Srpski tehnički list

Грађевинска квуција.

Колоудовање,

= 304 ==

жињер саслушати раденике, и при овери исплате предузимачеве зараде задржати предузимачу од зараде онолико, колико износе раденичка потраживиња Раденицима ће се остављати довољан рок да сво' ја потраживања надлежним путем оправдају, а по истеку тога рока, ако раденици нису своја потраживања оправдали, исплатиће се предузимачу задржате суме.

27., При грађевинама, чија је погођена вредност 20.000 динара

„па на више, предузимач је дужан

да води уредне књиге о кретању и раду својих раденика и њиховој заради, и ради исплате састављаће платне спискове, у којима ће за сваког раденика поименце бити означен број радних дана и величина дневнице.

У случају спора између предузимача и раденика, предузимачу ће служити за доказ да је испунио своје обавезе само платни спискови са радничким потписима, или друге писмене изјаве, Ако предувимач не плаћа уредно раденике, то надзорни инжињер има право да из предузимачеве зараде исплати раденике по подацима и платним списковима„које му је предузимач дужан ставити на расположење.

28., Заложеном грађевинском кауцијом јамчи предузимач да ће грађевину по свима тачкама ових услова извршити. Ако се предузимач не придржава ових услова, онда по решењу Министра грађевина, повао ће се од предузимача одузети и другому израду уступити на, начин, који ДВАСТВР грађевина одреди.

Вишак коштања за израду грађевине плаћа се из предузимачеве грађевинске кауције, а остатак враћа се предузимачу.

29., Кад предузимач грађевину

"доврши, поднеће молбу за кола-

удовање надзорном инжињеру,

ако је грађевина у истини довршена, то ће Министар грађевина одредити комисију за колаудовање ради пријема и обрачуна вредности грађевине. Ломисија излази на грађевину најдаље месец дана по поднетој молби за колаудовање и у присуству предузимача, по пре-

Рок трајању грађевинаке кауц»је.

Суперколау довање

таква

гледу грађевине, на основу гдветог обрачуна од стране надорног инжињера, саставља про'окол колаудовања и окончани јачун, са осталим потребнам довментима. Предузимач је обавезан да к)мисији за колаудовање стави 6'сплатно на расположење послу за разноврене радове и снимањ,

30., Протокол колаудовања 1 окончани рачун потписује преду. зимач, и ако их потпише без пре медбе, то тим својим потписим: утврђује да нема никаквог другог потраживања за извршену грађевину мимо оног изложеног у окончаном рачуну. Ако протокол колаудовања и окончанп рачун предузимач потпише са примедбом, то ће по истој Министар грађевина донети своје решење са којим ако се предузимач не задовољи, упућује се да своје по траживање на суду докаже.

81, Комисија за колаудовање утврдиће у протоколу колаудовања дан, кад је :рађевина била довршена, и од тог дана па за___.____ остаје грађевинска кауција као јемство да је грађевина добро извршена. Ако се у том времену покажу недостаци на грађевини, то их је дужан предузимач у одређеном року уклонити о свом трошку, иначе ће то сама власт учинити и трошак из грађевинске кауције наплатити

32., За иовраћај кауције потребан је нарочити преглед, за који је предузимач обавезан поднети молбу у своје време, и ако нема никаквих недостатака на грађевини то ће Министар грађевина одрвдити комисију за суперколаудовање. Комисија излази на грађевину ако предузимач има право на повраћај грађевинске кауције, најдаље месец дана по поднетој молби; ако комисија у том року не изађе, то предузимач јамчи само за оне недостатке, који су се појавили до дана истека року грађевинској кауцији.

Предузимач је дужан плаћати све државне таксе- које су са евим послом скопчане. Исто тако предузимач св не може ни