Та је вест обрадовала све нас грађевинаре, јер смо се надали, да ћемо нове услове добити већ при првим лицитацијама. А да тако мислимо и да се томе надамо, дало нам је повода то, што су у томе истом броју одштампани и сами ти нови услови.

Добро је запажен и познат Факат, да од добрих, правилних и праведних услова у многоме зависи успех и самога предузећа. Ми таквих услова данас немамо. Данас ни два надлештва немају једнаке услове, под којима нам дају послове у израду. На против, услеви су разнолики и по дужини, и по саставу а ларочито по садржини,

Нема услова који правилно и праведно регулишу погодбу и односе између предузимача, надзорне власти и послодавца. Услови се непрекидно мењају и то увек у циљу, да што јаче привежу и пригњече предузимача, а оставе одрешене руке надзорној власти и послодавцу. Узмите које хоћете услове, али можете у напред бити уверени, дау њима нећете наћи зајемчено никакво право предузимачево но само дужности и обвезе, Једино је његово право да се жали, да ако му та жалба што помогне.

Непотпуност садањих услова, свих у опште колико их год има, наносе нам необич'е штете и осетне губигке. Ради увзрења, да је ово тврђење тачно, навешћу неколико непотпуности и недостатака садањих услова.

Није загарантовано у коме року мора бити одобрена или одбијена лицитација, зато

#) Радо дајемо овоме писму места у нашем листу, јер и ми услове за лицитације сматрамо као важан услов за успешан рад. Ур.

се често дешава, да нам се посао даје месец и више дана доцније, те с тога изгубимо најбоље време з: рад. а кауција нам лежи бесплодна.

Не дају нам се у руке планови и предрачуни по којима имамо да радимо. Ми немамо погодбе у рукама. Ово је тек последњих дана регулисано благодарећи увиђавности | садањега министра грађевина.

Исплата наших зарада на време такође није ничим загарантована, јер се нигде не каже, да нам се зарада мора исплатити у извесном одређеном року.

На калаудовање често чекамо месецима и трпимо двогубу штету. Прво, што не можемо да примимо зараду и не знамо на чему смо, а друго, што нам за толико дуже лежи кауција. То је исто и при повраћају кауције.

За израчунавање наше зараде иема увек поузданога мерила, јер се не води на свакој грађевини грађевинска, књига, у коју би и ми могли записивати наше примедбе, по којима би се морала одмах! доносити решења.

Најзад, ми смо често пута приморани, да по неке послове извршујемо по усменој наредби, а после кад дође комисија, онда обично имамо муке и безброј приговора, док нам се наша зарада не призна и исплати.

Све су ово односи, које треба што пре правилно и праведно регулисати између нас и надзорне власти односно послодаваца. Када ти односи буду праведно регулисани тако, да нама буду зајемчена наша права, онда ми можемо и наше цене другче рачунати, јер ћемо све имати на време те ми нећемо губити, а послодавац ће добијати јефтиније посао, дакле постићи ће се двогуба корист.

Овде нису исцрпени сви односи, које треба регулисати, па иу условима штампаним у 1. броју Вашега листа за прошлу го-