Srpski tehnički list

— 309 —

књиговезачким и другим радионицама може бити и ма- | дизање заштитних зидова и

ње од 15 м“ ваздуха на главу.

Против зрачне топлоте пећи и у опште врелих постројења успешно се употребљују огртачи од лимова и зидова, који не пропуштају јако топлоту, даље, по-

јако вештачко ветрење,

Сушење вазојха н. пр. у предионицама сузбија се на-

правама за влажење, прскање и скупљање прашине

водом. Б. (Наставиће се)

О значају друмова некад и сад.

,

(Наставак)

С тога мора стуцано камење да се решета, па и поред тога изглед туцаника није тако леп као код ручног рада.“%)

Машине су скупе и зато општи трошкови испадају велики. Потребне су честе оправке што поскупљује експлоатацију. Више има ситнежа те с тога треба више стене но код ручног рада и најзад, добивени туцаник је лошији и услед свега овога трошкови око добивеног туцаника махом нису мањи сем ако се рад врши у врло великим количинама.

_ Решетање. Истуцано камење обично се лопатом баца на решета кроз која пролази ситнеж, те се тако добија камење прописне крупноће. Ово се како је поменуто мора вршити при сувом времену да с камења поотпада земља. Ако се примети сувише крупно комаћђе оно се одваја и разбија накнадно. Да ли прелази прописану меру проба се тиме што се покушава да прође кроз гвоздену карику прописаног пречника.

Машине за туцање камена имају неколико решета те камење пада редом с једног на друго а решета се дрмају те пропада све што је ситније и сортира се по крупноћи.

Пренос. Туцаник се лопатама товари у колица или двоколица и преноси на друм. Трошкови преноса рачунају се по обичном начину. Тражи се просечна даљина преноса. Нека је С мајдан а с пут од мајдана до подесне тачке на друму П,а иђ су даљине тачака А и В од р. Нека је за дужни метар горњег строја потребно К кубних метара туцаника онда је Ка количина потребна на деоници а. Тежиште деонице удаљено је

: а у од мајдана за с -- - слично је за деоницу в даљина

##) Мотор од 12 коњских снага покреће две матине за израду туцаника, свака од ових дајв на сат 1,25 до 1,50 па9 туцаника у коме пма 7%/, крупног зрна, 239/, нормалног зрна и 859, ситног зрн, а уз то још 29/, отпадака.

1 из самоникле стене даје 1,6 до 1,4 тоб ломљеног камена а 1 га сложеног ломљеног камена даје 1,2 до 1,4 т)3 туцаника (заједно с отпатцима) ако не рачунамо отпатке но само зрна нормалног облика и ведичине, онда за 1 шУ туданика треба, 1,2 та ломљенег камена.

1 куб. метар пом. камена има 0,6, до 0,7 таб чисте запремине камена, 1 13 туцаника око 0,5 та.

1 лаб шосва изискује око 1,85 до 1,6) ш3 туцаника или 0,7 до 0,8 го камена (самониклог).

ђ тежишта од мајдача с - а количина Кв. просечна

даљина.

Ка (о + 1) + Кђ ке + 5)

РЈЕЕ а а пе 555 Ка + КЂ ПЕЋ а цена транспорта Р, (2 р Х Ба Пенуд + 109, Х

ћ. 6

ћ је просечна брзина кретања, Р је цена радника на сат, 4 је пут који би се прешао за време товарења. С је запремина колица или двоколица. Ако пак довлачимо камење из два мајдана СиС' који су далеко од друма за с и с'. Размак тачака где путови по Си С' доводе на друм нека је | == АА' пита се до које тачке М треба возити из једног мајдана С. Јасно је да ће зату тачку М бити цена траспорта од С онолико иста колика из С' Ако нема разлике у цени добијања материјала јасно је да ће Х бити око '/, |. Али ако су и те цене различне Е и Е', онда треба М тако одредити да укупни трошкови пошав од С буду једнаки с укупним трошковима пошав од С' Општа формула за транспорт гласи Х = ш О -- п те ће за наш случај бити:

Е -Р (о -- ) –п= Е + (6 +1 —х + п А отуд је лако одредити Х.

Но може се десити да су и транспортна срества различна или су различне наднице у оба мајдана, тада се формула претвара у:

Е + по (6 -- х) – п=Е - пп (06 -1 — х +и

Најзад ако водимо рачун јоши о каквоћи камена онда треба да усвојимо принцип, да даљина употребе треба да буде сразмерна доброти камења. Ако вредност камена (по доброти) изразимо цифрама да и да онда се добија за х условна еквација:

(Е + по (6 = х) += п) Е' 1 (6' + 1—х) + а' 4 |: 4

Овим се рачуном може да добије резултат да треба известан мајдан напустити ако бисмо н. пр. добили Х = оилих>- |],

Примање материјала. Енжењер има да се увери да ли је камење по каквоћи онако како прописује уговор и да ли му је кубатура онолика колика се тражи.

Да би контролисао кубатуру служи се шаблоном од летава, која има таман прописан профил исечен