Srpski tehnički list

гтручно лице,

| Надзорни ин~

жињер.

— 9203 — |

ђевине пада сама по себи, но Министар грађевина може примити понуду његових наследника или њихових старалаца за довршење грађевине под истом погодбом и условима.

18., Ако би предузимач пао под стечај, то се уговор раскида, но Министар грађевина може примити понуду његових поверилаца, да исти предузимач грађевину доврши под истом погодбом и условима. 19,, Кад потреба захтева, то је предузимач дужан, ако сам није стручњак, да има једно стручно лице, које Министар грађевина као такво призна, да рад на грађевини руководи, и које га пуноважно заступа у техничким питањима. 20., Предузимач је дужан да се повинује наредбама и упутима надзорног инжињера, и у свако Аоба мора му бесплатно ставити на расположење довољан број раденика и алата ради давања линије, контролисања спремљематеријала и израђеног посла.

Надзорни инжењер има право уклонити са градилишта све предузимачеве раденике и службенике који то заслужују својом непослушности, неспособности или несавесности.

21,, Надзорна инжењер на самом градилишту води о раду дневник и грађевинску књигу, на осно у којих се саставља обрачун са предузимачем. Сваку страну са тих књига потписује надзорни

·„ инжињер и предузимач.

Тачне и истинита податке за вођење дневника дужан је преАузтпмач сваког дана подносити на зорном инжињеру.

Податке за грађевинску књигу прикупљају на градилишту узајамно надзорни инжињер и предузимач, тако да доцније у погледу мера и количина не може бити никаква спора, што важи нарочито за оне делове грађевине, који се по извршеном раду више не виде.

22., Надзорни инжињер не сме

издавати писмене наредбе предузимачу за измене у погођеном

Одговорновт предузимачева за безбед-

Однови између

прергузимача и раденмка

послу без претходног одобрења. Министра грађевина, само у елучајевима преке потребе може надзорни инжињер издати писмену наредбу за измену, но за ту измену има да изради накнадно одобрење Министра грађевина.

Кад између предузимача и над-. зорног инжињера дође до неспоразума, то предузимач своју жалбу предаје надзорном инжињеру, који је одма са својим извештајем шаље својој вишој власти, која има да донесе решење. Ако предузимач није задовољан са тим решењем, то ће се жалити Министру грађевина, и Министрово је решење за предузимача обавезно.

28, Предузимач је одговоран за ловољну јачину и сигурност

нос раденикаскела и свију својих постројења.

На први позив надзорног инжињера, предузимач мора да учини сва потребна појачања у скелама и у осталим постројењима, остајући и даље одговоран за безбедну употребу истих.

24., За све несрећне случајеве, који би се при раду десили, предузимач је одговоран по одредбама земаљских закона.

При сваком несрећном случају предузимач ће одмах позвати и надзорног инжињера и полицијску власт ради увиђаја и даљег поступка по закову.

25. Под радсником разуме се сваки онај, који ради на грађевини било као надничар било под платом. Предузимач не сме своје раденике исплаћивати жетонима или боновима, већ готовим новцем, и то у монети какву сам прима при исплати својих зарада, нити сме утицати на раденике да своје животне намирнице набављају у његовим баракама, већ се раденицима оставља потпуно слобода, да их набављају где им воља буде.

26., Предузимач је дужан своје раденике исплаћивати недељно, сем оних који су под платом, и исплаћују се према уговору.

Ако предузимач не исплаћује уредно своје раденике, то ће по званичној дужности надзорни ин-