Srpski tehnički list

— 858 —

колико, које по величини, заузимају прво место међу грађевинама ове врсте.

Услед раденичких штрајкова а нарочито услед политичких нелрилика рад је у Сан-Франциску готово обустављен у последње време. За последња три месеца није отпочета ни једна нова зграда од вредности.

Сан-Франциско преживљује у овоме тренутку једну од највећих криза из које ће,

политичких на-

дајмо се, изаћи морално и материјално препорођен «и наставити у велико започети рад.

Септембра 1907. год. Сан-Франциско.

Милан Николић, инжињер.

Нонструнција ваздушних елентричних линија.

(Овршетак)

Консервисање стубова површним угљенисањем. 11. Покушаји енглеског адпиралства.

Одавно се практиковало да се стубови у опште дрво сачува од трулежа тиме што се дрво на оном крају којим се у земљу усабује, по површини опали и тако добије заштитан угљенисан слој по површини.

У том су погледу важни покушаји који је чинило енглеско адмиралство у години 1808. Услед тих покушаја меродавни фактори почели су се тиме озбиљно бавити. Али су покушаји испали неповољно. спремапа за бродовље и угљенисана по површини није дуго трајала. Једва шест година. Испитивањем је утврћено да је том кратком трајању грађе од које су биле конструисане лађе, узрок тај, што је грађа у води ипак била изложена штетним утицајима. Вода је продирала кроз танак угљенисан слој и доспела у здрава неопаљена влакна у којима је изазвала врење и нагло труљење.

Из тога се јасно види, да је површно угљенисање слаба предохрана. Нарочито ако се не врши рационално. Код нас се махом угљенисање врши сувише доцкан, тек пошто комисија грађу прима. А требало би угљевисање извршити одма по. сечи. јер ако се такс не ради, онда сокови под утицајем ваздуха отпочну трулити пре угљенисања и трулеж лакше допире у дрво.

Ако се већ не приступи реционалнијем консервисању дрвета онда треба угљенисање предузети одмах чим се дрво посече, како би се бар за неко време спречио почетак трулења.

12. Лапаранови покушаји.

Лапаран је својим огледима дошао до овог ре. зултата: Дрво се дуже држи ако се у један мах и угљенише и сасуши.

То се постиже на овај начин. Удеси се да јак пламени млаз, којим се угљенише онај део што ће се у земљу побости, у исти мах суши горње делове дрвета и у неколико сасуши сокове и згруша беланчевину, тиме се постиже ово:

Грађа |

1). Јако загревање целог стуба учини да сокови по површини кипе и испаравају ако не сасвим а оно бар добрим делом 2). У домашају високе температуре коагулише — згруша се један део баланчевине. И најзад 3). Врела јара уништи све клице врења које се налазе на површини дрвета и у малој дубини испод површине. 4). Услед кипења сокова натопи се и обложи се површина стуба коагулисаним екстрактивним материјама сока, на површину избаје крезот и њему слична уља који у неколико штите дрво. 5) Угљенисан део ло површини и опаљен део дрвета мање је осетљив према влази и штетним агенсима.

13. Угљенисање по Лапарановој методи врши се помоћу једног простог апарата.

Једна коленаста цев од бакра има на доњем крају део од каучука а на горњем крају прима у себе другу цев-дуваљку. Дзо од каучука у вези је с резервоаром светлећег гаса, а дуваљка с меховима. На згодном месту има славина, којом се регулише притицај светлећег гаса.

За рад су потребна два раденика.

На врху бакарне цеви запали се светлећи гас и један радник потстиче пламен меховима а други управља пламен по површини стуба.

Ако у близини нема газометра из ког бисмо непосредно добили гас под притиском, може се гас донети у затвореном суду под великим притиском од 1] атмосвера. Али се тад не натиче цев од каучука непосредно на резервоар под притиском него се између цеви и резервоара умеће још један суд за дилатацију гаса — регулатор.

Из резервоара истиче гас и испуњава регулатор а и из овог се славином упушта у цев.

Место једне цеви, дуваљке, може се на регулатор насадити две, три и више те имати два, три и више пламенова. Тад је потребно да на регулатору буде више славина.

ДМ. Л.