Srpski tehnički list

— 163 —

Мрачек није примио те измене» За то што је Ирачек паметнији, него што су та господа што га са таквом наивношћу бране. Он је се својски заузео за своју трасу и одрицао је да траса иде клизавим земљиштеи, (Ово је факат. ја кажем да и траса Живковићева може коштати скупо, ако наиђе на какве тешкоће. Ми идемо на Ирачекову трасу да утекнемо од недоследности. Али на терен се иде онда кад смо готови да се боримо са свима тешкоћама и знамо зашто се боримо. Сад желим да поменем други један недостатак те трасе ја ћу да вам кажем величину цене по метру. Цена је 400 дин., по једном метру у тунелу али та цена може бити и мања. И у тим ценама има мале недоследности Шевић; Ви сте пројектовали на метру дубине). Јасно стоји у извештају, ја нисам пројектовао на метар дубине већ сам пројектовао и на 2 и на 3 метра, али само за то да рачунам са више.

Траса Ирачекова има једну недоследнсст а то је што иде далеко од саобраћајних путева. Ми смо видели да је г. Шевић хтео да претстави ствар тако, као да ми нисмо видели и ценили тешкоће, међутим те су тешкоће оцењене и предвиђене, али је само требало наћи пута и начина како да се оне реше. И казано је било да треба да се изврши сондажа и дасе прво на основу података и на основу испитивања терена изврши про јекат за дренажу. Данас нема несавладљивих тешкоћа и то баш помоћу ових вијадуката, које сам ја имао прилике да видим и у својој пракси да примењујем, а могу

да вам покажем и фотографије где су они примењени, |

Ти вијадукти су примењени код сицилијанских же- |

лезница. Тамошњи инжењери знали су где иду и решили су се на то, Ако ви мислите да у овој ствари има до мене одговорности ја је примам, а тако морам да говорим и у име другова који нису овде а на које ће се сломити кола.

После тога наш извештај смо ми рушили обе трасе као тешке. Сама комисија није знала: да ли да тражи трећу трасу или да цени ове две које су већ постојале. Ми смо ипак казали да су обе трасе тешке и ако се неће тражити нова трећа траса, онда смо ми казали да се може предпоставити Живковића траса Ирачековој. То је оно што сег. Станковић позива да је било казано, да је тражена, трећа таса. Дакле, значи да је комисија потпуно правилно поступила. Ми смо указали и на једну и на другу тешкоћу и ова траса, оваква као што је, има преимућства и над једном и над другом трасом, јер је најприступачнија, док и Живковићева траса иде преко врлети. И та траса, што је г. Станковић поменуо и коју морамо да узмемо у обзир, најбоља је. Ово је локална железница а не транзитна и према томе она има спе-

био је потребан, јер

цијално за ту околину вредност.

Господо, што су они пошли том трасом било је потпуно паметно, само је једна недаћа што није учињено, што су морали да учине и што се извештајем комисија тражи, а то је да се изврши сондажа. И да је то учињено, ми би пошли том трасом и ми би се после пет, шест година поносили једном тешком трасом, као што се поносе сви други народи.

Ту треба највише да жалимо. (Жагор).

(наставиће се)

ИЗЈАВА.

Господине уредниче,

Молим Вас да изволите оштампати у Техничком писту следеће:

У своме говору, штампаном у Техничком листу бр. 17, о. г., Г. О. Шевић помиње и члансве комисије које су давале мишљење о спровођењу железничке трасе преко честобродичке вододелнице. Г. Шевић није. се постарао да прво провери именатих чланова, јер да је то учинио, уверио би се, без сумње, да сва она лица, која је прочитао из свога списка, нису била у тим комисијама. Што се мене тиче, имам рећи : да нисам био члан ни у једној комисији о којима је говорио Г. Шевић.

___Тек пред крај прошле године када је истакнуто

питање да ли треба продужити отпочете радове у Честобродици, дао сам мишљење, са осталим члановима комисије: да радове треба обуставити и:приступити извршењу трасе преко „Обрадове Столице.“

(Са овом исправком говора Г, Шевића не мислим давати ствари неки особити значај. Налазим само да једну нетачност треба исправити када је већ оштампана у Техничком листу.

Примите, Господине уредниче, 'уверење о мом особитом поштовању.

28. ТУ. 08

Београд

М Павлићевић Инспектор желез. дирекције