Srpski tehnički list

БРОЈ 5.

У Београду 3. Фебруара 1908. год.

ХХ год.

СРПСНИ

_ГЕХхНИЧћИ' ЛИ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

рт =

О условима за фабричнку индустрију.)

Како су сада, због неуговорног'“ стања са суседном Аустро-Угарском, настале велике тешкоће при увозу прерађевина ; то на свима крајевима наше Отаџбине одјекује поклич увозника : подижимо индустрију! Ово питање можемо дакле сматрати сувременим и нема сумње : у скорој будућности ће настати код нас известан преврат у привреди, којом приликом ће понићи многе нове фабрике. На овом нашем покољењу ће бити: да покрет за индустрију добије здраву основу; да ова индустрија буде плодна и да се обезбеди њено даље развиће и напредак.

Пре но што пређемо на разлагање о условима, који. су неопходно потребни фабричкој индустрији, — нужно је утврдити појам о индустрији Индустрија или радиност може бити тројака: занатска или мала индустрија, фабри-

чка или велика индустрија и кућевна индустрија. Ј.сна разлика између њих је у овоме: Занатлија радн предмете једнога рода, но сваки предмет по нарочитој мери; фабрикант израђује велик број једноликих предмета исте величине и каквоће; а кућевни радник ради обично разноврсне предмете за потребу појединаца или обично за потребу дома.

Према томе: У занатлијству глагну улогу играју личне особине т. ј. индивидуалност радника у фабричкој производњи подела рада

"а у кућевној индустрији ни једно ни друго, већ-доколица-време.

' 5 Циљ једне фабрике је, да п'то јефтиније производи-обично средством машина радилица-велику количину неке робе, користећи при том природне силе, ради кретања машина.

#) Џредавање у клубу свршених ученика војно занатлијске шкозе у Крагујевцу 10-Х 11 1906. год.

Први је услов фабричке индустрије #0треба, или велика тражња неке робе одређенога облика и каквоће а у већим количинама. Изузетак од овога чини роба, за коју се у месту налази довољно сировине, али се прерађевина мора извозити у даља места ради потрошње.

Други услов за фабричку производњу јесу добре комуникације пи јевтин превоз сировина и робе, Ово важи нарочито за робу од мале вредности, по тежини или запремини.

Трећи услов је фснд или капитал потребан за оснивање фабрике и новац потребан за обрт радње.

Четврти услов је добар раднички кадар за дотичиф грану фабричке радиности.

Ово су најглавнији чинионици који стварају фабричку индустрију ; то су услови, који свугде морају бити испуњени, јер ако ма шта од тога недостаје — фабрика неможе напредовати, већ напротив она пропада.

Грпсуство моторне снаге саме за се;

не може се сматрати чиниоцем већ само сред-

ством за успешан рад фабричке индустрије. 3 погрешног схватања ове ствари, у нас се често свет обмањује варком, да нешто може бити и џабе.“)

Расматрајући истакнуте услове појединце, наћи ћемо, шта је за коју прилику најкорисније фабриковати, где треба фабрику по-

#) Колико су помућени појмови о томе у нас, најбољи доказ даје нам једна стружница на Копаонику, која је постројена на води. Вода је, као и све друга планиске воде, веома променљивога стања, услед чега стружница баш у најбољој летњој сезони најмање ради, због оскудице воде; а зими кад има доста воде, сметови навејавају путове и чине фабрику неприступачном. Много простије је било пестројити онде парни мотор и ложити котао отпадцима., дрвета, у којима једна стружница дрвета бар изобилује. На тај начин могуће је било изабрати и подесније место за стружницу.