Srpski tehnički list

— 112 —

од 5 година имао израдити и други тунел ако би за то време на прузи Виа Потодоввеја бруто приход ло километру достигао 50 060 динара. Али би се поменути приход вероватно могао добити на тој прузи тек у току од 10 година. С тога је у управном већу швајцарских здружених железница расправљано о том да се други, упоредни симплонски тунел изврши ипак раније. Разлози за то ови су:

У садашњем тунелу, дугачком 20 километара, у ком има само један колосек, радови ско одржавања задају велике тешкоће, јер је тунел узан а промет се готово никако не прекида. Колосек је у тунелу истина јачи но на отвореној прузи, али ће рђати услед непрестане влаге у тунелу, те ће наступити потреба измене шина пре но што наступа на обичним колосецима на отвореној прузи. Међутим измена шина није мо-

гућна без прекида саобраћаја јер су прилике за то у тунелу врло незгодне,

Сем тога у земљишту над тунелом и око тунела поремећена је некадашња равнотежа те ће бити потребно местимице појачати свод а местимице поправити.

Све ове тешкоће моћи ће се отклонити једино израдом и другог упоредног тунела. Сем тога и предузимачко друштво Втала! Вгапдац Х. Сотр. обвезало се да други тунел изради за сразмерно умерену цену од 16 милиуна марака, под условом, да му се тунел преда у израду до 22 фебруара 1908 г.

Познато је, да је подкоп другог тунела већ извршен упоредно с извршењем првог тунела Размак осе новог и старог тунела пројектован је да буде 17 метара т.ј. да заједнички отпорник између оба тунела буде 9,60 м. дебео. 5оћу Вапхенипо 1907 г. бр. 10

Вести.

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 20. марта ове год. постављен је за начелника прве класе општег одељења Дирекције Орп. Држ. Железница г. Коста П. Јовановић инспектор прве класе и вршиоц дужности начелника општег одељења Министарства. Грађевина.

указом Њ. В. Краља од 21. марта ове год. постављени су:

за инспектора друге класе у грађев. одељку при начелству окр. нишког гГ. Јосиф Ринер, виши инжењер прве класе у истом грађев. одељку;

за инспектора друге класе у грађев. одељку при Управи града Београда г. Тома. Марјановић, виши инжењер прве класе у истом грађев. одељку; и

за инспектора друге класе у грађев одељку при назелству окр. смедеревског г. Јован Банић, виши инжењер прве класе у истом грађевинском одељку

Указом БЊ. В. Краља од 20 . марта 1908 год. постављени су:

за инжењера друге класе у Дирекцији Срп. Држ. Железница г. Аца О. Милинковић, инжењер исте класе Министарства Грађевина; и

за подархитекту прве класе Министарства Граћђевина г. Јован Ђ. Новаковић, подархитекта општине београдске. |

и

Нови срески пут. Указом Њ. В. Краља од 24. марта 1908. год: оглашен је за срески, пут који се одваја од државног пута Ниш — Алексинац код Катуна и иде преко Добрујевца, Станаца и Липовца до манастира Св. Стевана.

Резултат експертизе у Честобродици. (С приватне стране дознајеко да су експерти, позвани да даду своје мишљење о трасама у Честобродицу, свршили свој посао и да је решење онако како смо ==

ми и очекивали, На име експерти су нашли, да је најбоља траса она, за коју је стручњак у једној нашој комисији пледирао. Усвојили су поправљену трасу г. Јирачека.

Експерти су били : један аустријски и један француски инжењер; обојицу су препоручиле њихове државе. Наша им је држава ставила била на расположење два геолога и неколико инжењера, који су имали да им дају потребне податке и објашњења.

Техничком листу служи на част што је заступао

"и у овој прилици тачно гледиште и упућивао на пра-

вилно решење овог важног питања.

Грађење школске зграде у Катошници (окр. ваљевски) уступљено је Милосаву Веселиновићу за 6699 дин. ниже од предрачунске суме за 1452,57 д

или 17,81%%. Плаћа школска општина.

Разбијање прве партије стена на путу бско Бања - Топоница, окр. нишки, уступљено је Вукоману Крстићу пред. за 6600 дин. виже од предрачунске суме за 4006,89 дин. или 37.189.

Плаћа држава и округ.

Грађење канала за одвођење нечистоће код зграде Глав. Контроле уступљено је Благоју Шурјанцу пред. за 1498 дин. ниже од предрачунске суме за. 437,04 дин. или 22,50%/..

Плаћа држава.

Грађење каменог моста преко Буковице на путу Ивањица— Ариље, уступљено је Благ. Луковићу за 5952 дин. ниже од предрачунске суме за, 949,37 дин. или 4,030.

Плаћа округ.

Полустални пропуст преко Избеничког потока на путу Варварин— манастир Каленић саградиће се ове год. по пројекту инспектора г. Н. Поповића.

Предрачунска је сума 2676,86 дин.

== Власник за Удружење СОрп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пева: Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 13, Штампарија К. Грегорића и друга— Београд. Узун-Миркова 4.