Srpski tehnički list

5 — 327 —

увиђање, готовост и сарадњу самих радника, којима је здравље најбитнији услов за опстанак; дакле и поред свих законских прописа ипак њихово здравље у главноме зависи од њих самих. у

Ову расправу о раденичкој хигијени написао је Рт. Вернер Хофтер. Код нас се још није озбиљно при-

ступило расправљању овога питања, а закони и про-

писи, којима оно треба да се регулише, извесно ће

још дуго чекати на своје творце. Ми ипак сматрамо, да читаоцима овога листа неће бити на одмет да чују ово неколико мисли једнога истакнутог раденика на овоме пољу у Немачкој, која је највише учинила за своје раденике. А када ово питање једном и код нас, дође на дневни ред, онда ће ове мисли извесно моћи да по:луже онима, којима падне у део, да ово питање решавају. БУТ.

О значају друмова ненад и сад.

(Наставак)

Набијање ваљцема. Друм се подели на деонице по 500 м. како би стока што чешће имала прилике да се издува. О ваљком се. почне прелазити од ивица горњег строја ка средини. О једне стране се иде у једном правцу па се на 500 м. обрне и прелази другим правцем друм дуж друге стране. О почетка је камење покретљиво и испред ваљка се појављују таласи а по ивици ваљка издиже се бразда, коју мора један радник непрестано да заравнава. Иза ваљка остаје прилично раван пут. Свако, мето, или управо свака трака. горњег строја, прелази се по неколико пута, док се прилично не учврсти. При том се поступно повећава терет ваљка. Ако се при том појаве местимице удољице одмах их треба попунити камењем просечне крупноће па ваљком утабати. Важно је при почетку ваљања да се удеси доста јака запрега и сразмерно лак ваљак иначе ће запрега морати јако запињати и кварити друм непрестано. Најбоље је да се прелази ваљцима кад пада ситна киша, ако тога нема треба квасити камење како би се што лакше слегало и што боље учврстило.

Сад још преостаје да се попуне празнине спојном грађом. Спојна се грађа зарад тога наноси у танком слоју. Један део одмах пропада али остали неће, мањ ако не при оном дрмусању, које наступа при преласку ваљака. Али је много боље да се залива водом како би вода сносила спојну грађу у међупросторе камена. У исти мах треба и ваљком прећи још који пут како би се камење боље обложило спојном грађом, како би се спојна грађа што боље компримисала и како би камење што боље и тешње дошло у свезу с спојном грађом.

Напослетку се још неколико пута пређе друм ваљцима да се потпуно учврсти. Да ли је добро све израђено познаје се по том што натоварена кола превезена друмом не остављају трага или се можемо уверити и тиме што бацимо камичак под ваљак па га ваљак здроби у ситан прах. Ово значи да је отпор друма противу слегања већи но јакота камена.

При ваљању треба увек пазити да се под теретом ваљка горњи слој поступно слеже али да се поједино камење сувише не здроби.

Ваљци за набијање друмова. Најглавнији део је сам ваљак, који је или од ливеног гвожђа или јаког ковног лима. На осовини ваљка намештен је гвозден рам, који нахом носи два сандука један с једне други с дрге стране. У ове сандуке товари се камење кад се хоће да оптерети ваљак. У продужењу рама на једну и другу страну утврђена је руда, како се ваља не би морао окретати,

Обично ваљак тежи с опремом око 3200 килогр. а кад се оптерети 6 500. Пречник ваљка износи 1,20 м. а ширина им је 1,10 м. Кошта 2000 дин. Притисак ваљка по сантиметру ширине 29 килогр. а кад се оптерети 58 кгр.

Ово је просечан тип, има их међутим тежих и лакших.

Други тип ваљка је удешен тако да се ваљак пуни водом или камењем, зато је удешен један отвор кроз који се пуни.

Трећи тип је мешовит. Удешени су да се може пунити и ваљак а има и два сандука, Један тип такав има 1,60 м. ширину 1,20 м. Празан тежи 5 300 кгр. а пун 10000 кгр. терети друм по сантиметру ширине празан: 54 а пун 83 кгр.

Ако је ваљак удешен да се пуни, онда га треба вавек добро напунити водом или шљунком, како се нг би вршио узалудан механички рад и вуча отежавала.

Четврти тип има руду која је притврђена за кружни (прстен) гвозден обруч, који се обрће око округлог стожера над ваљком. Добра страна овог је што се неморају коњи запрезати час, на једним час на другом крају. Пречник ваљка износа 1,31 а ширина 1,24. Празан тежи 3000 до 3500 кгр. а пун 3,500 до 4000 кгр. Притискује на сантиметра ширине између 24 до 60 кгр. Цена му је око 2000 динара.

Отпор при вучи ваљка олада с величином полупречника. О тог гледишта било би боље да се граде ваљци што већег полупречника али друге тешкоће као: стабилност и чврстина налажу да се ваљцима дају димензије које смо побројали.

Сем тога ваљак утолико боље дејствује уколико му је ширина мања али и овде услови равнотеже