Srpski tehnički list

— 323 —

1. Што један становник овдашњи живи са 4—5 пореских глава на цагљо једном до два хектара земље а са теглећом стоком: две кравице или једно кљусе у вредности 50 до 150 динара, па му се да на сваку пореску главу мора да наспе по пропису и нарећењу инжењера 80 до 100 метара дужине и прописне ширине, и дебљине; док међутим, други становник са једном и две пореске главе живи на имању од 50—100 хектара земље и том се истом становнику == грађанину онолика иста деоница на једну пореску главу, колико и оној пореској глави на једном хектару земљишта, која живи у таквом слабом материјалном стању и сточној снази. р

Господине Министре,

један становник на једном хектару земље живећи са ма колико пореских глава у задрузи, не могуће је да може са тог једног хектара да учини употребу у пролазу са својим колима. колико онај са имовним стањем од 50 до 100 хектара и да толико први може ца почра — просече друмове и ћуприје, колико и овај други. Док први сву своју упот,ебу врши са 30 40 пролазака а са теретом своје сточне снаге преносећи 302—600 килограма на једном товару дотле други учини употребу у пролазу друмовима и ћупријама од хиљаду до две хиљаде пролазака са теретом од 1000 до 2000 килограма тежине једног товара; и онда само се по себи разуме, да вишом употребом због имућног стања и јачом сточном снагом као и већим теретом више и друмове поквари и ћуприја покра, па је према томе и право да их више и оправља — пошљунчава но сиротнији становник.

Ова се практика и врши у целој овој околини

у општини Р.... срезу м.. окр. пожаревачог вршена до прошле године, то јест, док у овој општини нису засели људи имућног стања те им се не допадају овг радови народне снаге —. кулици по имућству, но из свог личног интереса наређује суд одбор општине Р.... да друмова изврши ове године с главе на главу, подједнако, без обзира на то, што у овој општини, као и у свакој другој већој имаде становника по 100 до 200 који немају ни точак у авгији а још мање ма какв/ теглећу стоку, и сад кад се ово кулучење има извршити овако, што но реч срамена, само се по себи намеће питање: Ко ће да наспе деонице овим сиротанимарг! Да ли неће и њихове деонице да падну на терет сиротнијој класи, која има кола и стоку са мањим имањем а већим бројем пореских глава, него имућнијим становницима са већим имањем и мање пореских глава у задрузи. И кад се томе додаду још и казне за неизвршење на време и по пропису радова на пошљунчавању друмова, у том је случају немогуће ни извршење наредаба државних и општинских власти, а још мање да се могу и казне издржати и поднети, а о исправности и одржавању у добром стању друмова не треба ни говорити а још

се кулучењг — пошљунчавање

мање кад се дода, да је и сама деоба друмова још пре 10 годиза извршена, та је тако, не знамо из коих разлога дата општинир .. много већа деоница среских и окружних друмова тако, да на једну пореску главу долази у осталим општинама само 10—12 мет. а на становнике општине Р.., . долази на сваку пореску главу од 19 до 22 метра.

С тога се у понизлости молите Господине Министре, да изволите наредити:

1) Да се изврши поновни премер свих среских и општинских друмова у срезу М... ревачком, па да се свакој општини, према пореским главама даде онолико метара колико стварно коле и припада; и

2.) Да се насипање друмова свих у опште врша према непосредној порези, дакле онолико метара колико коме према порези припада.

У нади, да ће нам Господин Министар Грађеви-

окр. пожа-

на дати правичног и законитог задовољења по овој молби остајемо молећи у понизности

4. авг. 1908, г. МИ а у

Грађани општине Р .

у срезу М ....... окр. пожаревачком Следује 395 потписа.

НАЦРТ за Правилник о извршењу канализације имања у Београду. „(Свршетак) С 2 Проветравање кишних олука.

Сва кишни олуци, који се изливају у канал, било улични или у имању, морају се ради проветравања извести изнад крова и пе смеју имати доле водени затварач. Ако такав кишни олук избије над кровом у близини прозора, онда се мора доле наместити поуздан водени затварач али тако, да седу њему не може вода смрзнути.

Чла: 28. Водени 'затварачи.

Да би се спречило излажење гасова из канала кроз отворе где се сипа или изручује вода и друга теч ност, коју треба каналима одвести, мора се испод сваког таквог отвора као и испод седишта у нужницима наместити водени затварач.

Код заједничких нужника, писоара, перионица и томе сличних простора могу се, по особеном допуште.

њу, спојити више спроводника из таквих простора у један са заједничким во девим »атварачем.