Srpski tehnički list

— 487 —

да усвојити, док буду савладане разне предрасуде као и друге неке околности, које су имале утицаја те се задоцнило са применом аутомобила. Свакојако заслужиће они прекор, који стају на: пут напредовању модерног саобраћаја, помоћу аутомобила. На пољу јавног саобраћаја, са аутомобилима стечено је повољно искуство, како у погледу техничком тако и економном, које ће створити лепу будућност овој новој грани индустрије |

После овако повољно стеченог искуства и резултата, међу техничарима, покренуто је питање на који би се начин могао аутомобил корисније у-

потребити "у јавном саобраћају» Како је ово питање од важног културног значаја, то се веома живо расправља, и на решењу истог ради се интензивно,

| Један део поменутог задатка "решен је тиме, што су прво уведени у саобраћај “тако звани аутомобилски омнибуси. Не може се рећи да су у опште уведени у саобраћај ова нова“ средства, ипак где су у појединим местима ребљујусе у великом броју.

У Енглеској, где је пре 3 године уведен ауто- | мобил амнибус, постао је већ, неопходно саобраћај- | но средство, и врло добро напредује, пошто даје могућности да се савладају велике тешкоће. са којима је скопчан огроман саобраћај у Лоздону. Омнибуси с коњском запрегом, каквих још има у Берлину и другим варошима, не одговарају више нашем савременом саобраћају и премаграстућој брзини саобраћаја они припадају прошлости, с тога их треба што скорије заменути модерним саобраћајним средствима, а у интересу а и бржег саобраћаја дотичног места.

Развијање и напредовање великих градова, са стотинама хиљада и милионима. становништва зависи много од тога, са каквим се средствима врши јавни саобраћај; у овој прилици може се примети-

, да уличне железнице нису могле задовољити, главну потребу саобраћаја дотичног места,“ иначе не би се могли одржати застарели омнибуси са коњском запрегом.

У Лондону има већ преко 400 аутомобил ом- | нибуса у саобраћају и преко 1000 нових поручених | те ће тако у кратком времену сасвим престати стари омнибуси са коњском запрегом.

Преображај који се врши на пољу јавног саобраћаја одиста је за дивљење, те су месна надлештва и власти немоћне да противстану њиховом наглом напредовању.

али примљени; упот-

У своје време било је противникаи електрич ној вучи при јавном саобраћају, а сада се отпочела борба против аутомобила, али на послетку у тој борби, победиће нова индустрија аутомобила.

Примена аутомобил омнибуса у јавном саобраћају тек је у своме почетку, али се већ данас“ мо-

това,

требала да је. мања од дозвољене брзине

| пуно савршенство

же рећи, да ово најмодерније средство саобраћаја

почиње конкурисати уличним железницама и прилично упливише на финансијске околности истих.

Борба у такмичењу. оба саобраћајна срества тек сад почиње, и нагло се распростире широм е= лог света, што ће у скорој будућности јако осетити друга старија саобраћајна срества, јер је аутомобил омнибус снажан противник.

На економном пољу кад упоредимо резултате уличних железница са аутомобил омнибусима, онда ни у ком погледу неуступају ови оним првим.

Према извршеним испитивањима нашло се. да

трошкови за одржавање аутомобил омнибуса не превазилазе многе трошкове „уличних железница,

док у.погледу добити, изгледа да ће иста бити већа код аутомобил омнибуса.

У прилог наведеног имамо као'доказ и ту околност. што су оправке код аутомобил омнибуса много мање, јер је исти много издржљивији,/ него што је се у почетку и мислило,

У напред се мора признати да садање постројење и израда наших улица и путова не одговарају свима потребама овог новог саобраћајног средства и да ће бити приличних тешкоћа док се исте неуклоне али за то неће'бити потребни велики издаци.

Пре свега требало би уклонити све предмете и препоне којих свуда има на средини улица и пукако би та средина служила искључиво за саобраћај улич. железница игаутомобила.

Даље, крајња граница. брзине вожње, унеби уличжелезница, јер у Енглеској је и сувише ограничена за аутомобил; тако док: је уличним железницама

дозвољена (брзина од 25-— 27 км. на час. дотле за зутомобил утврђена је највећа брзина само -16

| КМ. на час.

Овакво ограничење, које ничим није оправдано,уопште, не служи интересима јавног нарочито што аутомобил има дућност, |

саобраћаја: врло велику бу-

Кад се уклоне.ова ограничења у брзини вожње, онда ће се моћи такмичити аутомобил са уличним железницама, нарочито док се са техничке стране учини све што треба, па да аутомобил може издржати и на већим одстојањима, што ће се. без сумње у скорој будућности и постићи.

На усавршење конструктивних делова аутомо-

техника ради већ годинама, па и ако то пот_ није постигнуто, ипак можемо бити убеђени, да ће се циљ у краткоме времену постићи, јер модерна техника која је решила много теже и значајније задатке, решиће без сумње и ово питање о аутомобилима.

била,

] децембар 1908. Београд В.М. П.

за нЛЕ