Srpski tehnički list

јав Удружења Српских Иншењера п Лрхитекта.

ХХП месни ски. на дан 13. марта 1907. године. Председаво г. Н. Манојловић. Присутни; г. г. Мих. ]ј. Валента, ]. Аврамовић Ј. Ђ. Симеоновић, Влад. Поповић, Ј, Букавец, Драг: Маслаћ, Свет. Теодосијевић, В. Ђ, Игњатовић, П. А. Димић, М. Станковић, Б. Пајевић и Милоје Јовановић.

)

.

О екскурзији.

Г. Вале нт а напозив: председника даје обаљештења о појединим правцима за екскурзију тако, !., пут кроз Бесну трајао би око осам дана, а коштао,би око 150 динара од особе; 2., пут у Сегедин трајао би 2-3 дана а коштао око 60 динара, и 3., пут за Радујевац, Зајечар и Параћин трајао би 5—6 дана и коштао 100— 120 динара.

Г. Букавец тражи да се утврди тачан програм,

и цене у детаљима.

Г. Валента доказује немогућност, да се такви подаци прибаве, и то у толико теже, што се за пут пријаве 70 а добу само 20.

Г. Димић вели, да управни одбор има веома много посла око листа, с тога предлаже, да се изабере нарочити одбор, који би прибавио детаљне податке и цене, а по том утврдио тачан програм за екскурзију.

ГР. Манојловић тражи да сепрво изабереи утзрди правац па ће се онда прикупити детаљни подаци и утврдити програм.

Г. Аврамовић вели да ће се пут за Босну тешко моћи да изведе, јер они који су на железници мучно ће добити по 10 дана осуства, они пак који су оптерећени: породицом такође не могу ићи због скупоће, то исто важи и за окружне инжењере.

Г. Валента мисли, да је ипак боље ићи у Босну са 150 динара трошка, него у Зајечар за 100 динара,

Г. Манојловић предлаже два ' правца и то у Босну и низ Дунав.

Г Букавец је противан, јер се вели тада разиђу чланови па ни тамо ни овамо.

Г. Маслаћ мисли, да при одредби правца екскурзије треба водити рачуна како о инжењерима тако и о архитектима, те пут за екскурзију подесити тако, да он буде од интереса за све чланове Удружења. Стога предлаже за овогодишњу екскурзију овај пут; Београд Ријека (Фијума) — Дубровник — Мостар —- Сарајево Брод — Београд.

Та би екскурзија, вели, била најкориснија, јер има интересантних објеката за разгледање како за архитекте (Дубровник) тако и за инжењере (босанско херцеговачке железнице, пристаниште у Ријици).

Од Сарајева може се правити један излет до Вишеграда, али због теренских тешкоћа противан је, да повратак од Вишеграда буде преко Ужица—Чачка већ

предлаже да повратак буде железницом преко Брода за Београд.

Г. Пајевић прихвата овај предлог и вели да би на овом путу могли добити за подвоз олакшице на маџарским железницама, а тако исто и на бродовима Маџарског — Хрватског паробродског друштва ,„Џпеаго =— "Стоађа“.

Пошто се већина присутних чланова изјаснила за овај правац екскурзије, то је г. Пајевићу стављено у дужност, да се код овдашњег представника Маџарских железница распита о могућности добијања повластице за вожњу на маџ. железницама,

Пе

Пошто је с«уп примио к знању оставку г. Ј, Смедеревца на чланство у равног одбора, то је на његово место на предлог председника изабран г. ]. Аврамовић виши инжењер Министарства Грађевина. У

пева ДА аи

На предлог одбора за редовне чланове Удружења примљени су г.г.: Божидар Глумац, Милош Секулић, Миливоје Соколовић и Свет. Станковић; а жућег г. Васа Тешић предузимач.

На

Светозар Теодосијевић предлаже, да Удружење учини протест против праксе, која је раније можда са разлогом или без разлога уведена у Дирекцији Орпских Држ. Железница, а која се и данас без и«аква оправдана разлога примењује — да наша дирекцијска управа подцењује наше свршене техничаре не' примајући их ни за подинжењерг Ш класе већ им нуди цртачка места са 60 динара месечне плате, док странце, често и без факултетске спреме већ само са уверењем од предузимача, поставља за више инжењере.

за пома-

Скуп се слаже са г. Теодосијевићем и мислим да ту ствар треба једном изнети пред главни скуп Удружења. Б. Пајевић наводи белешку о поступку Јапанске владе у намери да добије спремне стручне људе, па мисли да би Удружење требало да подествује код наше владе и дирекције железничке, те да се наши млађи инжењери и подинжењери · шаљу у иностранство ради усавршавања у појединим специјалним гранама технике како се иу будуће за сваки важнији и необичнији посао не би морали позивати стр:нци са баснословно великим хонорарима, што врло неповољно утиче на углед нашег техничког факултета и наших инжењера. Скуп се слаже са овим мишљењем и ставља у дужност г. Пајевићу, да о овом питању напише који чланак у Листу, те да заинтересује и остале. чланове удружења, како би се и о том могла повести реч на гла-, вном скупу Удружења. — у , (Са овим је ова седница закључена.

М. Ј.