Srpski tehnički list

· — 4328 —

Пројекат закона о сувоземним јавним путовима. Одређена комисија за израду овога закона свршила је свој посао и 14. децембра 1907. г. поднела Господину Министру Грађевина свој предлог, који је Господин Министар у свему усвојио и одмах послао Државном Савету на мишљење а чим прибави

мишљење Савета поднеће га Народној Скупштини на одо.рење још у овом сазиву.

Ми се искрено радујемо, што се овим пројектом кулучење на јавним путовима замењује прирезом, што је у страном културнијем свету већ давно учињено, Ово смо гледиште и ми заступали у нашем листу.

Исто тако радујемо се што су пројектом предвиђени надзорници путова и путари, што нам даје веће гаранције, да ће саобраћај и безбедност путника бити много сигурнији,

О овом пројекту, којидоносимо у листу, проговорићемо мало више у наргдним бројевима.

Предлог закона за измену и допуну закона о уређењу Министарства Грађевиима. У Министарству Грађевина израђен је пројекат за допуну закона о уређењу Министарства Грађевина, и послати Државном савету на мишљење, а чим се прибави мишљење Савета, поднеће се на рашење Народној Скупштини још у овој сесији. '

Главна допуна је у томе, што се у Министарсву

Грађевина установљава ново, железничко оделење,,

за грађење нових жедезница, које се дели на одсек технички и одсек за експропријацију,

На челу оделења је начелник, а од осталог особља предвиђа се: потребан број инспектора, виших инжењера, п. инжењера, писара, дијуриста, практиканта цртача, фигуранта и т. д.

За инжењера може се поставити и странац који мора имати квалификације које се траже за државне инжењере а коме се може сдредити и већа плата и додатак но што је законом прописана за државне инжењере, шро ће се увек утврдити при састављању, уговора са странцем.

Грађевинске вести.

Грађење среске болнице у Краљеву уступљено је Петру Богавцу, предузимачу из Краљева за 61800 дин.;ниже од предрачунске суме за 2906,50 дин, или 4,49% ; плаћа срез.

Скела за монтовање гвоздене конструкпије моста преко Беле Реке на путу Д. МилановацЗајечар, саградиће се по предрачуну самоупр, окр. инжињера г. Ст. Бурмазовића.

Предрачунска је сума 1651,42 динара.

Десна узводна обала код Стубаљског моста на путу Врање Ниш осигураће се по предрачуну в.инжињ:сра г. Свет. Јовановића.

| Предрачунска је сума 372,39 дин,

Оправка чуварнице између гвозд. мостова преко Мораве и Топлице · код Курвин Града, уступљено је Миленку ЂБорђевићу, пред. из Ж.' Потока, за 1000 дин.; ниже од предрачунске суме за 59,56 дин или 5,62%/. Плаћа Мостар. фонц.

Г. г. Члановима Удружења, претплатницима и повереницима Срп. Техн. Листа

Кроз неколико дана Српски Технички Лист залази у Х1Х. годину свога излажења. Захваљујући ревносним члановима и претплатницима, може се рећи да је за сада обезбеђено редовно излажење Листа. Али Управни Одбор Удружења и Уређивачки Одбор Листа желе да повећањем броја стручних чланака, цртежа и слика уздигну Лист на висину, на којој стоје савремени технички листови на страни, како би и наш Лист очувао онај лепи глас, који је у последње време стекао и ван круга својих стручних читалаца у Србији.

Тога ради принуђени смо да апглујемо на онај мањи број чланова Удружења и претплатника Листа, који су случајно заостали са чланским улозима или претплатом, да у што краћем року измире свој дуг Удружењу.

У току ове године Удружење је пружило својим члановима и претплатницима преко тесдесет _ тампаних табака, што за тако незнатну суму од двадесет динара годишње, не би могли учинити ни стручни листови, који имају по неколико хиљада претплатника. |

Ми још једаред молимо све чланове Удружења да чланске улоге, како заостале тако и за текућу 1907/8. годину што пре пошаљу на адресу благајника Удружења, а претплатнике и поверенике Листа, да Српском Техничком Листу укажу и у будуће своју пажњу.

Београд. 18—–Х01—1907. Благајник Удружења СОрп. инжењ. и архитекта Душан Божић

" инжењер канализ. одсека.

Благајник | Српског. Техничког Листа Јован Љ. Раденковић писар Министгрства Грађевина.

самалољеннианининенивиееетненикаориих.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Мапојловић, начелник Минист. Финансија у поен Одтоворни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 13. "тампарија К, Грегорића и ДругаБеог— рад. Узун-Миркова 4.