Srpski tehnički list

МЕ Бе

(О обзиром на ондашње прилике „Мачва“ јаз израђена као брод за мешовиту службу. Неоспорно је да нас је „Мачва« у првим данима своје службе одушевљавала не само као брод нашега Друштва, не као брод српски, него као и удобан и елегантан брод. Доцније, већи, елегантнији и удобнији бродови нашега Друштва бацили су „Мачву“ у засенак. Али ипак „Мачва“ и данас, у извесно доба године чини саобраћају големе услуге и то је доба мале воде.

„Мачву“ је саградила талијанска фирма Одеро у Ђенови у Италији године 1893. Њезина је запремина 182 тоне, а располаже снагом од 315 индиковавих коњских снага, коју производи лежећа парна компаунд машина.

У. „Морава“ је путнички пароброд купљен 1898. год. од „Мађарског пловидбеног друштва“ у Оршави.

Ово је мали брод од свега 98. тсна запремине са осцилујућом парном машином од 160 коњских снага,

И ако је ово мали брод он баш с тога чини нео-

бично велике услуге, када је вода мала. Његова је одлика да плитко гази, те онда када на Сави прекину пловидбу сви бродови, наша „Морава“ ипак плови до Шапца и одржава путнички и поштански саобраћај, те нисмо принуђени да путујемо преко Индије и Кленка за Шабац или обратно.

У] „Београд“ је реморкер, који су 1893. год. саградили Браћа Саксенберг из Рославе на Лаби. Намењен теретно — вучној служби. „Београд« нема велику запремину, свега 285 тона, али му је за то снажна машина, нај јачу машину од свих бродова има „Београд«. 650 индикованих коњских снага, и служи искључиво вучи товара.

УП. „Таково“ је такође реморкер намењен вучној служби, а саградио га је Аристоф Рутхоф у Кастелу на

Рајни 1895. године. Запремина и снага нешто му је.

мања но што је има »Београд“. Машине су конструисали Ешер Вис и Комп, из Цириха са 550 индико-

ваних коњских снага а запремина му је 257 тона. У. „Стиг“, као преставник друге житнице Србије, појавао се нешто доцније него Мачва и Београд, али онако мален јездећи поносно низ тај и уз тај плави Српски Дунав изазивао је код свију нас симпатије, он је и онако мален казивао туђину: ипак ми нешто можемо, живи смо још, искобељаћемо се из ваших канџи, нисмо заборавили свој понос и своје име, ја носим српску заставу а замном ће их још бити небројено — отераћемо вас једном са наших обала,

Има лежећу триплекс експанзиону машину од

али се нећемо само тиме задовољити и ваше ћемо заузети. И ако смо овако малени ипак смо жилави, Истрајаћемо Божјом вољом и сопственом помоћу.

»Стиг је пропелер -— реморкер саграђен у Линцу 1895 годике у радионици Општег Грађевинског Друштва у Линцу. Запремина му је 109 тона а има две компаунд парне машине из фабрике Шихау из Елбингена од 180 индикованих коњских снага.

Сем пароброда Бродарско друштво има и две дрварице „Стенку« и „Кличевац“, свака од њих по 500 тона, а обе су купљене 1901. гогине од Маћарског речног и поморског бродарског друштва.

Са »Делиградом“ примило је С. Б. Д. од државе и шест шлепова, а сада број шлепова достиже 42, од којих је 14 комада израдио Рутхоф у Кастелу, 10 оп-

ште грађанско друштво у Линцу, 5 Данубијус из Пеште

а 7 су израђени у радионици 0. Б, Д. на Чукарици. Шлепови су разне моћи ношења и запремине, најмањи је од 70 тона (свега 1) а највећи од 6875» тона (свега 5). што је веома подесно за веће или мање то-

варе' Укупна запремина шлепова износи 19710 тона или 1971 вагон.

Ваља нам напсменути да има још и 15 понтона и то: шест гвоздених, које изради Рутхоф из Кастела, два гвоздена израђена у сопственој радионици и седам дрвених такође израђених у сопственој радионици.

Од 1905. године С. Б. Г. стално настојава на том, да све свој потребе израђује у својој радионици и у томе је прилично и успело, јер је за последње три године, као што смо напред казали, израдило седам шлепова са запремином од 3500 тона или 350 вагона и девет понтона поред многобројних оправака на поједииим бродовима.

С. Б. Д. намерно једа повећа свој пловни парк, те ће још ове године наручити два нова путничка пароброда. Нисмо за овај мах могли добити податке о величини и снази нових бродова. Шлепове и понтоне Друштво више неће наручивати на страни, јер и поред свих незгода и неприлика које Друштво има и које му се често стварају, ипак шлепови израђени у друштвеној радионици коштају јевтиније.

У току ове године измениће се котлови на „Београду.“ Приликом набавке нових котлова за „Београд“ као и нових бродова О. Б. Д. извесно ће се користити до сада стеченим искуством на своме пловном парку"

Б.