Srpski tehnički list

— 358 —

горепоменуту студију дају у Француској ове техничке школе:

[,е Сопветуаћојт де Атба еђ МеџЏегв, |' Есоје дез Ропћ5 еј Оћаиззеез, |" Есоје Виррешецтг дез М1поз, !' Есвоје Сепфтаје Чез Атф5 еБђ Мапасћигев.

Ге Сопзегуајот дез Агбз [еј Мебегз названа је Сорбона индустрије поред свег тога што је настава у тој школи бесплатна и јавна. Ова школа пружа техничку наставу свима слојевима друштва.

Предавања из економије и социјалне науке обухватају ове одељке:

1) Џолитичка ехономија и индустријско законодавство, Предавања трају три године по четрдесет

предавања годишње. Прва година посвећена је проучавању производње и о подели добара; друга година посвећена је студији промета, трећа студији насеља и потрошње. Предавања се држе с истим бројем часова као и предавања под. 1). Прве године професор излаже производњу добара; друге године први део о промету; треће други део о промету и статистику.

3). Узајамна помоћ и друштвена осигурања. Предавања трају такође три године Узајамно помагање друштва, осигурање друштва и обезбеђење пр гдају се редом кроз три године.

4). Социјална економија: предавања гри године, сваке године по двадесет часова. Прва година посвећена је излагању законодавстза о надницама и раденичким уговорима; друга распразљању ових питања: надница и њени облици, удео у добити, раднички станови, ксоперативна удружења, штедионице. Трећа година посвећена је проучавању о осигурању и узајамне помоћи

Предавања историје рада пренета су 1907 године у СоПбсе де Етапсе и замењена 1908 г. предавањем о радничкој асоцијацији.

У Есоје дез РопЕз сђ Оћапз5бе5 предавања из економије и социјалних наука обухватају:

1). Јадан курс политичке економије. Ова се предавања разликују од класичких предавања политичке економије. Подељена су на пет партија, које говоре о овим предметима: Општа теорија економских појава; особине капитала и природних сила; предузећа, тр говина и промет; политичке финансије и буџет француске; јавне грађевине и саобраћај

2). Индустријска економија и статистика.

2). Курс социјапне економије подељен је у три одељка: Послодавац, радник и држава.

Оба ова курса згузимају према томе педесет и девет лекција.

У Есоје Зпрремлеџте 495 Мтез, курс индустријске економије састављен је из ових предавања; Политич“а економија, Социјална економија, стријско рачуноводство.

статистика и инду-

У садашњем свом облику проучавају се: у првом одељку политичка економија у својим главним потезима у вези с разним елементима социјалне економије; У анализи проду«ције добила је места анализа радничке а социјације, регламантације и уговор о раду; у излагању о подели добара професор расправља питања о штрајковима, о посредовању и о изборном суду, о послодавцима, о кооперативним друштвима за продукцију и за рад; студију промета у вези с општим кредитом, промет — агрикултурни и поморски; узајамна помоћ и осигурање налазе своје природно место при излагању принципа и фаза потрошње. —- Други део посвећен је статистици у њеним главним потезима. — Предмет „трећег дела је индустријско рачуноводство. (Ово је један оригиналан део овог предавања. Есоје Спрреглјепте фез Мутез је једина техничка школа у француској у којој се предаје индустријско рачуноводство. Тешкоћа овог предавања лежи у томе што има на расположењу врло ограничен број часова никад више од двадесет и седам. Потребна је потпуна концизност од стране професора и сва пажња ученика, па да се савлада та«о теш«а задаћа за тако ограничено време.

У Есоје Сепфтаје аФез Ата 6ђ Мапе игев. Курс законодавства и економије индустријске и социјалне, траје тридесет часова. Десет часова посве ђано. је принципима „индустријске и социјалне економије“ т. Ј. студији производње добара капитала и рада, промета (уну“ тарње и споље трговине, слободној размени и заштити и Т. д.), поделе добара како по садашњем начину тако и по начину поделе социјалистичке, најзад излагању разних институција којима је циљ да осигурају благостање рад ника у садашњости, њихову безбедност у будућности, њихову независност економску среством разних система асоцијација.“ (наставиће се.) Ј.

ВЕСТИ

Нови чланови Удружења. На месном скупу одржаном 210Г септембра тек. године примљени су за редовне чпанове Упружења срп. Инжењера и Архитекта глг М. Кнежевић Ов. Аранђеловић, К Шевић и Н. Ма: тејић инжињери Железничке Дирекције, г. Д. Мило шевић инж. Мин. Грађевина г. Пет. Дезире инжињер „Друшта заелектрично осветлење и трамваје града Бе · ограда, г. Т. Милојевић архитекта и за ванредног члана г. А. Јолџић геометар.

ЈУ. месна «(кскурзија. На дан 210г септембра после месног скупа приређена је четврта месна екскурзија, намењена прегледу шећерне фабрике на Чукарици. У њој је узело учешћа око 40 чланова и гостију. Захваљујући љубазном пријему од стране директора фабрике г. Голдшмита и гљлг. колега инжињера, који руководе радом у самој фабрици, чланови Удружења имали су припике да детаљно разгледају све инсталације и све многобројне процедуре при фабрикацији шећера. Ми ће мо се постарати да и наше читаоце упознамо са овом фабриком и радом у њој, пошто иста заслужује општу пажњу као један од највећих индустријских етаблисмана у Орбији.

| оооо_—. •

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредни професор Универзитет, Одговорни уредник Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске и Штампарија К. Грегорића и Друга— Београд