Srpski tehnički list

–- 403 —

Та обојена вода није се појавила у тунелу већ је мало ниже изашла опет у речно корито кроз подземне ходнике. Озо је навзло експерте на мисао, да вода Кандера није у вези с водом у тунелу и да према томе, последња може долазити од каког подземног резервоара и да се тунел може продужити у истом правцу јер ће се тај резервоар исцрпсти а с тиме прекратити и тешкоћа у изради тунела.

Ово мишљење експерата није задобило много послодавца, јер факт провала долине одмах за провалом у тунелу и над самим тим местом у тунелу више говоре против тог мишљења, него што опит експерата може говорити за њ. Што обојена речна вода није доспела у тунел може се објаснити и тиме што је над тунелом испуњен речном водом знатан резервоар из кога вода кроз тунел сад слабо отиче и тек кад би се тај резервоар поновним отварањем тунела испразнио, могла би вода из Кандера опет поћи у томе правцу.

Да би се избего поновни додир с тим слабим местом у тунелу предложено је да се од км. 1,100 скрене с тунелом у страну. Скретање би било кривином од 1100м. полупречника (за коју није потребно никако надвишење спољне шине па према томе није потребно ни ширење профила тунела) и к истоку, а за тим истом таквом кривином тунел се окреће к југу и вратио би се у првобитну трасу, пошто би обишао слабо место у долини Кандера. Овом изменом трасе дужина тунела повећала би се за 730—940 м. а коштање тунела порасло би за 2 300000—93 000000 динара. Време грађења повећаће се, такође на 5—6 месеца. У исто време јавиле су се неке Немачке фирме с предлогом да по своме систему започети рад у тунелу продуже.

Још није донешена коначна одлука о томе, да ли ће се задржати започета траса тунела или ће се скренути од тога правца.

Акционарско друштво железнице Берн-Бриг послало је било свога главног инжењера Рт. А. 2 опсег, вишег инжењера зсћант и Проф. Нгага, да у Немачкој проуче системе, каки би се могли применити или су предлагали за раду започетом тунелу, а влада кантона Берна наредила је да се изврши сондажа у долини Гастерн над осовином пројектованог тунела.

Ове сондаже, које се већ врше у долини реке Кандер дуж осе пројектованог тунела, даће тек поуздану основу за коначну одлуку о правцу тунела. Ако би те сондаже истакле потребу делимичног напуштања досадањег правца тунела; онда ће се таке сондаже извршити и у правцу предложених или могућих варијаната за скретање од тог правца Очекујући коначну одлуку о правцу тога тунела, влада кантона Берна наредила је, да се за сад поруши зид који одваја тунел, од места катастрофе

| и да се нађу и саране тела 25 радника, која сад

леже сарањена у рушевинама овога дела на коме су они с упорством радили ради блага доцнијих поколења. Надајмо се да ће њихови последници

| бити сретнији те ће савладати необуздане елементе

и довршењем тог грандиозног и тешког предузећа подићи вечни спомен њихове мученичке и славне смрти. 4

Из хемијске технологије

Старе и нове методе за производњу сапуна. |

(наставак)

3). Преобраћање калијевог сапуна помоћу угљокиселог натрона (Ктеђиз — ов метод). Код натронсапуна још се даље разликују ове врсте: чврсти сапуни, получврсти, сапунн с туткалом, сапунски прашкови с разним количинама киселина масти и медецински сапуни. — Код калијевих сапуна имамо да разликујемо меке и тврде сапуне.

Чврсти сапуни кувају се или на цеђу или на туткалу. Пошто се маст и цеђу котлу хемијскисједине, онда се мора сапун одвојити од воде која је сувишна. У пређашна времена ово се издвајање вршило тиме што се додавала со у грумењу или тиме што се додаје још јаког цеђа. Издвајање сапуна овим путем квантитативно је, али глицерин заостаје у количини од 1 до 2". Сапун “се издваја у ситним зрнима. Данас се кува сапун на цеђу само тада кад се употребљују прљаве, масти пошто све стране примесепрелазе у цеђ. Кад се сапун "неколико пута прокува на цеђу, он се тиме прочисти те се добија продукат ;јасне боје, и без сувишне алкалије. Кад се сапун сољу издвоји, онда се мора „опенити — ослободити пене. Кувањем док се не избистри постиже се да нестане свију мехурића пене.

Одкако је у примени камена сода и одкако је употребљено уље од палминих зрнаца и коксово уље, која се уља претварају у сапун помоћу јаких цеђева, од тада се сапун справља на талогу од туткала. Резлика између овог и оног начина справљања лежи у томе што се при овом другом сапун не одвоји потпуно од воде. При том се начину за солење употреби слана вода и ова се додаје само у онолико колико је потребно да се добије течан ситнозрн сапун а не рапав. Концентрација слане воде управља се према каквоћи лепка, — туткала.

| Кад се у добро поклопљеном котлу, скувани са-

пун остави да постоји онда се он одвоји у два слоја. Први слој је сразмерно водњикав раствор сапуна а доњи је слој слана вода у којој има глицерина у коме још има раствореног сапуна. Кад се одвади горњи слој сапуна, онда се остатку дода