Srpski tehnički list

— 355 —

Нешто изнад нивоа мале воде долази један либажни слој од тесаника, и како је код сталаћског стуба овај слој био озидан и последњи лим намештен под претпоставком, да ће се кесон спустити још два метра дубље, то је сад овај слој, који као сокл испада 40 см, ван спољне површине стуба, остао сувише високо а морало се избацити не. олико редова полутесаника у стубу изнад терена. Да би се отклсенио ружан утисак, који чине кесон и поменути сокл стрчећи из земље, мораће се правити каква облога од калдрме или нешто слично. Код средњег и крушевачког стуба ова ће се незгода отклонити пошто ће се либажни слој поставити тек пошто се кесони спусте до потребне дубине.

Концем септембра сталаћски стуб био је озидан до квадера и намештени квадери. Сав камен за зидање узет је из Џепских мајдана. Средњи стуб има да се спусти још за 60 см. у трошну стену а о:идан је до нивоа мале воде. За крушевачки стуб монтиран је

кесон, и са овим стубом ће се свакојако још ове јесени изаћи изнад воде, тако да ће се с пролећа у брзо моћи довршити сви зидарски радови, јер су сви тесаници и облога у главном већ спремни на градилишту. Надзор при грађењу моста није онакав

какав би требало да буде код објекта који кошта неколико стотина хиљада динара. Надзор је поверен секцији за грађење пруге Сталаћ—Обилићево која има пуне руке и других послова. Ми смо замишљали, да ће Дирекција предати сталан надзор на овом мосту каквом старијем, искуснијем инжењеру и да ће се нарочито пажња обратити напри- . купљање интересантних података о коштању радова, брзини напредовања ит.д. каквих података за овако велике мостове ми данас немамо, већ смо принуђени да насумце одобравамо понуде које нам страни предузимачи поднесу. Ну, о овим и другим сличним стварима можемо разговарати и другом приликом.

Јпе.

Сан-франциско после земљотреса.

(Пише г.

М. Николић инжењер из Сан-Франциска.)

(Свршетак)

Темељ, стубови и хоризонталне греде заједно са дијагоналама, коленима или постављени су и подигнути пре него што зидар ступи на посао. Ови делови су чврсто спојени Један с другим и заједно образују једну јединицу, која се мора понашати као таква при јаком вибрирању. Грађевина, као таква има изглед огромног кавеза и с тога се оваква врста грађевина назива по кад кад сасе сопзбтиеоп.

Пошто је подигнут гвозден скелет главна пажња је обраћена на осигурање истога од ватре. Тај проблем је одавна занимао американске инжињере и архитекте и небројени патенти су узети у то име;

решеткастим носачима

али на жалост и ватре су необично јаке. Осигурање гвозденог скелета од ватре образује засебну грану грађевинарства и с тога се нећемо много бавити око тога. Према искуству стеченом за време пожара у Балтимору као и за време прошлогодишњег пожара у Сан Франциску изгледа да је бетон најбољи заштитник од ватре. Употреба гвоздене мреже са облогом од малтера око челичних делова грађевине показала сенедовољном, јер ватра разори брзо танку облогу.

Прошлогодишњи земљотрес имао је утицаја и на спољне зидове у грађевинама са гвозденим скелетом. Зидови су обично од цигле, теракоте или тесана камена и сем обичног цементног малтера нису ничим више утврђени за околне стубове и греде. Јасно је да ће тако саграђени зидови испасти из свога оквира при

јачем вибрирању или испуцати и бити уклоњени, Било је много случајева и прве и друге врсте. Као. последица дошла је употреба зидова од оружаног бетона при чему се вертикалне и хоризонталне полуге могу утврдити за гвоздене греде и стубове. Такав зид може издржати јаке ::гритиске. Зидови су обично 15 до 20 сантиметара д бели и обложени с поља тесаним каменом, пресованом циглом или теракотом хтеву архитекте.

Џоред спољних зидова употребљен је оружани бетон готово без изузетка и за таванице од којих се

према за-

захтева не само да издрже прописано оптерећење него и да буду потпуно несагорљиве. Оружани бетон задовољава изврсно оба захтева. Наоружање се састоји из мреже од жица, које су електрично заварене на тачкама укрштања. Жице су разне дебљине и обично су у интервалима од 15 сантиметара у једном правцу и 30 см. у другом, који је управан на први. Овај материјал је подеснији од обичних полуга, јер се даје лако преносити и простирати као дуга поњава од једног краја зграде до другог, преко свих греда, пре него што отпочне бетонирање.

Таванице су разне дебљине према распону и оптерећењу. Обично су 10 см. дебеле. Прописана оптерећења много су већа него што су у Немачкој, за исте врсте зграда.

Из свега што је претходно речено мора се из-