Srpski tehnički list

НЕ

вести закључак да једна зграда, ма какве висине, која се састоји из јаког темеља за који је утврђен јак једноставни гвоздени скелет, за који су опет утврђени зидови и таванице мора да издржи земљотрес обичне јачине без икаква квара. Доказ су многе високе зграде овога типа у Сан Франциску, које су прошле кроз земљотрес са малом штзтом али које су накнадно страдале од ватре, коју је земљотрес проузроковао, јер чису биле довољно заштићене. Где је гвоздени скелет био добро увијен несагорљивим материјалом, ватра је изгорела, што је било сагорљивога, али сама зграда је остала нетакнута и после мале оправке могла је онова служити ствари за коју је поди:нута,

У пркос очекивању земљотре: од прошле године није ни најмање утицао на висину зграда у Сан 'Фрациску, На против после земљотреса јавља се велики број зграда много виших него што је било пре земљотреса. Тако поменута колова сгграда (Сај бато) је била највиша зграда пре земљотреса са петнајест спратова. Данас већ имамо неколико виших, од којих нова хумболдска банка има двадесет спратова,

Нема сумње да ће оваке зграде излржати јаке земљотресе без квара за извесно. време, али колико ће се овакве конструкције у опште моћи држати под утицајем разних сила, докле не попусте закивке, које држе целу зграду, то не може нико предсказати. Оне су још новога порекла и време није имало времена да каже своју реч.

; Зграде од оружаног бетона.

Пре земљотреса био је велики број гвоздених зграда у Сан Франциску, тако да се њихово понашање према земљотресу могло проучити и евентуалне мане поправити, Међу тим није било ни једне зграде од оружаног бетона, да би могла послужити за пример. Оза врста грађевинарства је са свим нова и имаће тек да одржи стварну пробу при првом јачем земљотресу, који ће неминовно посетити Сан Франциско. По својој природи оваква зграда, која представља један монолит, у коме се сва слаба места по вољи могу ојачати згодним распоредом гвоздених полуга оправдава сваку наду својих поборника да ће и она проћи кроз земљотрес, ако не боље, оно бар као и гвоздена зграда. Сетимо се само оне зграда у Тунису (Африка), која се услед попуштања у темељу нагла за читавих 25 степени према вертикали; која је два пута повраћена у првобитни положај, у коме се и сад налази и која, по речима дотичних инжињера, није показала ни једне пукотине за све то време. Кад се узме у обзир да су зграде од оружаног бетона издржале познати пожар у Балтимору боље него гвоздене зграде, онда се може разумети, зашто је оружани бетон узео достојно место поред гвоздених конструкција у подизању разорених зграда.

Употреба оружаног бетона у архитектури није американског порекла, али његова употреба за подизање високих зграда — 5Кузстарег-а припада је динствено Америци. Прва висока зграда од оружаног бетзна била је позната Ингласова зграда у Цинцинати која има 15 спратова а висока је 75 метара. После

ње подигнуто је готово у свима градовима таквих зграда, које су за сада веома омиљене у целој Америци. Само је висина таквих зграда ограничена у више градова. Тако на примгр грађевинска правила града Сан Франциска налажу да зграде од оружаног смеју бити више од 34 метра.

Зграда од оружаног бетона разликује се од гвоздене зграде једино тиме, што је гвоздени скелет замењен скелетом од оружаног бетона. И овде се зграда састоји из извесног броја стубова, који преносе цео терет на подлогу; из главних и споредних греда, које преносе стално и покретно оптерећење на стубове ; из зидова, који почивају на главним гредама и таваница између споредних греда.

Као и код гвоздених зграда велику улогу игра темељ, који као и код првих може бити једноставан или састављен из више јединица, које носе стубове.

бетона не

Зграде са сразмерно великом хоризонталном пројекцијом мају обично независне фундаменте од оружаног бетона, чија је основица довољно велика да не би притисак прекорачио законску границу, Дебљина фундамента је израчуната помоћу формуле за обичну греду, узимајући притисак одоздо.

Уске зграде, као и све зграде чија је хоризонтална пројекција довољно мало према висини исте, имају једноставне фундаменте т;ј. сваки стуб почива на фундаменту чије су димензије одређене на претходни начин, само су сви фундаменти везани међусобом изврнутим гредама од оружаног бетона. У свакоме углу предвиђена су колена од оружаног бетона. Ако томе додамо још и бетонски слој од најмање 10 см. дебљине, који у исто време образује и под подрумски, добићемо слику јаког темеља, који може издржати, како вертика"'не тако и хоризонталне силе.

Грађевинска правила прописују за све стубове од оружавог бетона да размера висине стуба према

најмањој страни или пречнику стуба не сме бити већа од 15:1. = Стубови су сливени монолитно са темељом И

гвоздене полуге из стуба убетониране су у темељ до извесне дужине и обично савијене под углом од 309,

Већина стубова подигнутих до сада имају квадратан или правоугаони пресек, ретко октогоналан или кружни а појачани су са четири или више полуга. У остојању, које не сме прекорачити најмању страну стуба или пречник намештена су хоризонтална појачања. •

Према правилима гвоздена појачања морају бити покривена слојем бетона од најмање 3.75 сантиметара дебљине, који се не сме рачунати као носећи део.

У последње време на неколико места употребљени су Консидерзви стубови, код којих је као што је познато, хоризонтално појачање замењено спиралним обмотачем, услед чега субови могу носити веће терете. Поменута лравила допуштају да се у Консидоровим стубовима притисак у бетону може попети до 52.75 кг./см8 докле у обичним стубовима притисак не прелази 30 кг./см2. |

Мил ум а _ањ

РГ