Srpski tehnički list

— 891 -—

Колега Чимадори саопштио ми је да непречишћена вода поспе дуже суше садржи свега до 30 клица. Али овај број нарасте после дуготрајних киша до 1000. За првих шест месеци експлоатације успело да се број клица сведе на 45-50, међутим сада се регулисањем рада се филтрима успело да се из непречишћене воде са 1000 клица добија чиста, у којој се тоже констан» товати свега 7-8 клица. (Он ми је даље саопштио да

се у Трсту већ и самим додатком стипсе и образова: њем праменастог талога смањује број клица. Филтри

раде без прекида 80 сати па се онда испирају, што траје седам до највише „девет минута.

Што се тиче температуре воде, то је окном за хлађање у Иглау несумњиво доказано да се на ованачин вода може хладити без икаквих трошкова. Овај се факт више не да порицати.

Из досадањег излагања види се да смо на врло јефтин начин у стању да брзо и у великим количинама пре-

чистимо сваку механички нечисту воду. У такве воде спадају и речна, пошто увек носи ва собом извесне веће или мање количине муља -— па и воде сакупљене у водојажама замућују се стазно или псвремено при-

ицајем речних или метеорски вода.

Ако се ради само на добијању воде за индустрију и занатске потребе, прање рубља фабрикацију хартије, бојење, напајање котлова и све друге врсте употребе при којима се вода претходно доводи до температуре кључања, која као што је познато убија све клице бактерисне — за тим за поливање вртова, улица итд. онда је довољно просто чишћење стипсом.

Употребом пак поменутих Јеууе!-Филтара у стању смо да садржину клица ових вода тако редуцирано да исте и по своме квалитету потпуно одговарају захтевима, који се стављају за добру воду за пиће.

Тиме је дата могућност да свуда где не располежемо ни изворском водом у довељној количини ни добром подземном водом метгорсха вода ипи вода по-

тока и река сакупе помоћу водојажа и устава па да се иста вода или вода узета непосредно из река без

великих трошкова пречисте према захтевима хигијене

и тако велике вароши снабду водом за пиће и остале

потребе. | %. ђ. 056. Ј. п А. Увг,

Вести,

Личне вести

Указом Њ. В. Краља од 12. новембра 1907. год. лостављен је подархитекту друге класе г. Момир Коруновић свршени техничар, а решењем Господина Ми: нистра Грађевина од 16. новем. 1907. г. премештен је за инжињер у грађевин. одељку при начелству окр. тимочког са седиштем у Књажевцу г. Петар Матејић инжињер прве класе у грађевин. одељку при начелству окр. нишког.

Указол Њ. В. Краља од 12. оглашен је за српски, пут који ђе се саградити од окружннога пута Трстеник — Краљево преко Врњачке Бање, уз Попинсу креку, преко села Рубинца, Штулца, Попине и Брезовице до Александровца.

Оправка моста на потоку Свињарштица, на путу ПиротКњажевац, уступљена Пирот. извознич, друштву за суму од 1000 дин.; ниже од предрачунске суме за 205,23 дин. или 17,03%/о. Плаћа округ.

Грађење каменог пропуста код Кладенца, на Коренатцу, на путу Пирот Књажевац, уступљено је Николи Шо

повићу пред. за 1500 дин.; ниже од предрачунске суме за 168,139 или 10,08". Плаћа округ.

Оправка патоса на мосту преко Јасенице Код В. Орашја уступљена је Мих. ]. Милојевићу пред. из Омедереза за 3490 дин. ниже од предрачунске суме за 4,38 или 0,125%/". Плаћа округ. 1 5

Оправка моста преко Раље, у Раљи, на путу Омеде-

аове мбра 1907. г

рево— Паланка, уступљена је Михајлу Милијевићу, пред. за 2000 дин.; нижа за 20,67 д. или 129%/,. Плаћа округ.

Патос на мосту преко десног рукавца Млаве у Петровцу, оправиће се по предрачуну окр. инжењера г. Влад. Вишека.

Предрачунска је сума 3090.66 дин.

Дрвени мост преко Млаве на путу Петровац—Рашанац — Орљево, оправиће се по предрачуну окр. инжињера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 4170,40 дин.

Резервна грађу за оправку мостова у окр. смедеревском набавиће се по предрачуну окр. инжењера г. г. Ј. Банића и М. Нинића.

Предрачунска је сума 3960. — дин.

Трогоар око цркве у Чачку израдиће се по предрачуну окр. инжињера г. Ов. Теодосијевића.

Предрачунска је сума 1935,81 дин.

Нова прегледаоница на Царинском пристаништу на Сави. По пројекту архитекте Ј. Букавеца саградиће се нова зграда за преглед путника на царинском пристаништу на Сави. Предрачунска сума износи 32451,57 дин.

Два инундациона стална · пропуста На путу ПетровацРашанац-Орљево оправиће се по пројекту окр. инжињера г. Влад. Вишека.

Предрачунска је сума 2155:95 дин.

Скела на Морави код Драговца, оправиће се по предрачуну окр. инжењера г. Влад. Вишека.

Предрачунска је сума 1861:88 дин.