Srpski tehnički list

— 189 —

једничког са радом у београдском катастру. За оно што сам ја предлагао увек ћу примити одговорност на себе, за остало не. Што се пак тиче питања да ли ће бити довољне по 3 тачке на 150К и“ за топографски премер и то за најсавршенију методу тахиметрисања на столу, ја стојим свакоме на расположењу да дам обавештења. Развој графиске мреже на нашим листовима, како у односу на узајамни положај тачака у хоризонталној пројекцији, тако и у односу на висински положај толико је тачан да превазилази и оно

што се тражи у Русији и Немачкој. Већи број тачака

неће бити потребан за топографски премер, за то што ће се у равницама то доцније попунити катастром а у планинским пределима није ни потребна толика тач-

„ност. И ако Русију не треба за много што шта ис-

тицати као образац, ипак у погледу геодетских радова: Руси долазе одмах после Немаца. С тога ћу и навести да они нпр. захтевају да висине графијским путем одређене не одступају за више од 0,50 мет. међу тим у нашем топографском премеру не може се наћи висинских разлика за тачке које су контролисане ни за 0,20 метара а то је и сувише довољно.

М. Андоновић ја ћу се још о томе раду са геодетским столом имати да изјасним, јер сам ја противник рада са столом.

Председник Пошто је већ 12 часова то овај данашњи скуп закључујем.

За пословоћу

Д. Божић.

Председник Н. Манојловић.

Вести.

Члановима Удружења. Управни одбор Удружења решио је, да. се рок аа 'пријаву чланова за главни скуп и ескурзију продужи до 25. маја ове год. о чему се извештавају чланови ради знања стим да је то крајњи рок, повле кога се неће више примати пријаве.

Личне вегти.

Указом Њ. В. Краља од 8. маја постављен је за вишег инжењера друге класе у Министарству Грађевина г. Владислав М. Павловић, виши инжењер исте класе грађевинсхог одељка при начелетву окр. крагујевачког. Стари камени мост преко реке Скрапежа у Пожези оправиће сеове год. по пројекту самоуправног инжењера Г, Б. Јевтовића.

Предрачунска. је сума 1785,47 дин.

Четири пропуста на окр. путу ВаљевоЛастре—Ужице оправиће се ове год. по пројекту самоуправног инжењера г. Л. Зивића.

Предрачунска је сума 1634,68 дин.

Дрвени мост на реци Церници на окр. путу Шабап— Крупањ Ем. 34 + 800 оправиће се ове год' по пројекту самоуправног инжењера г. Ј. Зрнића.

Предрачунска је сума 1593,78 нин.

Нов камени мост од 10. м. распона преко "реке Јабланице на окр. путу Лебане— Медвеђа саградиће се ове год. по пројекту вишег инжењера г. Свет, Јовановића. |

Предрачунска је сума 10284,86 дин

Камени мост од 6. м. распона саградиће се ове год. преко Стеготинске реке на путу ГелубацЗеленик— Кучево по пројекту окр. иижењера Г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 15515,54 дин, а исплатиће се из окр. приреза.

Сталан мост од 8. м. распона саградиће се ове год. на Ловачкој реци на окр. путу Ваљево—

| Ловница по пројекту самоуправног инжењера г. Л.

Зисића.

Предрачунска је сума 6082,56 дин'

Полустални пропуст преко потока Добрице у селу Котражи на окр. путу Чачак— Ивањица, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. М Протића.

Предрачунска је вума 570,51 дин

Тротоар пред зградом окр. начелства у улици кнеза Милоша, у Крушевцу, саградиће се ове год. по предрачуну окр. инжењера г. М. Ђуровића

Предрачунека је сума 2942,24 дин.

Сталан мост од 8. м. распона на Пањевачкој реци на окр. путу Врање—Сурдулица— Власина, и корекција речног корита извршиће се ове год. по пројекту самоуправног инжењера г. М. Јоксимовића.

Предрачунеска је сума 15566.87 дин.

Бплагајникова пошта

Од г. Ж. Ивановића инжењера из Ст. Загоре примили смо 10.— дин. на име претплате за лист од 1. октобра 1907. год. до 1. априла 1908. год.

Г. Влад. Здравковић инжењер, повереник за округ тимочки послао нам је покупљену претплату, за лист, и то:

:По 30, дин. За п пологође 1907. г. целу 1908. год. од. г Е. Карњела инжењ. из Неготина. За целу 1907. и : пологође 1908. г. Од г. Томе Николића предузим. из Књажевца. По 20 динара за целу 1907. год.

од г. Милана Миљковића предуз из Зајечара. За п пологође 1907. и 1 пологође 1908. г.

од г. Ђуре Николића предуз. из Зајечара.

По 10 дин. За : пологође 1907. г. Од г. Вука пина Крстића предузим. из Књажевца. За п пологође 1907. г. Од г. Лазара Икића предузим из Зајечара.