Srpski tehnički list

ЧЕЛУ - КАКА 701 Ми у ел а

И. Ба, 1 1914,89 БРОЈ 1. У Београду 6. Јануара 1908. год хаХ год.

СРПОНИ

ХНИЧЋИ ЛИб

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

па бе с __ РЕЗОЛУЦИЈА

Удружења Српских Инжењера и Архитекта.

У Народној Скупштини, приликом дебате о грађењу железничке пруге преко Честобродице, Председник Министарског Савета у своме говору изјавио је, да је Честобродичкој недаћи узрок незнање и оскудица искуства код српских инжењера.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта, осећајући сву тежину ове неоправдане увреде и тешке оптужбе, расправљало је ово питање на својим месним скуповима на дане 27. и 30. децембра 1907. године, и по довољном и исцрпном обавештењу о целом току овога рада, донело је ову одлуку:

1. Недаћа, која се десила на Честобродици, посматрана са чисто техничког гледишта нема ни приближно онај и онолики значај, какав јој се придаје у недовољно обавештеним круговима. Недаће ове врсте, каква се код нас десила на терену Честобродичком, дешавају се иу другим земљама, па ипак тамо никада нису давале повода за жучне нападе чак ни на оне инжењере, који су на томе радили, а још мање је коме падало на памет, да тога ради вређа и неправедно оптужује све инжењере у земљи.

2., При раду на Честобродици заиста је било грешке, али та погрешка није учињена незнањем и неискуством српских инжењера, није техничке него друге природе, јер је то крупно техничко питање решавано без довољно претходних студија а по утицајима са стране и без обзира на то, што су српски инжењери у своје време предочавали све тешкоће, које могу наступити у таквоме терену и указивали, шта све треба претходно урадити, те да се све то обиђе и избегне. :

8., Поред тога недаћа се десила још и за то, што је без учешћа инжењера, без довољно знања и разумевања донесен закон, којим је према садањим нашим приликама остављен и сувише кратак рок за студију и грађење железница; крив је и сам систем управе и рада у железничкој дирекцији и сви они, који тај штетни систем подржавају.

4., Чувајући свој углед и достојанство, Удружење Српских Инжењера и Архитекта неће на неправедне и неоправдане увреде да одговара истом мером, али сматра за своју дужност, да најодлучније и најодсудније одбије од српских инжењера све прекоре и увреде како од стране Председника Министарског (Савета, тако и свих оних, који тако мисле и изражавају се било у Скупштини било иначе. А Удружење је уверено и тврди, да српски инжењери имају довољно и стручне спреме и добре воље, да све културне техничке задатке правилно решавају, а то су и овом РЕУЛиКОм доказали, јер су предви дели и указали све тешкоће, које су се појавиле.