Srpski tehnički list

. „2290 —

није тако опасна, да човек не би смео јести месо од такве живине, чини да се јако смањује трговинска вредност меса од такве заражене живине. Месо од живине која је угинула а није клана нити преклана пред што ће угинути, има боју мрко црвену. Опасност је јести месо такве живине због птомаина који се у таквом месу нагло размноже.

Питоми зец.

Питоми зец може добити кокошињу колеру кад живи на буњишту и у додиру са зараженом живином а не чува се у кавезима. У дробу оболелог зеца има често бобица као прах, бобице су беличасте, опализирају из којих се може издвојити нека животињица која се састоји од врата и две лаве и два венца пипака, То је сизнсегсиз рсногпи5 који није опасан за човека.

Софистикација меса.

Ово што је до сад надевено, даје могућности да се разуме, какве се преваре могу да учине с ме сом. Циљ је тим обмана да прикрију лош квалитет меса које је изложено продаји. Ово је у ствари кривица, која се може дефинисати као превара у каквоћи робе, али може понекад бити и много опаснија превара: може се у трговину унети и месо које

_ је за јело нездраво или укварено. Онда је то кривица очигледно озбиљна и опасна. Неки правници у таквом поступку виде намеру управљену противу човечијег живота: покушај убиства с предумишљајем. Ово мишљење може изгледати претерано али је донекле оправдано, нарочито кад се стави на основно 'гледиште игијене и народног здравља и кад се уоче штете које се том кривицом чине здрављу.

Преваре у погледу квалитета меса.

Често је тешко одредити јасну границу где престаје вештина варалице и профисионалне вештине касапинове; или одредити где почиње: „дотеривање меса“ („Магаш аве де Ја мгапде“)

Обично се још код живе стоке одреди трговинска вредност меса према здравственом стању и угојености дотичног грла. То се одређује чисто емпиричким путем: пипањем, изналажењем карактерних знакова којима се одликује здраво грло.“)

"#) На тај начин одређују нарочити вештаци да је дотично припремно за гојење полу угојено; слабо у гојено; угојено (кад масноћа изнутра одговара дебљини споља) добро угојено,; кад је грло тако угојено, да се даље не може гојити (зрело); презрело, кад би даље гојење било опасно по живот грла.

Пипањем с једном руком и собема рукама сазнаје се колики је слој дебљине на бравчету на извесним местима тела и жоје је нарочито важно с тога што је промењиво према стању; гојазности стоке Дотична су места различног облика у разним „случајевима. Места су или парна или непарна. Непарна су она која се налазе дуж осе симетрије животињског тела а парна су она која леже с једне и друге стране. Француско им је особено име; „тапез или таптетепл,“

Али ово чисто емпирично испитивање треба увек допунити, пре клања, још и нучнијим брижљивијим прегледом за шта је способан и надлежан ветеринар, те да се добију сигурни резултати. Између варалица. који без обзира и скрупула употребљују све да прикрију органске недостатке и физиолошке мане стоке коју износе на продају и ветеринара непрекидна је борба. Али треба напоменути да ветеринар срествима која му даје модерна наука увек је у стању да изигра све покушаје који иду на то да му омету тачну процену и тачан суд.

Исто тако има покушаја преваре и са већ закланим месом. Ове су преваре махом невеште. Састоје се пре свега у томе да се пра«рију оли делови који на први поглед могу обелоданити какав је заклани брав (такви су делови; воловска жила (бик;) и виме од краве) али је увек лако осујетити превару јер се по траговима види где су ти делови били, и извежбан ветеринар баш по тим знацима који преосвају обрати нарочиту пажњу да открије превару. Мршавост меса често хоће да сакрију тиме што месо надувају али се тад под руком осећа да је месо као надувена мешина. Подражавају често ин боју здравог и доброг меса на тај начин што лоше месо премазују вешто смесом од глицерина и винске киселине а по неки пут и бојом еозином и крвљу. Кварење меса успоравају додавањем антисеприкума. Али су све ове фалсификације ретке, јер претпостављају велику уметност варалице а нарочито су ретке с тога што их брижљив преглед лако обелодани. У санитарној експертизи закланог меса важно је да се тачно испитају сви унутрашњи органи (плућа, џигерица, слезина, и т.д.) као и марамице око плућа, срца, диафрагма. Санитарни прописи треба да су такви да забрањују одношење тих органа пре верификације. М у случају да касапин поскида и уклони марамице има места сумње да има будикакве преваре. С тога месо такво треба сматрати да је сумњиво и највероватније да је од туберкулозног грла. А

Испитивање нездравог меса.

Има доиста непоштених ,касапа, који износе на продају месо од болесне или изнурене стоке. Писац вели да у француској таквих касапа има врло мало и да су ретки изузетци. По новинама бивало је бујних и звучних оптужаба, и публика, склона да све што новине донесу као посебне случајеве, одмах генералише, сасвим је природно али неправедно узбуђена.

Што се тиче меса за војску, ту се сви спепијалисти слажу и дају једно једино логично решење које је у згодним изразима исложио ђенерал Редоуа некадашњи шеф ХМ! кора:

(вршиће се)

“___-_ === и

Р ";