Srpski tehnički list

— 396 —

цењивачки суд мора увек доделити једну прву награду ако пред собом има такав пројекат, који би се могао грименити без битних измена, израду даљих планова треба поверити прво награђеном ако неби било основаоих разлнга, да се томе противно поступи,

в.) Имена чланова оцењивачког суда и њихових

заменика ; г. Одредбу да се радови поднесу под знаком или

под именом;

д.) Крајњи рок за предају радова као и место где их ваља послати. Дан предаје сматра се дан предаје планова на пошти или железници, по поштанском жигу, но с тим, да у редовним приликама, од дана. Предаје до дана пријема не прође више од три дана, поднашање планова после одређеног рока није допуштено. Рок за предају пројеката може се, у извесним приликама, продужити али никад скратити;

б.) Извесне полицијско — грађевинске прописе, ако би их било;

е.) Укупну вредност награда и број истих;

ж) Прописе о прорачунавању кубатуре.

Оцена, подела награда и изложба. 56 6. Код већих конкурса треба претходно итпи-

-тати: да ли су пројектима испуњени услови програмом.

прописани и да ли им цртежи одговарају. 56 7. Са конкурса морају се искључити пројекти

у случајевима:

а. Ако су планови подносени после одређеног рока.

6, Ако пројекат знатно одступа од програма,

5 8. Преостале пројекте цениће оцењивачки суд брижљиво, по своме најбољем умењу, па ће утврдити и ред најбољих решења задатка.

да на“раде одређена сума мора се неминовно разделити на најбоље израћене пројекте, па и у томе случају, ако оцењивачки суд нађе да се не може доделити једна прва награда. Од програмом утврбеног броја, награда може се отступити само тада; ако се за исто изјасни једногласно цео оцењивачки суд па ито само онда ако је таково овлашћење програмом сбухваћено. један и исти утакмичар може добити само једну награду. — У случају ако награда падне и на неки други пројекат извесног утакмичара, то се иста додељује ономе пројекту, кесји по реду долази после њега.

5 9. Ако се на конкурс учине пријаве из почасти то се имена ових утакмичара могу објавити само по пристанку њиховом.

6 10. Пресуда оцењивачког суда мора се писмено образложити, у истој ће се расправити општи погледи, па затим у појединостима говорити о пројектима, који су ушли у ужи избор. Мишљење суда по могућству, треба да буде изнесено још за време изложбе и послато у препису свима онима, који су на конкурсу участвовали. Конкурсом постигнут успех мора се 0о6јавити у оним истим листовима у којима је конкурс објављен.

5 11. Сви оцењени радови треба да буду по објави достојно изложени за време од 15 дана, и то по могућству, одмах по коначном решењу.

0. гре;ивање висине награде и Право сопствености. | | 8 12. Висина и средњи број награда утврђује се | према вероватној предрачунској. вредности грађевине:

а. код општих конкурса да вреде ове норме.

иинаннаииииеиииуи награду у| при томе

при вероватном коштању проценту , поделити коштања | највише до дин. 250000 а :3 награде

од дин. 250000 до 500000 Блу 14, од дин. 500000 до 1000000 106

410) И они

5 награда

за веће од :000000 дин

Укупна награда по нижој стопи, мора изнети најмање онокико, колико би иста изнела, кад би се применила претходна виша стопа.

6. При ограниченом конкурсу важе такођер горе наведене стопе, али укупан износ награда може се смањити са 30%, а број утакмичара може да буде највише још један пут онолики колико има расписа них награда.

в. При двостепеним конкурсима одређује се укупна сума за награде за сваки степен посебице као за општи и за ограничен конкурс, При првом такмичењу додељен број награда може достићи двапут онолико, колико је допуштен за обичан конкурс, При другом ужем такмичењу поступаће се по 5 13.

5 13. При ограниченом, ужем, конкурсу претпоставља се, да ће се поверити једном од оних, којима су награде додељене, израда планова и руковођење пословима. Један пристојан део од укупне награде поделиће се, гре свега, на равне делове међу оне утакмичаре чији су радови примљени на оцену.

Остатак пак употребиће се, као додатак наградама за најбоље пројекте. номе пројектанту, коме се повери даље разрађивање задатка, може се додатак награде урачунати у одговарајући хонорар, који се срачунава по нормама.

6 14. Прво награђени или иначе хонорисани радови припадају ономе који је конкурс расписао, али право за публиковање, као и иначе примену пројекта на другом месту, има само пројектант; међутим онај, који је конкурс расписао, има са своје стране право да заједнички са пројектантом објави најважније пројекте.

Кад би се и за наше домаће прилике усвојила ова или овима слична правила, ми смо уверени, да би ишчезла она велика заоштреност, која постоји у редовима људи, који по своме високом позиву за народне уметничко — архитектонске творевине имају да решавају тако велике и благодарне задатке.

У исто време, сви послодавци, велики и мали, знапи би се управљати, те би била одузета могућност,

да се суревњивост једног реда стручно високо образованих људи, експлоатише у нечију корист.