Srpski tehnički list

МО и

За компензацију горњега биће ми стална брига, да сваком заслужном раднику издејствујем одговарајућу награду. У томе ћу бити толико исто скрупулозан колико и у настојавању да се свака неисправност у раду најстрожије казни.

Даље, од нашега посла може бити успешног резултата ако влада хармонија, у границама погодбеног Условника, између нас и људи којима смо поверили извршење железничких радова. Од наших предузимача морамо дакле тражити безусловно извршење радова на основу закључене погодбе, али им морамо створити могућност да тим нашим захтевима одговоре. Не смемо кињити ове људе, не смемо им отежавати послове; на против, морамо учинити све да могу

уступљене послове успешно вршити. Јер, сва неоправ- |

дана дисхармонија између нас и предузимача изазива застој у радовима а од тога има штете и држава и предузимач.

Да се до овога не дође биће нарочита брига шефова појединих јединица.

Нарочито имам да истакнем и то: да се сви радови, који се сматрају као хитни, морају безусловно форсирати повећавајући број радних часова, те да предузимачи не имадну повода чинити рекламације за задоцњено предавање свију слабората који чине саставни део погодбеног условника.

Пријем овога расписа потврдиће ми поједине јединице пошто га саопште свом особљу.

Управник, В. Бадер.

Вести.

Указом Њ. В. Краља од 11. јануара 1908. год. поетављен је за инжењера друге класе г. Пера Јовановић, инжењер општине београдске, а решењем Господина Министра Грађевина од 12 јануара ове год. одређен на службу при грађевинском одељку начелства, окр. београдског:

Грађење зграде пољоприв. станице у Зајечару, уступљено је Јок. Ристићу пред. из Црвења за 60999д. ниже од предрачунске суме за 7462,28 дин. или 18,48%/..

Плаћа округ.

Грађење сточне штале у Нишу, уступљено је Цветку Лозановићу пред. из Ниша, за 50860 д. ниже од предрачунске суме за 8982,99 д. или 15'517/,

Плаћа мин. привреде.

Оправка моста преко Нишаве, на путу Бела Паланка-Пандирало, окр. пирот. уступљена је Ник. Шоповићу, пред. из Пирота по понуди за 4514,68 дин.

Плаћа округ.

Осигурање обале Моравине у Витановцу код Шумарица уступљено је Јеврему Радојевићу, из Витановца, за 2600 дин: ниже од предрачунске суме за 369,10 д. или 12,44".

Плаћа округ"

Камени пропуст, преко Вргудинског потока, на државном путу Ниш-Бела-Паланка-Пирот оправиће се ове год; по пројекту инжењера г. г. Матића, М. Јовановић и Ст. Маринковића:

Предрачунска је сума 2428. дин. | Продужење осигурања Ибарског пута код Пасуљишта, извршиће се ове године по прејекту п инжињерг, г. К. Букавца.

Предрачунска је сума 9885,30. дин.

Довршење полусталког моста преко Ресавице на среском путу Ореовица-Морава извршиће се ове год по пројекту окр. инжењера г. В' Вишека.

Предрачунека, је сума 2068,88. дин.

Преминуо. Инспектор, хемичар у Војно-техничком заводу у Крагујевцу Пт. Вукашил „Панаотовић. преминуо је 10. ов. м. у Бечу а 15 сахрањен у Сомбору. Покојни Панаотовић имао је веома јаког учешћа. при оснивању пашега Удружења, а. када је покренут Српски Технички Лист он му је био главни сарадник

Нека му је лака земља и светао помен.

Св. Савски Темати на Универзитету. Ови су године били расписани ови темати за награду Њ. В. Краља.

а). У инжињерском одсеку: „Сројктовати мост. са прилазима на Вогојављенску улицу у Београду“ 6). У архитектском одсеку: „ГПројектевати над-

гро. ну капелу“. в). У машинском одсеку: „Пројектоваши парну

срружницу“. У инжињерском одсеку поднет је темат под мотом

„(Греко је грече, наокало ближе“, коме је према.

датом реферату савета техничког Факултета, Унивврзитетски савет досудио Х награду Њ. В. Краља од 400 динара.

Овај су темат израдили Милан Нешић ји Станислав Јовиновић, техничари ЈУ године.

У архитектонском одсеку поднета су два рад» под матом: О и, Благо гробу и у тами што се сјаји, кад кандило припаљују нараштаји“, но ниједном није ;д0суђена, награда:

(ем ових темата у техничком Факултету расписан је био темат из архитектуре за израду „музичког павиљона.“ Поднета су два рада са мотом: „Лира“ пи „знање уметност и занат“. Од ова два темата награђен је рад под мотом: „Знање умешноет пи занат“ из лега. та г. Луке 'Ћелозића са 300 дин. _

Овај је р:д израдио Василије Бикар техничар ТУ. године.

| с танинви шаджвљавиненннниинниивиии аи ~

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, назелник Минист. Финансија у пок

Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр.

Еј,

Гтампарија К. Грерорића и Друга— Београд. Узун-Миркова 4.

«

ад.

не ви