Srpski tehnički list

БРОЈ 51.

У Београду 23. Децембра 1907. год.

ХУШ год.

СРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Члановима Удружења Српских Инжењера и Архитекта.

Према решењу Управног Одбора на дан 27-ог Т. м., у 9 и по часова пре подне

одржаће се у стану Удружења

МЕСНИ САСТАНАК са овим дневним редом :

1.) Честобродичко питање 2.) Предлози.

Позивају се чланови да у што већем броју дођу на овај састанак.

19-ог децембра 1907. Београд

УПРАВНИ ОДБОР.

ЧЕСТОБРОДИЧНА НАТАСТРОФА.

Нашим је читаоцима познато да јеу скупштини Краљевска Влада интерпелисана због честобродичке катастрофе. Дебата око те интерпелације такође је позната читаоцима из дневних листова. И ми се данас нећемо упуштати у разлагања о свему томе. Ми данас имамо да констатујемо један врло жалостан факат.

Г. Председник Министарског Савета изрекао је пред лицем Народне Скупштине пред лицем целог Народа Српског: да је честобродичкој катастрофи крива неспособност српских инжењера.

Наместо да се прави виновници овога изнесу свету на јавност, Председник српског министарства скида са њих кривицу и баца је у очи целом инжењерском кору, који је и преко листа свог удружења и актима и саветовао и молио да се та траса не извршује, предсказујући унапред : та ће се десити ако се савет не послупа.

Надамо се да ову неправедну љагу на образу српских инжењера неће трпети ни један између нас, но да ћемо сви сложно и енергично уложити протест противу ове оптужбе и захтевати да се прави виновници овога изведу пред суд јавности, и за то по-

зивамо све чланове Удружења да нас у томе потпомогну.

Нека се на јавност изнесе цео ток рада нека се изнесу сви протести наших инжењера и пре и после почетка радова на тој деоници, нека се изнесу на јавност још једном и сав.ти Српског Техничкога Листа у дванајестом часу, па нека се онда суди: да ли треба због два или три човека да трпи срамоту и понижење цео инжењерски кор !

У тој цељи Управни Ми Удружења сазвао је за 27. тек. мес. месни састанак Удружења, на коме ће се говорити о честобр дичкој катастрофи. Ми позивамо све чланове Удружења : инжењере и архитекте, како из Београда тако и из унутрашњости, који се тога дана затекну у Београду, да на овај скуп неизоставно дођу

Најзад изјављујемо: да би се радовали, кад би на збору видели и оне, који се у јавности било с правом, било неправедно оптужују као главни кривци !

Нека дођу, нека се бране, јер ми никада нисмо, желели, да без саслушања изричемо своју осуду над онима, који су оптужени, ако су само у стању да своје поступке и оправдају! Уредништво.