Srpski tehnički list

— 284 —

Овом тачком прописано је, да надзорни инжењер на самом градилишту води о раду дневнк и грађевинску књигу, а нема ништа о томе када је надзорни инжењер дужан прикупљене податке да унесе у дневник и грабевинску књигу, да ли истог дана или после недељу, две па и месец дана, пошто прибелешку обично

писану писаљком на комадићу хартије већ изгуби, као |

што то понеки раде.

У колико је мени познато, за вођење дневника

и грађевинске књиге не постоје никакви прописи, с тога је то требало. у условима предвидети, или бар сада да се израде нарочити прописи за вођење ових књига са тачно одређеним дужностима надзорног инжењера и предузимача.

Ако се ово не учини, онда ће се и у будуће дешавати, да се најгорем предузимачу, зато што неће да ради, одређује највреднији и најисправнији“ надзорни инжењер, који о свему води рачуна и сваког дана уноси у грађевинску књигу и дневник све прикупљене

податке тога дана, док се, на против, исправном и савесном предузимачу одређује за надзорног инжењера, човек који је и сувише заузет другим пословима, или човек, који све ово узима олако и чека да протекне по некад и месец дана, па да прикупљене податке унесе у дневник и грађевинску књигу, и тако исправан предузимач место. награде бива кажњен, а наисправан предузимач посао развлачи у недоглед наносећи при том штете и пржави и приватнима.

давршавајући ово неколико редака, надам се, да ће надлежни увидети потребу и наредити да пропис тач. 21. нових услова не остане само мртво слово на артији већ да се по истом сви управљају, пошто претходно пропишу нарочита правила о вођењу грађевинске књиге и дневника.

Вас Господине Уредниче молим да примите уверење мога поштовања.

Авг. 1907. Наш.

Технички услови и прописи. — ·

"за пројектовање и извршење железница у округу Пожаревачком на основу концесије од 7. марта 1906. године.

Површина земље међу депонијом и ивицом усека треба да је по могућству испланирана са нагибом од уусека ка депонији и у подножју њеном ако је нужно треба ископати јарак са довољним падом за одвођење воде у канал.

9 31. Ако дуж насипа нема материјалних ровова тада с горње стране насипа треба ископати јарак за скупљање и одвођење воде дуж насипа. Овај јарак мора остојати од подножја насипа најмање 2.00 метра

9:82. Вода из канала и материјапних ровова не треба да се проводи кроз канале у самим усецима већ мора пред усеком бити пропуштена кроз труп насипа на доњу страну.

5 38. Ако канал са горње стране усека сабира воду из неколико мањах долиница или удољица то на тим местима где се вода спушта јачим млазевима и струјама у тај канал, морају се саградити калдрмисани или иначе утврђени испусти водеу канал. Дно канала мора бити тако положено да вода из њега дуж тих удољица не потече ка усеку и не испуни канал у њему, Ово се мора постићи насипањем берми на тим местима дуж канала.

Исто тако мора се спречити насипањем берми или удубљењем канала да вода из њега не галије подножје масипа.

9 34. Испуштање воде из материјалних ровова или канала у корита потока нли река, мора бити што даље од трупа и треба да је утврђено калдрмом или другим начином. Висина тих испуста под највећом водом у цоменутом кориту треба. да је толика, да није

могуће да вода из корита потече у материјалне ровов или канале.

9 35. Ако канали с горње стране усека или засека сабирају воду из неколиких попречних дољиница и одводе најближем пропусту, тада: дно канала на крају његовом мора бити најмање за 0:35 м. ниже од дна јарака у оближњим усецнма, за 1'00 м. ниже од круне и 0:5 м, од подножја насипа. Последња висина од подножја насипа до дна канала може се постићи и насипањем берми од трупа насипа до одводног "канала.

Заштита од снежни 9. 36. При пројектовању трупа жеи пешчаних заве- лезничког · треба обратити особиту

јавања. пажњу на заштиту железничког пута од завејавања снегом или песком на местима где таки случајеви могу -наступити.

Тога ради треба на таким местима.

а) Избегавати насипе ниже од 0:70 м. — (изузимајући кратке прелазе из насипа у усекеи обратно) и усеке плиће од 1:00 метар.

ђ) Усецима са мањом дубином — где се такви не дају избећи треба срезати нагибе и усеку дати по могућству облик насипа или

«) Проширити усеке толико да је најмања ширина при врху 16. метара.

4) На местима обраслим шумом или шибљаком

треба оставити дуж границе експропријације неискрчен појас довољне ширине под шумом или шибљаком,. —

ва) Предвидети депоновање материјала добијеног из усека што даље од ивице усека а што ближе ка граници експропријације.