Srpski tehnički list

7256

Том приликом погинуо је машиновођа (његов помоћних и први кондуктер спасили су се скочивши с воза у реку) и преко 20 путника из првог вагона.

Изгледа да на овоме мосту нису била никаква осигурања, која би спречила да исклизнута локомотива удари у страну и скочи у реку. Таких осигурања нема ни на једном од мостова на нашој главној пруги, ма да суједном приликом надлежни органи мислили да их уведу на нашим железницама.

Случајеви искакања воза са шина не могу се на жалост, сасвим избећи. Они долазе од многих узрока неправилности пута, неисправности возног парка, опитнссти и непажње персонала и т д. Често се једновремено сумирају неколико таких јединичних макар по себи и неприметних и безначајних узрока и изазивају таке појаве. За то се треба старати да се бар п оследице њихове сведу на најмању меру. Добро би било

не=

због тога да се овом приликом питања обезбеђења још једном узму у оцену и изабере један од начина за спречавање да се воз удали од шина. На руским државним железницама пропис је да се са спољних страна шина и паралелно њима а на остојању 0,30 од главе њихове утврде за прагове подужене греде јачина 15 20 Ове греде продужују се с моста и на стубове за дужину најмање од 5,00 м.,и раширују се левкасто,

Поред тога пропис је да остојање прагова на мосту мора бити знатно мање но на отвореној прузи 0.41—0.46 м, а јачина прагова мора бити тако припремна да они могу издржати и притисак лохомотивских осовина кад ова и искочи са шина.

Тиме је постигнуто да се локомотиви не може кроз мост провалити нити са моста искочити.

К. С.

В.е ст и.

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 17. јула ов. г. уважена је оставка на државну службу г. Јовану Андрејевићу инжињеру прве кл. Железничке Дирекције.

Грађевинске вести.

Ледоломк на мосту преко Мораве у ћуприји оправиће се ове год. о трошку мостарииског фонда, по пројекту окр. инжењера г. Дим, Пвповића.

Предрачунска ;е сума 6 197,25 дин.

Мост на потоку „Бездетски Дол“ на путу Пирот -— Књажевац код сопотског камена, оправиће се ове год. по плојекту окр. инжењера г. Ст, Маринковића.

Предрачунска је сума 1352.24 дин.

[| мост на инундацији Мораве на путу Алексинац—

Житковац оправиће се ове год. по пројекту окр. инже.

њера г. Драг. Г. Трпковића. Предрачунска је сума 5101,72 дин.

Ледоломи на мосту обрешком преко Мораве оправиће се.

ове год. по предрачуну инспектора г. Н. Поповића.

Предрачунска је сума 1275,30 дин.

Мост на сувом потоку и мост на дражевачкој реци на путу Алексинац — Ниш оправиће се ове год. по предрачу· ну окружног инжењера г. Драг. Трпковића.

Предрачунска је сума 344,40 дин.

Полустални мост на Осаници у Багрдану на цариградском путу, оправиће се ови год. по пројекту инспектора г. Ир. Боди.

Предрачунска је сума 3140,88 дин.

Нов камени препуст од 2,00 м, распона саградиће /се

ове год. преко јЈовањске јаруге на путу Ваљево — Де бело Брдо — Бајина Башта по пројекту Л. Зисића самоуправног инжењера.

Предрачунска је сума 1943,61 дин.

Набавна гвоздене конструкције за мост преко Александровачке реке у вар. Александровцу (окр, крушевачки) од 1. м. отвора и 8. м. ширине.

Г. Министар Грађевина одобрио је, да се за мост на Александровачкој реци у Александровцу набави и монтује гвоздена конструкција на већ озидане стубове,

Пошто је мост у вароши то је предвиђена ширина коловоза од 5. М. и две пешачке стазе по 1,50 м. ширине а патос од бетона и шљунчаног застора на Потез гвожђу.

За ову набавку ускоро ће се расписати офертална лицитација, што ћемо такође у листу саопштити.

Резерена растова грађа за оправку постојећих мостова и пропуста у срезу таковском набавиће се ове год. по предрачуну Д. Милошевића инжењера.

Предрачунска је сума 2650— дин.

70 ком. зиданих пропуста саградиће се ове год. на путу Аранђеловац — Бели Брод, према предрачуну в. инжињера г. ]. СОимеоновића и одобреном плану за

пропуст пред Баричком механом.

Предрачунска је сума 21581,40 дин.

Дрвенн пропуст од 4.— М. распона на путу Неготин -Брегово оправиће се ове год. по предрачуну окр, ижињера ју Минића.

Предрачунска је сума 335,10 дин.

аи аи пи" Еласник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 18. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.