Srpski tehnički list

ЕП ЕЛАШНЕ

ОИ» Па ЗРЕИПЕУ У

ПИ

= Пиј

о "Е

а аи

У

|" тар

3

"_редаба старијих и поштовање млађих према старијима

најзад потреба, да се радионицама прибави рада то су моменти, који појединца принуђавају, да тако рећи са курјацима урличе, т.ј. да сноси све оно, што су и утакмичари његови пристали да сносе. Ко познаје ове прилике, њему не треба доказивати, да је појединцу немогуће ишта учинити; ас друге стране су често покушавани споразуми између фирама које испоручују такве инџинирске радове — ради отпора противу овога зла само кратко време трајали и само у понеким случајевима имали успеха; јер недостаје помоћ од стране оних, за које се ове жртве подносе, На жалост обично и надлештва и приватни очекују као с неким правом, да ми се, безплатно предају понуде за испоруке, премда обично за израду њихову треба много спреме и рачунања; па не само то, већ поступају са умним радом који је уложен у ове понуде и користе се њиме, као да је то њихова својина, чак шта више и некоме трећем уступају — не плативши одговарајућу награду творцу, чија је умна својина дотични рад.

Ово зло јавља се у два вида или на тај начин што неко, намеравајући да гради какав технички построј — тражи од једне или од више фирми нацрте“ и предрачуне, а не обећа никакву накнаду трошкова, чак ни онда ако неучине поруџбину или ако у опште одустане од грађења тога построја, или што обично чине надлештва набављају се нацрти и предрачуни путем конкурса, али са тако малим наградама, да се са њима не могу исплатчти ни трошкови за израду пројеката.

На сваки начин није нам намера да предложимо укидање оваквих утакмица ради уштеде речених тро-

Оба

шкова, јер не може особље једнога надлештва бити тако многобројно и од сваке струке, да би оно могла амо израђивати такве пројекте, Напротив надамо се да ће и државна и општинска надлештва увидети не правду, коју причињавају овакви поступци, те ће одустати од ове радње, која се не може оправдати ни са гледишта правног ни моралног -— а за њима ће у брзо поћи и приватни кругови.

Са великим задовољством налазимо одзива у распису Министра јавних послова од 14. јула 1904 г. који предвиђа пристојну на«наду за сваки нацрт, који се добавља од ужега круга утакмичара при рапсису за веће железничке мостове или зграде,

Овим поступком прускога министра јасно је доказана тачност наших тежња и с тога се надамо да ће ово гледиште све више усвајати како надлештва тако и приватни.

Овај меморандум у преводу препоручујем пажњи Колега и других надлежних фактора. Уверен сам, да ће и мали број добро плаћених пројехата на сваки начин бити брижљивије израђен и више користити поручиоцу него велики број бесплатних оферата, који су површно израђени, а у намери, да се при евентуалној испоруци — добро наплате. О томе има искуства, сваки који год је радио с. немачким фабрикама машина, а још више они, који су и сами пројектанти и калкулатори, било при обичним, било при наградним утакмицама. .

Из часописа Др. Н. Инџ. 1907. с. М.

зашниаинн лаве пале аштенрништигсгзнгсиштаиса.

УПРАВА ЗА ГРАЂЕЊЕ ЖЕЛЕЗНИЦА Бр. 82. 4. Јануара 1908. Београд

Ра спи бе

Свему особљу Управе за грађење железница

Указом Њ. В. Краља од 18 пр. месеца постављен сам за начелника Министарства Грађевина и да вршим дужност Управника Управе за грађење железнаца. Извештавајући особље о овоме сматрам за дужност упознати га са мојим шења службе.

назорима у погледу вр-

Поверени задатак моћи ћу извршити само тако, ако сваки од мога особља буде вршио своју дужност до крајних граница, ако буде реда и рада у сваком послу; ако сваки буде имао, вазда, на уму државне интересе.

С тога тражим безусловно од свакога: највећу брижљивост и' савесност у послу ; брзо извршење на-

и обратно:

Не може бити на некаквом послу успеха ако се не зна ко је старији а ко млађи, ако млађи дају иницијативу за паслове ако у опште не буде дисциплине у послу. О тога тражим од шефова појединих јединица, да својим радом и понашањем прибавс себи ауторитета према потчињеном особљу и да тим ауторитетом предоминирају свима посебним погледима који могу бити само од штете на целину посла. Ја желим да старији буде заиста старији а да за то млађи немадне никад оправдања за поремећај нормалних односа између старијег и млађег. Тражим једном речју, од шефова појединих јединица да су на висини свога озбиљног задатка старајући се, најенергичније, о безусловном извршењу . свију наредаба у делокругу својих послова. Вршећи тако, сви, своју

дужност можемо насигурно очекивати да ћемо постићи жељене резултате у сваком правцу.