Srpski tehnički list

БРОЈ 28.

У Београду 15: Јула 1907. год.

Год. ХУПТ

СРПСНИ

ТЕХНИЧНИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ

ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

Управни одбор Удружења код господина Министра | Грађевина.

Према одлуци ХУП. главног годишњег скупа одржаног 10. јуна ове год. управни одбор удружења поднео је Госпидину Министру Грађевина преставку ове садржине.

„Тосиодику Михистшру Јрађебиха.

Познато је Господину Министру, ла је постављање странаца за шефове секција при грађењу железница породило пометњу и изазвало протесте од наших домаћих инжењора противу таквог решења, којим се, поред очевидне штете за успех радова при грађењу наших железница, вређају наши донаћи инжењери, који би једино могли и требила, да непосредно руководе пословима при грађењу железница.

Дајући израза свога негодовања против такво решења, „Удружење Српских Инже" њера п Архитекта“ на свом главном годишњем скупу од 10. јуна о. г. ставило је у задатак управи Удружења, да она једном својом преставком обрати нарочиту пажњу Господина Министра на штетност таквог решвња, и да га у име Удружења умоли, да руковање пословима при грађењу повери нашим инжењерима, који ће без сумње са више преданости и разумевања испуњавати дужности шефова у секцијама.

Слажући се у свему са једнодутним мишљењем збора и испуњавајући своју дужност управни одбор „Удружења Српских Инжењера и Архитекта“ учтиво умољава овом приликом господина Министра, да при оцени ове преставке има у виду ове околности:

1.) За руковање пословима при грађењу железница поред спреме и искуства нужно је познавање прилика и потреба дотичног краја, главног циља коме грађевина има да послужи као и новчаних средстава, којима се при томе располаже. Према томе јасно је, да су у том погледу наши инжењери погоднији и да су они због познавања језика, места и прилика једино у стању да одговоре горњем захтеву.

9. Старији људи, као они које је дирекција набавила, са стране и на чију спрему и искуство она рачуна, не могу подпуно одговорити својим дужностима ни по томе, што се од њих не може захтевати Физички напор и непрекидна покретљивост, какву морају показати инжењери, који се налазе при грађењу железница.

3.) Та околност што сви ти старији људи, до своје дубоке старости нису могли у својој земљи обезбедити себе од потребе тешке службе при грађењу и трасирању железница, не улива поверење у њихову теориску ни практичну спрему, већ шта више и једна и друга изгледају исувише сумњиве

4, У Србији има данас довољан бро. подпуно искусних и у свему исправних ин“ жењера, који подпуно могу одговорити захтевима, који се траке од шефова секцијпри грађењу железница, и који су у стања да знатно боље врше те дужности, но ма који од странаца који су примљени на службу при грађењу.

5. Непотребним назначењем странаца, за шефове секција убила се воља и оладнио жар; са којим су се сви наши инжењери били одали послу и рђаво ће утицати на коначан успех рада на нашим железницама —

Господине Министре, управни одбор „Удружења Орпских Инжењера и Архитекта“ моли Вас најучтивије да порадите, да се отклоне узроци, који дају оправдан повод за протесте и стављају у питање успех тако важног посла, те да се давно жељено и крајње потребно грађење наших железница упути правилним путем своме довршењу, а у исто време ду се псштеде од